ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Θανατική ποινή σε τέσσερις άνδρες που λίντσαραν 27χρονη

Αφγανιστάν: Θανατική ποινή σε τέσσερις άνδρες που λίντσαραν 27χρονη

Στην εσχάτη των ποινών καταδικάστηκαν από δικαστήριο του Αφγανιστάν τέσσερις άνδρες που συμμετείχαν στο λιντσάρισμα μιας 27χρονης κοπέλας στην Καμπούλ, την οποία είχαν κατηγορήσει πως έκαψε το Κοράνι.

Οι τέσσερις καταδικασθέντες για φόνο - οι οποίοι ωστόσο μπορούν να εφεσιβάλουν την απόφαση - συγκαταλέγονται στους 49 κατηγορούμενους, εκ των οποίων οι 19 αστυνομικοί, που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Καταδικάστηκαν με βάση το οπτικό υλικό που κατέγραψε ένας από τους αυτόπτες μάρτυρες με την κάμερα του κινητού του τηλεφώνου, το οποίο και προσκομίστηκε στο δικαστήριο στη δίκη, που διήρκεσε πέντε ημέρες.

Το βίντεο αυτό είχε κυκλοφορήσει και στο Διαδίκτυο.

Ένας από αυτούς είναι ο επιστάτης ενός μουσουλμανικού τεμένους, ο οποίος είναι εκείνος που κατηγόρησε το θύμα ότι βεβήλωσε το Κοράνι.

Σύμφωνα με το Reuters, το θύμα, η Φαρκχούντα, η οποία ήταν φοιτήτρια Ισλαμικών Σπουδών, είχε έρθει σε αντιπαράθεση με τον επιστάτη Ζάιν-ουλ Αμπεντίν σχετικά με τα φυλακτά και τα γούρια που πουλούσε εκείνος. Το θύμα θεωρούσε ότι αυτή η πρακτική αντιβαίνει στο Ισλάμ.

Προφανώς σε αντίποινα, ο επιστάτης την κατηγόρησε δημοσίως στις 19 Μαρτίου ότι έκαψε το Κοράνι κι επέτρεψε σε ένα εξαγριωμένο πλήθος αποτελούμενο από άνδρες που φώναζαν "Ο Θεός είναι Μεγάλος" να την χτυπήσει και να την κλωτσήσει μέχρι θανάτου.

Στη συνέχεια, το πλήθος έβαλε φωτιά στο πτώμα της, ενώ αστυνομικοί παρακολουθούσαν αμέτοχοι.
Η επίθεση πραγματοποιήθηκε κοντά σε τέμενος της κεντρικής Καμπούλ.

Οι 19 αστυνομικοί κατηγορούνται επειδή δε σταμάτησαν την επίθεση. Οι ετυμηγορίες και οι ποινές που θα τους επιβληθούν αναμένονται μέσα στις επόμενες ημέρες.

Άλλοι οκτώ από τους κατηγορούμενους καταδικάστηκαν σε 16ετείς ποινές κάθειρξης για τη συμμετοχή τους στην επίθεση.
Ο δικαστής Σαφιουλάχ Μουτζαντίντι έκρινε αθώους 18 από τους κατηγορούμενους εξαιτίας έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων.

Κάποιοι από τους συλληφθέντες εντοπίστηκαν επειδή υπερηφανεύονταν για την πράξη τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η βαρβαρότητα της επίθεσης, που πραγματοποιήθηκε μέρα μεσημέρι στην καρδιά της πρωτεύουσας, προκάλεσε οργή και διαμαρτυρίες - γεγονός ασυνήθιστο στη συντηρητική αυτή χώρα - κατά του θρησκευτικού εξτρεμισμού.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις