ΚΟΣΜΟΣ

Συμφωνία Νετανιάχου με την ακροδεξιά για σχηματισμό νέας κυβέρνησης

Συμφωνία Νετανιάχου με την ακροδεξιά για σχηματισμό νέας κυβέρνησης

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου εξασφάλισε σήμερα συμφωνία για σχηματισμό νέας κυβέρνησης με το ακροδεξιό κόμμα «Bayit Yehudi», δύο ώρες πριν τη λήξη της καθορισμένης από το Σύνταγμα προθεσμίας.

«Το Ισραήλ έχει πλέον κυβέρνηση», ανακοίνωσε στο κοινοβούλιο ο Ναφταλί Μπένετ, επικεφαλής του κόμματος «Bayit Yehudi», μετά από ώρες διαπραγματεύσεων με βουλευτές του κόμματος Λικούντ του Νετανιάχου για θέσεις στο υπουργικό συμβούλιο, οι οποίες δεν ανακοινώθηκαν ακόμη.

Η συμφωνία επετεύχθη μόλις δύο ώρες πριν την λήξη της καθορισμένης από το Σύνταγμα προθεσμίας και ο συνασπισμός θα κυβερνήσει με την οριακή πλειοψηφία των 61 εδρών στις 120 έδρες του ισραηλινού κοινοβουλίου.

Δύο μήνες μετά από την εκλογική του νίκη, ο Νετανιάχου δυσκολεύτηκε να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού, μετά αφότου πρώην σύμμαχος του τον εγκατέλειψε αυτή την εβδομάδα.

Τα δύο κόμματα αναμένεται να ανακοινώσουν τη συμφωνία τους σήμερα το βράδυ, σύμφωνα με πηγές. Το κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου αναμένεται να εκδώσει επίσημες ανακοινώσεις στο ισραηλινό κοινοβούλιο.

Το ακροδεξιό κόμμα «Bayit Yehudi» θεωρείται βέβαιο ότι θα πιέσει για την επέκταση των ισραηλινών εποικισμών στις κατεχόμενες περιοχές, πολιτική που ενδέχεται να βαθύνει περισσότερο το ρήγμα μεταξύ του Ισραήλ και των κύριων συμμάχων του, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την ΕΕ.

Σχετικές ειδήσεις