ΚΟΣΜΟΣ

Μιανμάρ: Στις 8 Νοεμβρίου η διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών

Μιανμάρ: Στις 8 Νοεμβρίου η διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών

Οι βουλευτικές εκλογές στη Μιανμάρ, στις οποίες το κόμμα της αντιπολιτευόμενης, Αούνγκ Σαν Σου Κι, αναμένεται να αναδειχθεί ο μεγάλος νικητής, ορίστηκαν για τις 8 Νοεμβρίου, όπως ανακοίνωσε χθες (08/07) η εκλογική επιτροπή.

«Οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 8 Νοεμβρίου», τόνισε ο Ταντ Ζιν Αούνγκ, αξιωματούχος της επιτροπής απαντώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η εκλεγμένη Εθνοσυνέλευση αναμένεται να εκλέξει μερικούς μήνες αργότερα τον πρόεδρο της χώρας. Όμως η Αούνγκ Σαν Σου Κι δεν θα μπορεί να διεκδικήσει το υψηλότερο αξίωμα της χώρας, καθώς το Σύνταγμα που ισχύει από την εποχή της χούντας τής απαγορεύει να υποβάλει υποψηφιότητα λόγω του γάμου της με ξένο.

Η ψηφοφορία αυτή θεωρείται ως μια δοκιμασία για τη μετάβαση στη δημοκρατία που ξεκίνησε μετά την αυτοδιάλυση του στρατιωτικού καθεστώτος το 2011.

Είναι οι πρώτες εδώ και 25 χρόνια βουλευτικές εκλογές στις οποίες θα συμμετάσχει το κόμμα της Αούνγκ Σαν Σου Κι, η Εθνική Ένωση για τη Δημοκρατία (LND).

Οι προηγούμενες βουλευτικές εκλογές διεξήχθησαν τον Νοέμβριο του 2010, όταν η χούντα διοργάνωσε τις πρώτες εκλογές έπειτα από 20 χρόνια. Όμως η LND είχε μποϊκοτάρει την ψηφοφορία.

Στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου του 1990, η Εθνική Ένωση για τη Δημοκρατία είχε κερδίσει ποσοστό μεγαλύτερο του 80% των εδρών, όμως οι στρατιωτικοί που βρίσκονταν στην εξουσία είχαν αρνηθεί το αποτέλεσμα αυτό. Το 2012, είχε κερδίσει θριαμβευτικά τις μερικές εκλογές πραγματοποιώντας συμβολική είσοδο στο Κοινοβούλιο, με τη Σου Κι να τίθεται επικεφαλής της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης.

Εδώ και πολλούς μήνες διεξάγονταν διαπραγματεύσεις μεταξύ των διαφόρων δυνάμεων που διεκδικούν την εξουσία ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου, οι οποίες θα είναι διαφανείς, όπως έχει υποσχεθεί η μεταρρυθμιστική κυβέρνηση που σχηματίστηκε μετά τη χούντα.