ΚΟΣΜΟΣ

Κοινή ανακοίνωση έξι υπερδυνάμεων κατά του Ισλαμικού Κράτους

Κοινή ανακοίνωση έξι υπερδυνάμεων κατά του Ισλαμικού Κράτους

Οι ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Βρετανία κατήγγειλαν σε κοινή ανακοίνωσή τους τις "βάρβαρες" ενέργειες που διαπράχθηκαν από την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στη Λιβύη και κάλεσαν τις αντίπαλες πλευρές στη χώρα να συμφωνήσουν στον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Σφοδρές μάχες ξέσπασαν την περασμένη εβδομάδα στην πόλη της Σύρτης, στη βόρεια Συρία, με τους κατοίκους να έχουν πάρει τα όπλα για να εκδιώξουν το ΙΚ από την πόλη την οποία ελέγχει από τον Ιούνιο.

Δεκάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις μάχες αυτές και οι τζιχαντιστές έχουν εκτελέσει τουλάχιστον 34 ανθρώπους.

«Εκφράζουμε την βαθιά ανησυχία μας μετά τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι μαχητές αυτοί βομβάρδισαν πυκνοκατοικημένες περιοχές της πόλης και διέπραξαν αδιακρίτως βίαιες ενέργειες για να τρομοκρατήσουν τον λιβυκό λαό», αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Παράλληλα καλεί τις εμπόλεμες πλευρές στη Λιβύη να μετάσχουν στις προσπάθειες «για την καταπολέμηση της απειλής που συνιστούν οι οργανώσεις αυτές τρομοκρατών, οι οποίες εκμεταλλεύονται την κατάσταση στη Λιβύη για την επίτευξη των στόχων τους».

Η κατάσταση στη Σύρτη «υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη για τις εμπλεκόμενες πλευρές στη Λιβύη να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας η οποία, σε συνεννόηση με την διεθνή κοινότητα, μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια απέναντι στις βίαιες εξτρεμιστικές οργανώσεις που επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση στη χώρα».

Η Λιβύη, μια πλούσια πετρελαιοπαραγωγός χώρα που έχει βυθιστεί στο χάος μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, έχει παραδοθεί στα χέρια των πολιτοφυλακών.
Η χώρα έχει δύο κοινοβούλια και δύο κυβερνήσεις που ερίζουν για την εξουσία. Διαπραγματεύσεις που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ εδώ και μήνες με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας δεν έχουν καταλήξει μέχρι στιγμής σε κάποιο αποτέλεσμα.

Οι έξι χώρες που υπογράφουν την ανακοίνωση υπογραμμίζουν ταυτόχρονα ότι «δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη σύγκρουση στη Λιβύη».

Η λιβυκή κυβέρνηση που αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα και εδρεύει στην ανατολική χώρα κάλεσε τις αραβικές χώρες να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του ΙΚ, ζητώντας τη διεξαγωγή αεροπορικών επιδρομών κατά θέσεων της τζιχαντιστικής οργάνωσης στην πόλη της Σύρτης.

Οι χώρες του Αραβικού Συνδέσμου θα συνεδριάσουν εκτάκτως αύριο (18/08) για να εξετάσουν το αίτημα της λιβυκής κυβέρνησης.

Σχετικές ειδήσεις