ΚΟΣΜΟΣ

Ο ΟΗΕ απαιτεί τερματισμό του πολέμου στη Λιβύη μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου

Ο ΟΗΕ απαιτεί τερματισμό του πολέμου στη Λιβύη μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου

Πιέσεις για τη δημιουργία μιας κυβέρνησης στην οποία θα μετέχουν οι αντιμαχόμενες πλευρές και θα τερματίσει τον πόλεμο στη Λιβύη, ασκούν οι Δυτικές δυνάμεις με τον ΟΗΕ να απαιτεί μια τελική συμφωνία μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου.

Η σύρραξη στη Λιβύη, ξάφνου άρχισε να ανησυχεί τους ευρωπαίους ηγέτες, κυρίως γιατί οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους κερδίζουν έδαφος στη χώρα. Το συνεχιζόμενο χάος στην περιοχή κάνει ακόμα πιο εύκολη τη δουλειά των διακινητών για να περνούν παράνομα στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου χιλιάδες μετανάστες.

Η χώρα παραμένει ακυβέρνηση, τέσσερα χρόνια αφότου εκδιώχθηκε ο Μουάμαρ Καντάφι. Μια διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση με βουλή με εκλεγμένους αντιπροσώπους λειτουργεί στο ανατολικό τμήμα της χώρας από πέρυσι, όταν μια ένοπλη φατρία, η Λιβυκή Ανατολή, κατέλαβε την Τρίπολη και τοποθέτησε δική της κυβέρνηση.

Εχουμε μεγάλες ελπίδες ότι θα καταλάβουν πως η προθεσμία της 20ης Σεπτεμβρίου πρέπει να είναι η τελευταία, πρέπει να είναι εκείνη που θα επιτρέψει στη Λιβύη να βγεί από την κρίση είπε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Μπερναντίνο Λεόν στους δημοσιογράφους στην πόλη Σχιράτ του Μαρόκου.

Δεν εξήγησε τί θα γίνει αν αποτύχει η επίτευξη συμφωνίας μέχρι τότε. Η ημερομηνία για την επίτευξη συμφωνίας έχει αλλάξει επανελειμμένως, όμως τα περιθώρια στενεύουν καθώς η εντολή της βουλής των αντιπροσώπων, που αντιπροσωπεύει την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, λήγει τον Οκτώβριο.

Σχετικές ειδήσεις