ΚΟΣΜΟΣ

Η Σένγκεν καταρρέει, η Ευρώπη διχάζεται και οι πρόσφυγες συνεχίζουν να έρχονται

Η Σένγκεν καταρρέει, η Ευρώπη διχάζεται και οι πρόσφυγες συνεχίζουν να έρχονται

Όσοι αναζητούν άσυλο θα πρέπει να καταλάβουν ότι δε μπορούν να διαλέγουν τη χώρα στην οποία θα ζητήσουν προστασία. Με αυτή τη φράση το Βερολίνο σκληραίνει τη στάση του όχι τόσο προς τους πρόσφυγες αλλά προς τα άλλα κράτη μέλη της Ένωσης που έχουν αρνηθεί ρητά να συμμετέχουν στο σύστημα ανακατανομής των προσφύγων που θέλει να θέσει σε ισχύ η Ε.Ε. Αν δε βρεθεί άμεσα μια λύση κοινώς αποδεκτή, το κλείσιμο των συνόρων θα μετατραπεί σε ντόμινο που αφενός θα καταργήσει την Ενωση ως τέτοια, αφετέρου θα«εγκλωβίσει» χιλιάδες πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΛΕΕΙ ΤΩΡΑ ΟΤΙ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΛΕΓΟΥΝ ΤΗ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

της Σοφίας Βεργοπούλου

Η έναρξη συνοριακών ελέγχων στα ανατολικά σύνορα της Γερμανίας από χθες ουσιαστικά «διαλύει» τη Συνθήκη Σένγκεν, της οποίας βασική αρχή είναι η ελεύθερη μετακίνηση εντός των ορίων της Ε.Ε. Την ίδια στιγμή βέβαια η πόλη του Μονάχου βρίσκεται λίγο πριν την κύρηξη σε κατάσταση ανάγκης με χιλιάδες πρόσφυγες να έχουν συρρεύσει εκεί.

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τομάς ντε Μεζιέρ δήλωσε ότι η επαναφορά των συνοριακών ελέγχων κρίθηκε απαραίτητη για να αντιμετωπιστεί η τεράστια προσφυγική ροή και υπεραμύνθηκε του δικαιώματος της χώρας να άρει προσωρινά τη Σένγκεν.

Εν τω μεταξύ, και ενόψει της σημερινής συνόδου των υπουργών Εσωτερικών των κρατών μελών η Ύπατη Αρμοστεία προειδοποίησε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αποφύγει να κατακερματιστεί σε ένα συνονθύλευμα χωρών με διαφορετικούς κανόνες για τα σύνορα της καθεμίας, γεγονός που θα είχε ως αποτέλεσμα να βρεθούν χιλιάδες πρόσφυγες σε "νομικό κενό"».

Η Γαλλία απηύθυνε έκκληση σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τηρούν σχολαστικά τους κανόνες της συνθήκης Σένγκεν, ενώ παράλληλα άφησε αιχμές για την Ελλάδα κατηγορώντας την εμμέσως ότι ευθύνεται για την άρση της Σένγκεν από τη Γερμανία.
Όπως ανακοινώθηκε από το γαλλικό υπουργείο: «Οι κανόνες αυτοί προβλέπουν κυρίως την καταγραφή των μεταναστών που περνούν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις χώρες της πρώτης εισόδου τους και επειδή δεν τηρήθηκε αυτό η Γερμανία αποφάσισε να εφαρμόσει προσωρινά ελέγχους στα σύνορά της, χωρίς να προχωρήσει στο κλείσιμό τους».

Η Ευρώπη διχασμένη

Η ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων εντός της Σένγκεν είναι σύμβολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλώνει η Κομισιόν. Από την άλλη όμως, συνεχίζει θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία και αλληλεγγύη για τη διαχείριση των εξωτερικών μας συνόρων αλλά και την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών.

Η Ευρώπη περνά τη μεγαλύτερη κρίση ταυτότητας από τη στιγμή της δημιουργίας της Ένωσης. Η τεράστια προσφυγική ροή «σπάει το προσωπείο της Ένωσης» και μεγαλώνει καθημερινά το χάσμα απόψεων εντός της Ένωσης.

8.500 μετανάστες πέρασαν τα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια μέσα στο Σαββατοκύριακο. Την ίδια στιγμή στην Ουγγαρία οι πρόσφυγες συνεχίζουν την πορεία τους προς το Βορρά προσπαθώντας να προλάβουν το κλείσιμο των συνόρων. Ο φράχτης της Ουγγαρίας αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες μέρες, κάτι που θα αναγκάσει την ροή να λοξοδρομήσει προς την Κροατία ή τη Ρουμανία.

Τα διεθνή δρομολόγια τρένων μέσω Αυστρίας ήδη έχουν παύσει να μεταφέρουν κόσμο, ενώ η Τσεχία η οποία επίσης αρνείται το σχέδιο ανακατανομής προσφύγων έχει αυξήσει από χθες το βράδυ τις περιπολίες στα σύνορά της.

Σχετικές ειδήσεις