ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση Γαλλία: Και o δεύτερος μακελάρης πέρασε από την Ελλάδα

Επίθεση Γαλλία: Και o δεύτερος μακελάρης πέρασε από την Ελλάδα

Σύμφωνα με πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου και δεύτερος τρομοκράτης των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι πέρασε από την Ελλάδα.

Δύο από τους βομβιστές αυτοκτονίας που ανατινάχθηκαν κοντά στο Σταντ ντε Φρανς την περασμένη Παρασκευή είχαν περάσει από την Ελλάδα, όπου είχαν ληφθεί τα αποτυπώματά τους στις αρχές Οκτωβρίου, ανακοίνωσαν απόψε οι εισαγγελικές αρχές του Παρισιού.

Ο δεύτερος από τους καμικάζι είχε ελεγχθεί στην Ελλάδα στις 3 Οκτωβρίου, ταυτόχρονα με τον άνδρα που είχε αναμιχθεί με μια ομάδα προσφύγων από τη Συρία. Ο άνθρωπος αυτός «ταυτοποιήθηκε επισήμως ως το πρόσωπο του οποίου τα δακτυλικά αποτυπώματα αντιστοιχούν σε εκείνα που είχαν ληφθεί σε έλεγχο στην Ελλάδα στις 3 Οκτωβρίου 2015», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση της εισαγγελίας.

Πηγές της αστυνομίας και των υπηρεσιών αντικατασκοπείας είχαν υποστηρίξει, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ότι ο άνδρας κοντά στο πτώμα του οποίου είχε βρεθεί ένα συριακό διαβατήριο με το όνομα Άχμαντ αλ Μοχάμαντ ενδέχεται να είχε και συνεργάτη και να ταξίδευαν μαζί, περνώντας από τα Βαλκάνια για να φτάσουν στη δυτική Ευρώπη.

Διαψεύδει το Υπουργείο για τον "εγκέφαλο" των επιθέσεων

Διαψεύδει, με ανακοίνωση του, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ότι ο τζιχαντιστής Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, φερόμενος ως εγκέφαλος των επιθέσεων στο Παρίσι, είχε περάσει κατά το παρελθόν από την Ελλάδα.

Η παρουσία του τρομοκράτη στην Ελλάδα είχε αναφερθεί από τον υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ ο οποίος είχε πει: «Μόλις την 16η Νοεμβρίου, μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, οι υπηρεσίες πληροφοριών χώρας εκτός της Ευρώπης, μάς προειδοποίησαν ότι είχαν ενημερωθεί σχετικά με την παρουσία του στην Ελλάδα».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη:

«Mε λύπη ενημερωθήκαμε από ανοικτές πηγές, ότι ο ΥΠ.ΕΣ. της Γαλλίας κος Bernard CΑZNEUVE, στο πλαίσιο ανακοίνωσης τύπου ανέφερε ότι, Υπηρεσία πληροφοριών «εκτός Ευρώπης», τους ενημέρωσε πως ο φερόμενος εγκέφαλος του σχεδιασμού των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, Βέλγο-Μαροκινός υπήκοος και κάτοικος Βελγίου στο Molenbeek Saint Jean, ABDELHAMID ABBOUD, διήλθε από την Ελλάδα.

Η πληροφορία αυτή ουδέποτε επιβεβαιώθηκε, και ως σήμερα από ουδεμία πηγή μας έχει διαβιβαστεί οποιοδήποτε στοιχείο που να επιβεβαιώνει τον εν λόγω ισχυρισμό, ο οποίος στηρίζεται αποκλειστικά σε δημοσιεύματα ανοικτών πηγών της περιόδου Ιανουαρίου 2015, τα οποία αναπαράγονται διαρκώς.

Παρακαλούμε τις αρμόδιες Γαλλικές Αρχές όπως στο πλαίσιο της άριστης συνεργασίας μας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, προβούν δημοσίως άμεσα, στις σχετικές διευκρινήσεις».

Την Πέμπτη (19/11), ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Καζνέβ, είχε δηλώσει τα εξής: «Καμία πληροφορία που να προέρχεται από οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα, απ’ όπου θα μπορούσε να έχει διέλθει προτού φθάσει στη Γαλλία, δεν μεταβιβάστηκε σε εμάς. Μόλις την 16η Νοεμβρίου, μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, οι υπηρεσίες πληροφοριών χώρας εκτός της Ευρώπης, μάς προειδοποίησαν ότι είχαν ενημερωθεί σχετικά με την παρουσία του στην Ελλάδα».

Σχετικές ειδήσεις