ΚΟΣΜΟΣ

Τριπλή επίθεση καμικάζι στη Νιγηρία -Τουλάχιστον 13 νεκροί

Τριπλή επίθεση καμικάζι στη Νιγηρία -Τουλάχιστον 13 νεκροί

Δεν έχει υπάρξει ανάληψη της ευθύνης για τις σημερινές επιθέσεις, οι οποίες πάντως φέρουν τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της Μπόκο Χαράμ.

Τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα (27/01) σε τρεις επιθέσεις βομβιστριών-καμικάζι σε μια αγορά και σε ένα σημείο ελέγχου στην πόλη Τσιμπόκ της βόρειας Νιγηρίας -όπου η Μπόκο Χαράμ είχε απαγάγει 276 μαθήτριες πριν από σχεδόν δύο χρόνια- δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι.

«Δύο γυναίκες με μπούρκες, που υπάρχουν υποψίες πως ήταν βομβίστριες-καμικάζι, εισήλθαν στην αγορά του Τσιμπόκ περίπου στις 12:54 μ.μ. σήμερα», ανέφερε στο Ρόιτερς αξιωματικός της αστυνομίας.

«Έπειτα ακούσαμε μια έκρηξη στο κέντρο της αφοράς και ο κόσμος τράπηκε σε φυγή. Μερικά λεπτά αργότερα, μια ακόμη έκρηξη σημειώθηκε στην άκρη της αγοράς», τόνισε ο αξιωματικός, σημειώνοντας πως μέτρησε οκτώ πτώματα στο σημείο της επίθεσης, ενώ τέσσερις ακόμη άνθρωποι υπέκυψαν ενώ διακομίζονταν σε νοσοκομεία. Περίπου 15 τραυματίες νοσηλεύονται, τόνισε.

Ωστόσο ο Νταζμπάν Μπούμπα, ένας εργαζόμενος στις κοινωνικές υπηρεσίες, δήλωσε ότι οι νεκροί είναι 13, εξηγώντας ότι δέκα πτώματα βρέθηκαν στον τόπο της επίθεσης, ένας άνθρωπος υπέκυψε κατά τη μεταφορά του σε νοσοκομείο και δύο ακόμη πρόσωπα, μια γυναίκα και ένα παιδί, υπέκυψαν σε νοσοκομείο όπου τους προσφέρονταν φροντίδες.

Ο εκπρόσωπος των τοπικών Αγιούμπα Τσιμπόκ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως υπάρχουν τουλάχιστον 30 ακόμη τραυματίες, από τους οποίους οι 21 βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, ενώ η καταμέτρηση των θυμάτων δεν έχει ολοκληρωθεί.

«Επρόκειτο για επιθέσεις αυτοκτονίας. Ο πρώτος (βομβιστής–καμικάζι) πυροδότησε τον εκρηκτικό μηχανισμό σε ένα σημείο ελέγχου στην είσοδο της πόλης, όπου γίνεται σωματική έρευνα στους ανθρώπους», διότι θεώρησε πως θα «συλλαμβανόταν», εξήγησε ο εκπρόσωπος.

Δεν έχει υπάρξει ανάληψη της ευθύνης για τις σημερινές επιθέσεις, οι οποίες πάντως φέρουν τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της Μπόκο Χαράμ, η εξέγερση της οποίας και οι επιχειρήσεις για την καταστολή της έχουν στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους κι έχουν αναγκάσει περίπου 2,1 εκατομμύρια άλλους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Σχετικές ειδήσεις