ΚΟΣΜΟΣ

Συνθήκη Σένγκεν - Βέλγος υφυπουργός: Ποτέ δεν είπα να πνίξουν οι Έλληνες τους μετανάστες

Συνθήκη Σένγκεν - Βέλγος υφυπουργός: Ποτέ δεν είπα να πνίξουν οι Έλληνες τους μετανάστες

«Ουδέποτε κάλεσα τον Έλληνα συνάδελφό μου να προχωρήσει σε απωθήσεις μεταναστών, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα πνίγονταν». Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών του Βελγίου Τέο Φράνκεν, διαψεύδοντας τις αιτιάσεις του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Belga, ο κ. Φράνκεν είπε: «Λυπάμαι βαθύτατα για τις χονδροειδείς αυτές δηλώσεις. Το Βέλγιο είναι μια χώρα με σεβασμό και υψηλά πρότυπα όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, την υποδοχή των αιτούντων άσυλο και [την παροχή] διεθνούς προστασίας».

Παρά τη διάψευση, όμως, ο κ. Φράνκεν έσπευσε να εξαπολύσει για ακόμη μία φορά τα βέλη του προς την χώρα μας, λέγοντας ότι «η Ελλάδα βρίσκεται όλο και πιο απομονωμένη στην ευρωπαϊκή συζήτηση για τη μετανάστευση».

Παράλληλα, ο ίδιος υπογράμμισε ότι ο ευρωπαϊκός μηχανισμός μετεγκατάστασης μπορεί να λειτουργήσει μόνο αν οι χώρες όπου καταφθάνουν οι μετανάστες - και η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή - δεν αφήνουν τους μετανάστες να επιλέξουν πού θέλουν να εγκατασταθούν.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ζήτησα τα κέντρα ταυτοποίησης (hot spots) στην Ελλάδα να εξευρωπαϊστούν», κατέληξε ο κ. Φράνκεν.

Σχετικές ειδήσεις