ΚΟΣΜΟΣ

Δεκάδες άμαχοι νεκροί σε βομβαρδισμούς νοσοκομείων και σχολείου στη Συρία (video)

Δεκάδες άμαχοι νεκροί σε βομβαρδισμούς νοσοκομείων και σχολείου στη Συρία (video)

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Μπαν Γκι Μουν θεωρεί αυτές τις επιθέσεις «κατάφωρες παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου».

Πύραυλοι «σκότωσαν σχεδόν 50 αμάχους, μεταξύ αυτών παιδιά, και έχουν προκαλέσει τον τραυματισμό πολλών άλλων ανθρώπων» σε «τουλάχιστον» πέντε νοσοκομειακές εγκαταστάσεις και δύο σχολεία στο Χαλέπι και το Ιντλίμπ ( βόρεια Συρία), γνωστοποίησε σήμερα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Μπαν Γκι Μουν θεωρεί αυτές τις επιθέσεις «κατάφωρες παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου» προσέθεσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου του ΟΗΕ Φαρχάν Χακ.

Για τον Μουν, προσέθεσε ο ίδιος, αυτές οι επιθέσεις -στις οποίες επλήγη ιδίως ένα νοσοκομείο που υποστηρίζουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα- «επισκιάζουν τις δεσμεύσεις που ανελήφθησαν από την Διεθνή Ομάδα Στήριξης της Συρίας» στην πρόσφατη σύνοδό της στο Μόναχο, στη Γερμανία.

Οι πρωταγωνιστές της συριακής σύρραξης, ανάμεσά τους η Ρωσία και οι ΗΠΑ, κατέληξαν ότι είναι αναγκαίο να τεθεί σε ισχύ μέσα σε μία εβδομάδα κατάπαυση του πυρός στη Συρία και να επιταχυνθεί η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο ίδιος δεν επέρριψε την ευθύνη αυτών των βομβαρδισμών σε οποιοδήποτε στρατόπεδο ωστόσο μία συριακή μη κυβερνητική οργάνωση ανέφερε νωρίτερα ότι πρόκειται «πιθανόν για ρωσικές» επιδρομές.

Την ίδια ώρα, σε ένα δελτίο Τύπου, ο εκτελεστικός διευθυντής του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (Unicef) Άντονι Λέικ δήλωσε ότι «ανησυχεί πολύ για τις πληροφορίες σχετικά με επιδρομές εναντίον τεσσάρων ιατρικών εγκαταστάσεων στη Συρία, περιλαμβανομένων δύο που υποστηρίζονται από την Unicef».

Σε ένα εξ αυτών, διευκρίνισε ο ίδιος, σκοτώθηκαν παιδιά και δεκάδες άμαχοι απομακρύνθηκαν.

Δύο από τα πλήγματα διεξήχθησαν στην πόλη που ελέγχουν οι αντάρτες, την Αζάζ, κοντά στο Χαλέπι και άλλα δύο στο Ιντλίμπ, όπου ένα νοσοκομείο επλήγη τέσσερις φορές, επισημαίνεται σε ένα δελτίο τύπου της Unicef.

Ο Λέικ αναφέρθηκε επίσης σε πληροφορίες σχετικά με επιθέσεις εναντίον δύο σχολείων στο Αζάζ όπου σκοτώθηκαν 6 παιδιά.
Συνολικά, υπενθυμίζει ο διεθνής οργανισμός, το ένα τρίτο των νοσοκομείων και το ένα τέταρτο των σχολείων στη Συρία δεν μπορούν πλέον να λειτουργήσουν λόγω των εκτεταμένων καταστροφών που έχουν υποστεί εξαιτίας του πολέμου που διαρκεί ήδη 5 χρόνια.

Νταβούτογλου: Ρωσικός πύραυλος σκότωσε αμάχους, στην Αζάζ της Συρίας

Ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε σήμερα πως ρωσικός βαλλιστικός πύραυλος έπεσε σε ένα σχολείο και ένα νοσοκομείο στην πόλη Αζάζ της βόρειας Συρίας, σκοτώνοντας πολλούς αμάχους, ανάμεσά τους και παιδιά.

Σε δηλώσεις του στη διάρκεια μιας επίσκεψης στην Ουκρανία, ο Νταβούτογλου είπε πως η Ρωσία και οι κουρδικές πολιτοφυλακές YPG έχουν κλείσει τον ανθρωπιστικό διάδρομο βόρεια της συριακής πόλης Χαλέπι και πως σκοπός της Μόσχας είναι να αφήσει τη διεθνή κοινότητα μόνο με δύο επιλογές: είτε τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ είτε το Ισλαμικό Κράτος.

Ο Νταβούτογλου δήλωσε πως η Τουρκία θα συνεχίσει να ανταποδίδει τις επιθέσεις των YPG, αν συνεχίσουν την επίθεσή τους κατά της πόλης Αζάζ.

Ο Νταβούτογλου κατηγόρησε ακόμη τη Ρωσία ότι συμπεριφέρεται ως «τρομοκρατική οργάνωση» στη Συρία.

«Αν η Ρωσία εξακολουθήσει να συμπεριφέρεται ως τρομοκρατική οργάνωση αναγκάζοντας τον άμαχο πληθυσμό να φύγει, θα αντιταχθούμε με εξαιρετικά αποφασιστικά αντίποινα», δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου, σύμφωνα με την ουκρανική απόδοση των δηλώσεών του.

«Ο αληθινός σκοπός της Ρωσίας (στη Συρία) είναι να σκοτώσει τον μεγαλύτερο αριθμό αμάχων, να υποστηρίξει το συριακό καθεστώς και να συνεχίσει τον πόλεμο», είπε ακόμη ο Νταβούτογλου.

Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει η Αζάζ στη βόρεια Συρία να πέσει στα χέρια της κουρδικής πολιτοφυλακής Δυνάμεις Προστασίας του Λαού (YPG) και η οργάνωση θα βρεθεί αντιμέτωπη με την «πιο σκληρή αντίδραση» αν προσπαθήσει να προσεγγίσει ξανά την πόλη, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.

Σχετικές ειδήσεις