ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ολάντ «βλέπει» πόλεμο Ρωσίας – Τουρκίας και εξηγεί: Άλλο Ελλάδα και άλλο Βρετανία

Ο Ολάντ «βλέπει» πόλεμο Ρωσίας – Τουρκίας και εξηγεί: Άλλο Ελλάδα και άλλο Βρετανία

Την εκτίμηση ότι είναι υπαρκτός ο «κίνδυνος του πολέμου» μεταξύ της Τουρκίας της Ρωσίας λόγω των στρατιωτικών επιχειρήσεων που διεξάγει η Τουρκία στη Συρία, εξέφρασε ο Φρανσουά Ολάντ, τονίζοντας παράλληλα: «Κάναμε για την Ελλάδα ό,τι δεν θα κάνουμε για τους Βρετανούς».

«Η Τουρκία έχει εμπλακεί (στρατιωτικά) στη Συρία (…). Εκεί, υφίσταται ένας κίνδυνος να ξεσπάσει πόλεμος (με τη Ρωσία) και για αυτό ακριβώς το λόγο το Συμβούλιο Ασφαλείας (του ΟΗΕ) θα συγκληθεί απόψε», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Inter.

Παράλληλα, ο Ολάντ επιβεβαίωσε ότι «η Ρωσία δεν θα τα καταφέρει με το να υποστηρίζει μονομερώς τον (πρόεδρο της Συρίας) Μπασάρ αλ Άσαντ», ενώ τάχθηκε υπέρ του να ασκηθούν «πιέσεις» στη Μόσχα προκειμένου να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις για τη Συρία.

«Δεν θέλω να αποκλείσω τη Ρωσία από τη λύση. Εγώ ο ίδιος πήγα στη Μόσχα για να πω στον Βλαντίμιρ Πούτιν: "Πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι ώστε να επιτευχθεί αυτή η πολιτική μετάβαση". (…) Όμως δεν μπορώ να αποδεχθώ ότι την ίδια ώρα που διαπραγματευόμαστε, βομβαρδίζουν αμάχους. Πρέπει να πείσουμε τη Μόσχα να βρει μία πολιτική λύση, αυτό θα είναι καλύτερο και για τα ρωσικά συμφέροντα», πρόσθεσε ο επικεφαλής του γαλλικού Κράτους.

«Κάναμε για την Ελλάδα ό,τι δεν θα κάνουμε για τους Βρετανούς»

«Η Ελλάδα είναι η Ιστορία μας και ο Πολιτισμός μας», δεν δίστασε να δηλώσει επίσης ο Φρανσουά Ολάντ, εξηγώντας σε συζήτηση με τους ακροατές του γαλλικού ραδιοσταθμού τους λόγους για τους οποίους ήταν αντίθετος με την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, την εποχή του Grexit. Αντίθετα μάλιστα στη συζήτηση για πιθανό Brexit ο Γάλλος πρόεδρος δείχνει να κρατάει φλεγματική στάση…

Ερωτηθείς από ακροατή κατά τη διάρκεια μιας δίωρης ζωντανής σύνδεσης της κρατικής France Inter με τις Βρυξέλλες όπου βρισκόταν ο Γάλλος πρόεδρος για τη Σύνοδο Κορυφής, σχετικά με το διαφορετικό τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη Μεγάλη Βρετανία σε σύγκριση με την αντιμετώπιση που είχε ο Α. Τσίπρας την εποχή του Grexit, ο Ολάντ αναφέρθηκε στις δικές του προσπάθειες και την υποστήριξή του στην Ελλάδα, θυμίζοντας την ολονύχτια διαπραγμάτευση ( τον Ιούλιο) με τον Αλέξη Τσίπρα και την Άνγκελα Μέρκελ.

Με παρέμβασή του ο συντονιστής δημοσιογράφος υπογράμμισε:

«Αναγνωρίζετε ότι δεν χρησιμοποιείτε προς τους Έλληνες τον ίδιο τόνο που χρησιμοποιείτε προς τους Βρετανούς».

«Κάναμε για τους Έλληνες ό,τι δεν θα κάνουμε για τους Βρετανούς» απάντησε ο Φρανσουά Ολάντ και πρόσθεσε: «Δανείσαμε στην Ελλάδα 70 δισ. ευρώ, είναι μια μορφή αλληλεγγύης. Χρησιμοποιήσαμε δημοσιονομικούς πόρους για την Ελλάδα. Σας διαβεβαιώνω ότι δεν θα δώσουμε τίποτα στη Μεγάλη Βρετανία. Και εγώ σας το λέω απλά: εάν οι Βρετανοί θελήσουν να βγουν από την Ευρώπη θα λυπηθώ. Θα λυπηθώ για την Ευρώπη, θα λυπηθώ για τη Μ. Βρετανία, θα λυπηθώ για τη Γαλλία, γιατί είμαστε σύμμαχοι με τους Βρετανούς. Θα το καταγράψω όμως και θα προχωρήσω παίρνοντας πρωτοβουλίες για την επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος.

Για την Ελλάδα όμως ήταν διαφορετικά. Θεωρούσα ότι υπήρχε κάτι που είχε σχέση με την Ιστορία, γιατί η Ελλάδα είναι η Ιστορία μας, είναι μάλιστα ο Πολιτισμός μας. Παράλληλα, δεν ήταν και θέμα της θεμελιώδους αρχής της Ευρωζώνης, να παραμένουν στο εσωτερικό της οι χώρες και ιδιαίτερα αυτές που έχουν δυσκολίες.

Εάν είχαμε διώξει την Ελλάδα από την ευρωζώνη, σήμερα δεν θα μπορούσαμε να της ζητούμε να κάνει προσπάθειες για τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Μίλησα άλλωστε για το θέμα με τον Αλέξη Τσίπρα και ο ίδιος έκανε παρέμβαση λέγοντας ότι μας ζητάτε να προστατεύσουμε τα σύνορα και όταν η Ελλάδα είναι σε δυσκολία δεν της δίνετε αυτά που περιμένει».

«Το τέλος της Σένγκεν, θα σημάνει το τέλος της Ευρώπης»

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, δεν δίστασε, τέλος, να υποστηρίξει ότι το τέλος του χώρου ελεύθερης κυκλοφορίας της Σένγκεν, θα σηματοδοτούσε «το τέλος της Ευρώπης».

«Εάν καταλήγαμε εκεί (στο τέλος της Σένγκεν), αυτό θα ήταν «το τέλος της Ευρώπης υπό την έννοια της ελεύθερης κυκλοφορίας μεταξύ των Ευρωπαίων» τόνισε χαρακτηριστικά.

Τα κράτη μέλη της Σένγκεν πρέπει να «σκεφτούν λογικά ως Ευρωπαίοι» αναφορικά με το προσφυγικό ζήτημα και να μην «μεταθέτουν σε μία χώρα, την ευθύνη που είναι δική μας», υπογράμμισε επίσης ο επικεφαλής του γαλλικού Κράτους και κατέληξε, προσφέροντας στήριξη, όπως σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο, στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα:

«Αυτό είναι το μείζον ζήτημα απόψε (…) Εάν τα εσωτερικά σύνορα κλείσουν, εάν η συμφωνία Σένγκεν δεν εφαρμόζεται πλέον, αυτοί οι πρόσφυγες θα παραμείνουν στην Ελλάδα, μία χώρα που αντιμετωπίζει ήδη σημαντικές οικονομικές δυσκολίες, η οποία τι θα κάνει;».

Σχετικές ειδήσεις