ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ και Ρωσία ανακοίνωσαν εκεχειρία στη Συρία

ΗΠΑ και Ρωσία ανακοίνωσαν εκεχειρία στη Συρία

Η διακοπή των εχθροπραξιών δεν θα αφορά τις επιχειρήσεις εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και του Μετώπου Αλ Νόσρα.

Mια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός θα τεθεί σε ισχύ στη Συρία την 27η Φεβρουαρίου τα μεσάνυχτα, ώρα Δαμασκού, σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι ΗΠΑ με τη Ρωσία και έδωσε στη δημοσιότητα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ουάσιγκτον.

Αυτή η διακοπή των εχθροπραξιών -που έχουν στοιχίσει την ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και έχουν εκτοπίσει από τις εστίες εκατομμύρια άλλους εδώ και 5 χρόνια- δεν θα αφορά τις επιχειρήσεις εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και του Μετώπου Αλ Νόσρα, της οργάνωσης-παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία, διευκρινίζεται στο ανακοινωθέν.

Επομένως, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, οι επιχειρήσεις που διεξάγουν οι ένοπλες δυνάμεις της Συρίας κι εκείνες της Ρωσίας «θα συνεχιστούν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, του Μετώπου αλ Νόσρα όπως και εναντίον των υπόλοιπων τρομοκρατικών οργανώσεων όπως έχουν οριστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».

«Η παύση των εχθροπραξιών θα εφαρμοστεί από τα μέρη που εμπλέκονται στον πόλεμο στη Συρία που έχουν δηλώσει ότι θα σεβαστούν και θα τηρήσουν τους όρους» της συμφωνίας, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Αυτά τα μέρη έχουν διορία έως την 26η Φεβρουαρίου στις 12.00 ώρα Δαμασκού να επιβεβαιώσουν, στις ΗΠΑ ή τη Ρωσία, ότι θα προχωρήσουν στην εφαρμογή της εκεχειρίας.

Επιπλέον οι ΗΠΑ και η Ρωσία δεσμεύονται να ανταλλάσσουν πληροφορίες προκειμένου η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός να εφαρμοστεί πλήρως.

Σε ένα ξεχωριστό δελτίο Τύπου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να συμφωνήσουν στην εκεχειρία και εκτίμησε ότι «εάν εφαρμοστεί, όχι μόνο θα συμβάλει στην άμβλυνση των εχθροπραξιών αλλά και θα επιτρέψει τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας σε περιοχές που τελούν υπό πολιορκία και οι κάτοικοί τους έχουν επείγουσα ανάγκη. Επιπλέον θα συμβάλει στην πολιτική μετάβαση προς μία κυβέρνηση που θα ανταποκρίνεται στις επιθυμίες των Σύρων πολιτών».

Ένα στέλεχος της συριακής αντιπολίτευσης γνωστοποίησε ότι η εκεχειρία στη Συρία θα παραμείνει αρχικά σε ισχύ για ένα διάστημα 2 εβδομάδων με τη δυνατότητα το διάστημα αυτό να παραταθεί.

Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός είναι «ένδειξη ελπίδας»

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν χαιρέτισε απόψε ως μια «ένδειξη ελπίδας για τον συριακό λαό» τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που ανακοίνωσαν Μόσχα και Ουάσιγκτον για την 27η Φεβρουαρίου.

Ο Μπαν «προέτρεψε τα εμπλεκόμενα μέρη να την τηρήσουν» προσθέτοντας ότι «απομένει πολλή ακόμα δουλειά προκειμένου να εφαρμοστεί».

Η συμφωνία «συμβάλλει προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα κατάλληλο περιβάλλον για την επανάληψη των πολιτικών διαπραγματεύσεων» στη Συρία που διακόπηκαν από τις αρχές Φεβρουαρίου, τόνισε ο γ.γ του ΟΗΕ.

«Πάνω απ' όλα πρόκειται για μία ένδειξη ελπίδας που την ανάμενε για τόσο καιρό ο συριακό λαός ο οποίος έπειτα από 5 χρόνια πολέμου, μπορεί να ελπίζει ότι οι οδύνες του μπορούν να λάβουν τέλος» τονίζεται σε μία ανακοίνωση.

Η Μόσχα και η Ουάσινγκτον είχαν πολλούς γύρους συνομιλιών, κεκλεισμένων των θυρών, σχετικά με το θέμα της ειρήνευσης στη Συρία, αποκάλυψε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Υπήρξαν κάποιοι γύροι κλειστών διαβουλεύσεων, όχι δημοσίων. Και διεξήχθησαν τις τελευταίες ημέρες», είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, η Μόσχα συντόνισε τις κοινές ρωσοαμερικανικές αποφάσεις για τη Συρία με το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία, στις διμερείς επαφές που είχε ο πρόεδρος Πούτιν με τους ηγέτες των δύο αυτών χωρών. «Αυτές οι αποφάσεις συζητήθηκαν και συντονίστηκαν κατά τη διάρκεια των προαναφερόμενων διμερών συνομιλιών», είπε ερωτηθείς σχετικά.

«Η Ρωσία», πρόσθεσε, «θα συνεχίσει τις επαφές της με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές και ιδίως με τις χώρες της περιοχής», καταλήγοντας:

«Ο βασικός στόχος που θέτουν τώρα η Ρωσία και οι ΗΠΑ στην κοινή ανακοίνωσή τους είναι ο τερματισμός της άσκοπης αιματοχυσίας στη Συρία και η συνέχιση του πολέμου εναντίον της τρομοκρατίας, διευκολύνοντας έτσι μια πολιτική διευθέτηση στη χώρα αυτή».

«Ρωσία και Δαμασκός πρέπει να αλλάξουν στάση για να τηρηθεί η συμφωνία εκεχειρίας»

Στο μεταξύ, η συμφωνία εκεχειρίας στη Συρία, που ανακοινώθηκε από τη Μόσχα και την Ουάσινγκτον, δεν θα στεφθεί από επιτυχία παρά μόνο αν η Ρωσία και η κυβέρνηση της Δαμασκού αλλάξουν σημαντικά τη στάση τους επί του πεδίου, εκτιμά η βρετανική διπλωματία.

«Η Ρωσία, ιδίως, πρέπει να σεβαστεί αυτή τη συμφωνία σταματώντας τις επιθέσεις εναντίον των Σύρων πολιτών και των οργανώσεων της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης και χρησιμοποιώντας την επιρροή της ώστε να κάνει το ίδιο και το συριακό καθεστώς», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ.

«Ρωσία και Δαμασκός θα συνεχίσουν να στοχοθετούν τους αντάρτες»

Το ρωσοαμερικανικό σχέδιο για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη Συρία είναι ελαττωματικό επειδή θα επιτρέψει στην κυβέρνηση της Δαμασκού και στους συμμάχους της να στοχοθετούν τις δυνάμεις των ανταρτών με το πρόσχημα ότι μάχονται εναντίον του Μετώπου Αλ Νόσρα, υποστήριξε, τέλος, ο αρχηγός μιας ανταρτικής οργάνωσης.

Ο Μπασάρ αλ Ζούμπι, ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου του Στρατού του Γιάρμουκ – μιας ομάδας που μετέχει στο συνασπισμό του Ελεύθερου Συριακού Στρατού – υποστήριξε ότι αναμένει πως η κυβέρνηση και οι Ρώσοι σύμμαχοί της θα συνεχίσουν να βάλλουν εναντίον εδαφών που ελέγχονται από την αντιπολίτευση, προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι πολεμούν το Μέτωπο αλ Νόσρα, το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία.

«Η Ρωσία και το καθεστώς θα στοχοθετούν τις περιοχές των επαναστατών υπό το πρόσχημα της παρουσίας του Μετώπου Αλ Νόσρα και αν γίνει αυτό η εκεχειρία θα καταρρεύσει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Ζούμπι εξήγησε ότι, λόγω της πολυπλοκότητας της κατάστασης, είναι αδύνατον να καθοριστούν οι θέσεις του Μετώπου, ιδίως στη βόρεια Συρία.

Εξέφρασε επίσης τη λύπη του επειδή οι Σύροι ήταν «απόντες» από τις συνομιλίες για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός.

Σημειώνεται ότι η εκεχειρία στη Συρία δεν θα ισχύσει ούτε για τους ακραίους ισλαμιστές του Μετώπου Αλ Νόσρα ούτε για τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Σχετικές ειδήσεις