ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Σε άνοδο η δημοτικότητα της καγκελαρίου Μέρκελ

Γερμανία: Σε άνοδο η δημοτικότητα της καγκελαρίου Μέρκελ

Η δημοτικότητα της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ ανέκαμψε έπειτα από το χαμηλότερο ποσοστό που σημείωσε τα τελευταία 4,5 χρόνια τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα (29/2), με την πλειονότητα των ψηφοφόρων όμως να διατηρεί τις επιφυλάξεις της για το αν η κυβέρνηση θα κατορθώσει να περιορίσει σύντομα τις προσφυγικές εισροές στη χώρα.

Σύμφωνα με την σφυγμομέτρηση που πραγματοποιήθηκε για την γερμανική δημόσια τηλεόραση ARD, που διεξήχθη από την δημοσκοπική εταιρεία Infratestdimap στις 26 και 27 Φεβρουαρίου, η δημοτικότητα της Μέρκελ αυξήθηκε στο 54% από το 46% που ανερχόταν τον περασμένο μήνα.

Την ίδια ώρα, η δημοτικότητα του πρωθυπουργού της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ, ενός από τους σφοδρότερους επικριτές της Μέρκελ στο δημόσιο διάλογο για το προσφυγικό, παρουσίασε πτώση 7%, σε ποσοστό 38%, από το 45%.

Παράλληλα όμως, περίπου το 60% των 1.005 ψηφοφόρων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσε πως δεν είναι ικανοποιημένο με την πολιτική της κυβέρνησης στο προσφυγικό, με περίπου το 40% να απαντά πως το Βερολίνο αντιμετωπίζει σωστά το θέμα.

Στην έρευνα, η µεγάλη πλειονότητα των συµµετεχόντων (77%) εμφανίστηκε θετική με την προσέγγιση για εξεύρεση μιας λύσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά μόλις το ένα τρίτο (32%) τόνισε πως ένα τέτοιο σχέδιο μπορεί να εφαρμοστεί και σύντομα να φέρει αποτελέσματα. Περίπου τα δύο τρία των ερωτηθέντων (63%) υποστήριξαν πως η Γερμανία πρέπει να επιβάλει ένα ανώτατο όριο σε εθνικό επίπεδο για να περιορίσει την προσφυγική εισροή.

Η Μέρκελ έχει βρεθεί αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη πρόκληση της δεκαετίας της στην εξουσία καθώς δυσκολεύεται να πείσει να καταρτιστεί μια κοινή ευρωπαϊκή αντίδραση στην κρίση των προσφύγων.

Εναποθέτει τις ελπίδες της στη σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας την 7η Μαρτίου και την επόμενη Σύνοδο Κορυφής που θα είναι επίσης αφιερωμένη στην κρίση των προσφύγων, την 18η και την 19η Μαρτίου.

Σε ομιλία της σε μια εκδήλωση της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στην κεντρική πόλη Βολκμάρσεν, η γερμανίδα καγκελάριος υπερασπίστηκε την πολιτική ανοικτών θυρών για τους πρόσφυγες και απέρριψε την πρόταση των κλειστών συνόρων για τον καλύτερο έλεγχο του αριθμού των προσφύγων που τους επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα.

Σχετικές ειδήσεις