ΚΟΣΜΟΣ

Παρίσι: Συλλήψεις τεσσάρων ατόμων για σχεδιασμό τρομοκρατικού χτυπήματος

Παρίσι: Συλλήψεις τεσσάρων ατόμων για σχεδιασμό τρομοκρατικού χτυπήματος

Τα τέσσερα άτομα θεωρούνται ύποπτα ότι σχεδίαζαν να διαπράξουν άμεσα επίθεση στο κεντρικό Παρίσι

H γαλλική αστυνομία συνέλαβε τέσσερις ανθρώπους που θεωρούνται ύποπτοι ότι σχεδίαζαν να διαπράξουν άμεσα μια επίθεση στο κεντρικό Παρίσι, μετέδωσε το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο TF1.

Οι τρεις άνδρες και μια γυναίκα ήταν ήδη γνωστοί στις αρχές ως ύποπτοι ριζοσπάστες ισλαμιστές, ανέφερε το TF1 .

Κατά τη διάρκεια μιας έρευνας το πρωί της Τετάρτης (16/03), οι αρχές βρήκαν φυσίγγια για τουφέκι, ηλεκτρονικό υλικό, USB sticks και θυρίδα ασφαλείας.

Ο ένας από τους τέσσερις ύποπτους ισλαμιστές που συνελήφθησαν στην περιοχή του Παρισιού φέρεται να σχεδίαζε «βίαιες ενέργειες στη Γαλλία» σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας Μπερνάρ Καζνέβ, ο οποίος επιχείρησε να υποβαθμίσει τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν νωρίτερα από γαλλικά μέσα ενημέρωσης κι έκαναν λόγο για μια «επικείμενη» επίθεση.

Ερωτηθείς σχετικά, μετά την ανακοίνωση των αρχών για τις συλλήψεις, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κάλεσε από την πλευρά του τους πολίτες να επιδεικνύουν «τη μεγαλύτερη επαγρύπνηση».

«Το επίπεδο απειλής παραμένει πολύ αυξημένο» υπογράμμισε ο επικεφαλής του γαλλικού Κράτους, αναφερόμενος στην αντιτρομοκρατική επιχείρηση που συνδεόταν με τις επιθέσεις του Νοεμβρίου στο Παρίσι και πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες

Η Γαλλία είναι ήδη σε αυξημένη επιφυλακή μετά από τις τρομοκρατικές επιθέσεις τον περασμένο Νοέμβριο, στην οποία 130 άτομα έχασαν τη ζωή τους.

Και οι 4 ανακρίνονται στην έδρα των Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Ασφαλείας (DGSI) της Γαλλίας στο Λεβαλουά Περέ, κοντά στο Παρίσι. Η προφυλάκισή τους ενδέχεται να παραταθεί έως 96 ώρες.

Τα πρόσωπα αυτά συνελήφθησαν στο πλαίσιο μιας έρευνας που ξεκίνησε η εισαγγελία το Παρισιού την 17η Φεβρουαρίου και ανέλαβε να διεκπεραιώσει η DGSI, σύμφωνα με τη δικαστική πηγή.

«Διαθέτουμε, σχετικά με το πρόσωπο που έχει φυλακιστεί, πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες θα μπορούσε να διαπράξει βίαιες ενέργειες στη Γαλλία» εξήγησε ο Μπερνάρ Καζνέβ αργά το απόγευμα στους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, «αυτό το πρόσωπο ενδέχεται να έχει διασυνδέσεις με πρόσωπα στη Συρία που ανήκουν στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος», η οποία είχε αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις στο Παρίσι.

Σύμφωνα με μία πηγή με γνώση της υπόθεσης, αυτός ο άνδρας είναι γνωστός στις αρχές κι είχε καταδικαστεί τον Μάρτιο του 2014 σε φυλάκιση 5 ετών, το ένα με αναστολή, καθώς ήθελε να φύγει με άλλα δύο πρόσωπα και να συμμετάσχει στον τζιχάντ στη Συρία.

Ο άνδρας αποφυλακίστηκε τον Οκτώβριο του 2015, είχε τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό στο πλαίσιο της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που βρίσκεται σε ισχύ μετά τις επιθέσεις του Νοεμβρίου.

Η σύντροφός του και άλλοι δύο άνθρωποι συνελήφθησαν επίσης σήμερα.

Απαντώντας στις πληροφορίες που μετέδωσαν πολλά μέσα ενημέρωσης, ο Μπερνάρ Καζνέβ απηύθυνε έκκληση να επιδεικνύεται «η μέγιστη προσοχή σε σχέση με τις πληροφορίες που κυκλοφορούν και κάνουν λόγο για μια επικείμενη βίαιη ενέργεια» επισημαίνοντας ότι βρίσκονται «σε εξέλιξη έρευνες για την επιβεβαίωση» των πληροφοριών αυτών.

Σχετικές ειδήσεις