ΚΟΣΜΟΣ

Τρομοκρατικές επιθέσεις Βρυξέλλες – Ανθρωποκυνηγητό για τον τρίτο ύποπτο του μακελειού

Τρομοκρατικές επιθέσεις Βρυξέλλες – Ανθρωποκυνηγητό για τον τρίτο ύποπτο του μακελειού

Έντρομη και με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η Ευρώπη τις εξελίξεις μία ημέρα μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στις Βρυξέλλες.

Οι βελγικές αστυνομικές αρχές διεξάγουν επιχειρήσεις για τον εντοπισμό και τη σύλληψη ενός τρίτου άντρα που συνόδευε τους δύο βομβιστές πριν αυτοί ενεργοποιήσουν τους βομβιστικούς μηχανισμούς που έφεραν εντός του αεροδρομίου των Βρυξελλών.

Ο άντρας αυτός, θεωρείται ύποπτος για σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος.

Στην παρακάτω φωτογραφία διακρίνονται, σύμφωνα με διεθνή δίκτυα ενημέρωσης, τρεις πιθανοί δράστες της επίθεσης στο αεροδρόμιο. Δύο από τους υπόπτους φορούν μόνο ένα γάντι στο αριστερό χέρι. Ίσως να έκρυβαν εκεί τους πυροκροτητές, αναφέρουν βελγικά μέσα ενημέρωσης.

tromokrates

Πιστεύεται ότι οι δύο ανατινάχθηκαν, ενώ ο τρίτος διέφυγε και καταζητείται.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία του Βελγίου απηύθυνε μάλιστα έκκληση να επικοινωνήσουν με τις αρχές τυχόν μάρτυρες που είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τον άνδρα με το καπέλο και τα ανοιχτόχρωμα ρούχα, ο οποίος πιστεύεται ότι εμπλέκεται στις επιθέσεις που σημειώθηκαν στο διεθνές αεροδρόμιο των Βρυξελλών.

Ζητώντας πληροφορίες για τον ύποπτο, η αστυνομία δημοσίευσε σε έναν λογαριασμό στο Twitter που αφορά καταζητούμενους, τη φωτογραφία ενός άνδρα με λευκό πουκάμισο και τζάκετ. Ο ύποπτος φοράει γυαλιά, σκούρο καπέλο και σπρώχνει ένα καροτσάκι αποσκευών στο οποίο είναι τοποθετημένος ένας μεγάλος, μαύρος σάκος.

«Ποιος γνωρίζει αυτόν τον άνδρα;», γράφει η λεζάντα.

Ο τρίτος ύποπτος για την επίθεση στο αεροδρόμιο φαίνεται σε υλικό που έχουν στα χέρια τους οι βελγικές αρχές να φεύγει τρέχοντας από τον χώρο μετά την επίθεση.

«Μια φωτογραφία τριών ανδρών υπόπτων ελήφθη στο Ζαβεντέμ. Δύο από αυτούς φαίνεται πως διέπραξαν επιθέσεις αυτοκτονίας. Ο τρίτος, που φοράει ένα ανοικτού χρώματος μπουφάν κι ένα καπέλο, αναζητείται εντατικά», δήλωσε ο εισαγγελέας Φρέντερικ Φαν Λέου σε συνέντευξη τύπου.

Ένας κυβερνητικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε λίγο αργότερα ότι σύμφωνα με μάρτυρες, ο τρίτος ύποπτος εγκατέλειψε το κτίριο του αεροδρομίου.

«Διαφορετικές έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας, πολλοί μάρτυρες επίσης δίνουν κατάθεση» διευκρίνισε ακόμα ο εισαγγελέας, επισημαίνοντας ότι «είναι ακόμα πολύ νωρίς» ώστε να συσχετιστούν οι σημερινές επιθέσεις με τα χτυπήματα στο Παρίσι τη 13η Νοεμβρίου του 2015.

Από τις επιθέσεις στο αεροδρόμιο, αλλά και στο μετρό της πόλης, σκοτώθηκαν περισσότεροι από 30 άνθρωποι και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 250.

Την ευθύνη για τα τρομοκρατικά χτυπήματα, ανέλαβαν τζιχαντιστές που βρίσκονται στη Συρία, τέσσερις ημέρες μετά τη σύλληψη του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, βασικού υπόπτου για τις τρομοκρατικές επιθέσεις του περασμένου Νοεμβρίου στο Παρίσι.

Οι έρευνες συνεχίζονται σε όλο το Βέλγιο. Όπως ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή εισαγγελία, σε μια κατοικία στη συνοικία Σκάαρμπεκ των Βρυξελλών βρέθηκε ένας εκρηκτικός μηχανισμός που περιείχε καρφιά, διάφορες χημικές ουσίες και ένα λάβαρο του Ισλαμικού Κράτους.

Οι βελγικές αρχές ασφάλειας εκτιμούν ότι οι εκρήξεις στο μετρό που κόστισαν τη ζωή περίπου 20 ανθρώπων, είχαν προφανώς σχεδιαστεί και προετοιμαστεί πριν από τη σύλληψη του Αμπντεσλάμ, την περασμένη Παρασκευή. Δεν έχει επίσης, διευκρινιστεί αν ο Αμπντεσλάμ γνώριζε για τις επιθέσεις αυτές, ή αν αυτές έγιναν από το φόβο πιθανών συνεργών του, μη συλληφθούν.

Δείτε ΕΔΩ όλο το χρονικό των επιθέσεων στις Βρυξέλλες

Σχετικές ειδήσεις