ΚΟΣΜΟΣ

Τρομοκρατικές επιθέσεις Βρυξέλλες: Η ισχυρότερη βόμβα δεν εξερράγη (videos+photos)

Τρομοκρατικές επιθέσεις Βρυξέλλες: Η ισχυρότερη βόμβα δεν εξερράγη (videos+photos)

Ο αριθμός των νεκρών από τη διπλή βομβιστική επίθεση στο αεροδρόμιο και το μετρό των Βρυξελλών χθες Τρίτη (22/3) ανέρχεται σε 31 και ο αριθμός των τραυματιών σε 270, ανέφερε σε συνέντευξη τύπου ο Βέλγος Ομοσπονδιακός Εισαγγελέας Frederic van Leeuw το μεσημέρι της Τετάρτης (23/3).

Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι οι αδελφοί Ελ Μπακράουι, δύο καταζητούμενοι -ως χθες- για εγκληματικές και όχι για τρομοκρατικές πράξεις, είναι δύο καμικάζι που προκάλεσαν το χθεσινό μακελειό στις Βρυξέλλες. Ο ένας εξ αυτών έδρασε στο αεροδρόμιο του Ζαβεντέμ και ο άλλος στη στάση του μετρό στο Μαλμπέκ.

Ως προς τους δύο άλλους τρομοκράτες που εικονίζονται στη γνωστή φωτογραφία, λίγο πριν τις δυο εκρήξεις στο αεροδρόμιο, ο ένας εκτιμάται ότι είναι νεκρός, ενώ ο δεύτερος, αυτός με τα γυαλιά και το καπέλο, ονόματι Ναζίμ Λααχράουι διέφυγε και καταζητείται.

Σημειώνεται ότι η βαλίτσα του διαφυγόντος που τελικώς δεν εξερράγη, περιείχε τη μεγαλύτερη ποσότητα εκρηκτικών, ενώ, αντιθέτως από την εικόνα που υπήρχε ως σήμερα, δεν βρέθηκαν όπλα των καμικάζι στο αεροδρόμιο.

Νεκρός ο καταζητούμενος τζιχαντιστής με το καπέλο;

Ο δεύτερος βομβιστής αυτοκτονίας που πυροδότησε τα εκρηκτικά στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών ταυτοποιήθηκε ότι είναι ο Νατζίμ Λαχράουι αναφέρει η βελγική «De Standaard» επικαλούμενη πηγές που δεν κατονομάζει.

Ο Λαχράουι μετέφερε την μεγαλύτερη βόμβα η οποία δεν εξερράγη ποτέ.

Νωρίτερα σήμερα, διεθνή μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως οι βελγικές αρχές τον αναζητούν θεωρώντας ότι έχει διαφύγει.

Οι καμικάζι άφησαν πίσω τους μια μεγάλη βόμβα γιατί δεν χωρούσε στο ταξί

Ένα μπέρδεμα στην εταιρεία που έστειλε το ταξί για να παραλάβει τους βομβιστές αυτοκτονίας του αεροδρομίου των Βρυξελλών ενδέχεται να απέτρεψε μια ακόμη μεγαλύτερη τραγωδία στο Βέλγιο, υποστηρίζει η εφημερίδα Derniere Heure, σύμφωνα με την οποία το όχημα που στάλθηκε για να τους μεταφέρει ήταν μικρότερο από αυτό που είχαν ζητήσει.

Επικαλούμενη μη κατονομαζόμενες πηγές, η DH γράφει ότι ο Ιμπραχίμ Ελ Μπακραουί και οι δύο άλλοι ύποπτοι για την επίθεση στο Ζαβεντέμ είχαν ζητήσει ένα μίνι βαν για να μεταφέρει τους ίδιους και τις αποσκευές τους στο αεροδρόμιο από ένα διαμέρισμα στα βόρεια προάστια της βελγικής πρωτεύουσας.

Όταν όμως έφτασε το ταξί διαπίστωσαν ότι ήταν σεντάν και το πορτ-μπαγκάζ του δεν χωρούσε τις τέσσερις βαλίτσες τους. Έτσι, άφησαν μία πίσω τους.

Οι δύο άνδρες ανατινάχθηκαν στην αίθουσα αναχωρήσεων του αεροδρομίου ενώ ο τρίτος διέφυγε, αφήνοντας τον σάκο με τον μεγαλύτερο εκρηκτικό μηχανισμό που αργότερα εξουδετερώθηκε με ελεγχόμενη έκρηξη από τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Ο ταξιτζής αναγνώρισε τους πελάτες του από τη φωτογραφία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι αρχές το απόγευμα της Τρίτης και επικοινώνησε με την αστυνομία. Ακολούθησε έρευνα στο διαμέρισμα απ' όπου τους είχε παραλάβει, στο προάστιο Σάερμπεκ των Βρυξελλών, όπου οι αστυνομικοί βρήκαν μια μεγάλη βόμβα με καρφιά και την εξουδετέρωσαν.

Οι βέλγικες αρχές ανέφεραν επίσης ότι σε ένα κάδο σκουπιδιών κοντά στο σπίτι των καμικάζι στις Βρυξέλλες βρέθηκε ένας υπολογιστής στον οποίο ο ένας εκ των αδελφών Ελακραουί είχε γράψει τη «διαθήκη» του σημειώνοντας πως είναι φοβισμένος και απελπισμένος.

Στη «διαθήκη» αυτή ο Ελ Μπακράουι εμφανίζεται σε σύγχυση και δεν κάνει καμία αναφορά στη τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος που ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις.

Σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα Φρεντερίκ Φαν Λέου, που διάβασε αποσπάσματα αυτού του κειμένου στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Ελ Μπακράουι γράφει ότι είναι «πάντα κυνηγημένος, δεν ξέρει πια τι να κάνει, τον ψάχνουν παντού, δεν είναι πια ασφαλής».

Οι έρευνες θα συνεχιστούν ανέφεραν οι βέλγικες αρχές διευκρινίζοντας ότι οι νεκροί είναι 31 και οι τραυματίες 270, εκ των οποίων πολλοί φέρουν βαρέα τραύματα.

Ανέφεραν επίσης ότι προς το παρόν δεν έχουν πλήρη εικόνα των ταυτοτήτων των θυμάτων.

Η αναγνώριση των θυμάτων θα πάρει χρόνο

Την επομένη των επιθέσεων στις Βρυξέλλες, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, οι βελγικές αρχές εργάζονται επίπονα για να προσδιορίσουν την ταυτότητα και τον οριστικό απολογισμό των θυμάτων, που προέρχονται από 40 διαφορετικές χώρες.

«Υπάρχουν πιθανόν μεταξύ των νεκρών και των τραυματιών περισσότερες από 40 διαφορετικές εθνικότητες», δήλωσε ο βέλγος υπουργός Εξωτερικών Ντιντιέ Ρέιντερς στο βελγικό τηλεοπτικό δίκτυο RTBF.

Χθες ο δήμαρχος των Βρυξελλών Ιβάν Μαγέρ ανακοίνωσε πως υπήρχαν «πολλές εθνικότητες» μεταξύ των τραυματιών στο μετρό, προσθέτοντας πως η ταυτοποίησή τους θα «πάρει χρόνο» λόγω της «χαοτικής» κατάστασης.

Προς το παρόν, μεταξύ των νεκρών, μόνο δύο πρόσωπα, μια Μαροκινή και μια Περουβιανή, έχουν ταυτοποιηθεί επίσημα.

002

«Η κυβέρνηση του Περού ανακοινώνει με λύπη της τον θάνατο της συμπατριώτισσάς μας Αδέλμα Μαρίνα Ταπία Ρουίς, θύματος της επίθεσης που πραγματοποιήθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο των Βρυξελλών», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το περουβιανό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Ταπία Ρουίς ζούσε στις Βρυξέλλες τα τελευταία έξι χρόνια.

«Συνοδευόταν από τον σύζυγό της και τις δύο κόρες τους, από τις οποίες η μία έχει τραυματιστεί», δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Λίμα ο αδελφός του θύματος Φερνάντο Ταπία.

Η Μαροκινή που σκοτώθηκε, το όνομα της οποίας δεν έχει αποκαλυφθεί, βρισκόταν στο μετρό, σύμφωνα με το μαροκινό πρακτορείο ειδήσεων MAP, που έκανε λόγο για άλλους τέσσερις Μαροκινούς οι οποίοι τραυματίστηκαν.

«Λίμνη αίματος»

Στους τραυματίες περιλαμβάνονται επίσης πολλοί πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, μεταξύ των οποίων τρεις μορμόνοι ιεραπόστολοι και ένας υπάλληλος της Πολεμικής Αεροπορίας.

Οι μορμόνοι, ο Ρίτσαρντ Νόρμπι, 66 ετών, ο Τζόζεφ Εμπέι, 20 ετών και ο Μέισον Γουέλς, 19 ετών, οι οποίοι βρίσκονται εκτός κινδύνου, συνόδευαν στο αεροδρόμιο μια γαλλίδα συνάδελφό τους που μετέβαινε σε αποστολή στο Οχάιο των ΗΠΑ.

Η Φάνι Ρέιτσελ Κλάιν, 20 ετών, είχε ήδη περάσει από τους ελέγχους ασφαλείας όταν ακούστηκε η μία από τις δύο εκρήξεις, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εκκλησία των μορμόνων, που έχει την έδρα της στη Γιούτα των ΗΠΑ.

Οκτώ Γάλλοι έχουν επίσης τραυματιστεί, από τους οποίους οι τρεις σοβαρά, σύμφωνα με προσωρινό απολογισμό του υπουργείου Εξωτερικών.

001

Σύμφωνα με τον πορτογάλο υφυπουργό πορτογαλικών κοινοτήτων Ζοζέ Λουίς Καρνέιρο, τουλάχιστον 21 από τους τραυματίες έχουν την πορτογαλική υπηκοότητα.

Το Λονδίνο έκανε λόγο για τέσσερις βρετανούς τραυματίες, ενώ ένας πέμπτος, ο Ντέιβιντ Ντίξον, φέρεται ως αγνοούμενος. Η οικογένειά του δήλωσε στο BBC ότι δεν έχει νέα του από χθες το πρωί.

Εξάλλου, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, πολλοί υπάλληλοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν επίσης τραυματιστεί.

Ο βραζιλιάνος πρώην μπασκετμπολίστας Σεμπάστιεν Μπελίν τραυματίστηκε στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, σύμφωνα με πολλά βελγικά ΜΜΕ που δημοσιεύουν μια φωτογραφία όπου εμφανίζεται πεσμένος στο έδαφος με τα πόδια σε μια λίμνη αίματος.

Δείτε ΕΔΩ όλο το χρονικό των επιθέσεων στις Βρυξέλλες.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στην παραπάνω galleryτου Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις