ΚΟΣΜΟΣ

Dogan: Η σύλληψη του Αλπαρσλάν Τσελίκ σχετίζεται με διαφορετικές κατηγορίες

Dogan: Η σύλληψη του Αλπαρσλάν Τσελίκ σχετίζεται με διαφορετικές κατηγορίες

Η σύλληψη του Αλπαρσλάν Τσελίκ, του Τούρκου υπηκόου, που κατηγορείται από την Μόσχα ότι σκότωσε έναν ρώσο πιλότο στρατιωτικού αεροπλάνου, σχετίζεται με διαφορετικές κατηγορίες, περί απάτης, ανέφερε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

Ο Τσελίκ, γιος ενός υψηλόβαθμου στελέχους του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP), ο οποίος πολεμάει από το 2014 στη Συρία, στο πλευρό των τουρκμένων ανταρτών ενάντια στις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, συνελήφθη χθες από τις τουρκικές αρχές σε ένα εστιατόριο στην πόλη της Σμύρνης, μαζί με άλλα 13 άτομα.

Το πρακτορείο Dogan επικαλέστηκε αστυνομικές πηγές που τόνισαν ότι δεν διέθεταν πληροφορίες για τους ισχυρισμούς ότι ο Τσελίκ σκότωσε το ρώσο πιλότο και ότι η κράτηση του σχετίζεται με παλιότερη καταδίκη του, σύμφωνα με την οποία πρέπει να εκτίσει ποινή φυλάκισης διάρκειας 30 μηνών.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο, ο Τσελίκ ανακρίθηκε από έναν εισαγγελέα για τον φερόμενο ρόλο του στην δολοφονία του ρώσου πιλότου, αλλά ο δικηγόρος του επιχειρηματολόγησε ότι το ερώτημα δεν ήταν σχετικό με τη σύλληψη του. Όπως αναφέρεται ο ίδιος και τα υπόλοιπα άτομα συνελήφθησαν για οπλοκατοχή.

Η αστυνομία της Σμύρνης δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με την σύλληψη του Τσελίκ, ενώ προσπάθειες του πρακτορείου Ρόιτερς να επικοινωνήσει με αξιωματούχους της τουρκικής κυβέρνησης δεν είχαν αποτέλεσμα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, κοντά στο χωριό Γιαμάντι της Συρίας στις 24 Νοεμβρίου, την ημέρα κατάρριψης του ρωσικού αεροσκάφους, ο Τσελίκ δήλωσε πως ο ίδιος και άλλοι μαχητές άνοιξαν πυρ καθώς ο πιλότος Όλεγκ Πεσκόφ και ο συγκυβερνήτης του Sukhoi-24 έπεφταν με αλεξίπτωτο, αφού εκτινάχθηκαν από το αεροσκάφος που κατερρίφθη από τα τουρκικά F-16 στα τουρκοσυριακά σύνορα.

Η Μόσχα κατηγορεί τον Τσελίκ ότι σκότωσε εν ψυχρώ τον Πεσκόφ και το επεισόδιο έχει προκαλέσει σοβαρή κρίση ανάμεσα στη Ρωσία και την Τουρκία.