ΚΟΣΜΟΣ

Ο νέος δήμαρχος του Λονδίνου απορρίπτει την «πρόσκληση» του Τραμπ

Ο νέος δήμαρχος του Λονδίνου απορρίπτει την «πρόσκληση» του Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ, που θεωρείται ότι θα είναι ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ και είχε προκαλέσει σάλο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας όταν κάλεσε να επιβληθεί σε όλους τους μουσουλμάνους «προσωρινή» απαγόρευση εισόδου στη χώρα του, άφησε να εννοηθεί πως θα έκανε μια εξαίρεση για τον νεοεκλεγέντα μουσουλμάνο δήμαρχο του Λονδίνου, τον Σαντίκ Καν, έγραψε η εφημερίδα The New York Times.

Ωστόσο ο Καν, ο οποίος ορκίστηκε δήμαρχος της πόλης του Λονδίνου το Σάββατο, απέρριψε τη δήλωση αυτή του Τραμπ, υπογραμμίζοντας πως οι απόψεις που εκφέρει ο μεγιστάνας των ακινήτων και υποψήφιος για τον Λευκό Οίκο όσον αφορά το Ισλάμ προδίδουν πλήρη «άγνοια».

«Θα υπάρχουν πάντοτε εξαιρέσεις», φέρεται να είπε ο Τραμπ, σύμφωνα με τους Times της Νέας Υόρκης, ερωτηθείς εάν η αμφιλεγόμενη πρόταση του θα εφαρμοζόταν και στην περίπτωση του Καν, γιου ενός Πακιστανού οδηγού λεωφορείου και μιας μοδίστρας.

Ο Τραμπ είπε πως ενημερώθηκε με χαρά για την εκλογή του Καν και πρόσθεσε: «ηγείσαι διά του παραδείγματος, πάντα ηγείσαι δίνοντας το παράδειγμα. Εάν κάνει καλή δουλειά... αυτό θα είναι καταπληκτικό».

Ο δισεκατομμυριούχος είχε ρίξει στο τραπέζι την ιδέα να επιβληθεί απαγόρευση εισόδου των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ αμέσως μετά τις πολυαίμακτες επιθέσεις στο Παρίσι και στην Καλιφόρνια πέρσι. Οργανώσεις που εκπροσωπούν τους μουσουλμάνους, οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και πολλοί από τους υποψήφιους για την αμερικανική προεδρία, τόσο στο Δημοκρατικό όσο και στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα, απέρριψαν αμέσως την πρόταση, επιχειρηματολογώντας πως διχάζει, είναι αντιπαραγωγική κι αντίκειται στις αμερικανικές αξίες.

Ο Καν από την πλευρά του επισήμανε πως οι απόψεις του Τραμπ υπάρχει ο κίνδυνος να αποξενώσουν τους απλούς μουσουλμάνους και να ευνοήσουν τους εξτρεμιστές, καθιστώντας τόσο τη Βρετανία όσο και τις ΗΠΑ λιγότερο ασφαλείς χώρες.

«Δεν πρόκειται απλά για μένα — πρόκειται για τους φίλους μου, για την οικογένειά μου, για οποιονδήποτε έχει παρόμοια καταγωγή με τη δική μου, οπουδήποτε στον κόσμο», ανέφερε ο 45χρονος δήμαρχος σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ και οι άνθρωποι γύρω από αυτόν θεωρούν ότι οι δυτικές φιλελεύθερες αξίες είναι ασύμβατες με τη δεσπόζουσα τάση στο ισλάμ — (όμως) το Λονδίνο απέδειξε ότι κάνουν λάθος», πρόσθεσε ο πολιτικός του Εργατικού Κόμματος, ο οποίος κέρδισε τον Συντηρητικό αντίπαλό του με μια διαφορά χωρίς ιστορικό προηγούμενο σημειώνοντας τη μεγαλύτερη εκλογική νίκη στη βρετανική πολιτική ιστορία, που καταγράφηκε μάλιστα έπειτα από μια ιδιαίτερα πολωμένη προεκλογική εκστρατεία.

Μετά τη νίκη του, ο Καν κατηγόρησε τους αντιπάλους του πως προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν το κλίμα φόβου κι άφησαν υπονοούμενα για δήθεν δεσμούς του με εξτρεμιστές σε μια προσπάθεια να στρέψουν τη μια θρησκευτική ομάδα του πληθυσμού εναντίον της άλλης στη Βρετανία, κάτι που χαρακτήρισε «κάτι βγαλμένο απευθείας από το σημειωματάριο με τα κόλπα του Ντόναλντ Τραμπ».

Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό TIME ο Καν ανέφερε πως θέλει να ταξιδέψει στις ΗΠΑ, για να δει από πρώτο χέρι ενδιαφέροντα προγράμματα που εφαρμόζουν οι ομόλογοί του της Νέας Υόρκης και του Σικάγο — πρόσθεσε όμως ειρωνικά πως θα πρέπει να σπεύσει να το κάνει πριν από τον Ιανουάριο, σε περίπτωση που ο Τραμπ κερδίσει τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

Σχετικές ειδήσεις