ΚΟΣΜΟΣ

Βέλγιο: Παρέλυσε η Βαλονία από την απεργία των εργαζομένων στα τρένα

Βέλγιο: Παρέλυσε η Βαλονία από την απεργία των εργαζομένων στα τρένα

Η απεργία των σιδηροδρόμων προκάλεσε μεγάλα μποτιλιαρίσματα στη Βαλονία και στη Φλάνδρα, ιδιαίτερα στους οδικούς άξονες που οδηγούν στις Βρυξέλλες

Το κάλεσμα για απεργία που απηύθυναν δύο συνδικάτα των βελγικών σιδηροδρόμων είχε μεγάλη ανταπόκριση την Πέμπτη (26/05) στη Βαλονία, όπου πρακτικά η σιδηροδρομική κυκλοφορία έχει σταματήσει, και πολύ μικρότερη στη Φλάνδρα, ανέφεραν οι βελγικοί σιδηρόδρομοι.

«Στη Βαλονία η κυκλοφορία έχει σχεδόν σταματήσει εκτός από κάποια τρένα που κυκλοφορούν στην περιοχή Νιβέλ και Αρλόν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της Εθνικής Εταιρίας Βελγικών Σιδηροδρόμων (SNCB), η Ναταλί Πιεράρ. «Αντίθετα, στη Φλάνδρα, το 80% και πλέον των τρένων κυκλοφορεί», πρόσθεσε.

Οι διεθνείς αμαξοστοιχίες Thalys (Παρίσι-Άμστερνταμ-Κολωνία) καταγράφουν καθυστερήσεις 15 λεπτών, ενώ τα Eurostar για το Λoνδίνο κυκλοφορούν κανονικά, σύμφωνα με τις διαδικτυακές ιστοσελίδες των δύο επιχειρήσεων.

Στους σταθμούς των Βρυξελλών η κατάσταση εξαρτάται από εκείνην στις άλλες δύο περιοχές. «Τα τρένα από τη Φλάνδρα φθάνουν και αναχωρούν, ενώ δεν υπάρχει μεγάλη επιλογή για τη Βαλονία», εξήγησε η Πιεράρ.

Το προσωπικό που εργάζεται στα αμαξοστάσια της SNCB απήργησε αυθόρμητα το πρωί της Τετάρτης (25/05) για να διαμαρτυρηθεί για τη μείωση των ημερών ανάπαυσης, την οποία προβλέπει ένα σχέδιο για την αύξηση της παραγωγικότητας που αποφάσισε η HR-Rail, θυγατρική «ανθρωπίνων πόρων» της SNCB.

Λίγες ώρες αργότερα, δύο συνδικάτα των γαλλόφωνων σιδηροδρόμων κάλεσαν το σύνολο του προσωπικού, περιλαμβανομένων των οδηγών και των ελεγκτών, να σταματήσουν την εργασία τους επ΄αόριστον από τις 22:00 της Τετάρτης (μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας). Οι φλαμανδοί συνάδελφοί τους, αντίθετα, δεν κάλεσαν σε απεργία, κάτι που εξηγεί γιατί η κατάσταση είναι διαφορετική στο βόρειο και στο νότιο τμήμα της χώρας.

«Θέλουμε να αποσυρθεί η εγκύκλιος που θέτει σε εφαρμογή το μέτρο αυτό. Πρόκειται για πρόκληση, καθώς οι νομικές ενέργειες τις οποίες ξεκινήσαμε ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας εναντίον αυτής της απόφασης είναι σε εξέλιξη», δήλωσε ένας συνδικαλιστικός εκπρόσωπος, ο Φιλίπ Ντουμπουά, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Belga.

Σχετικές ειδήσεις