ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Υποχωρεί με αργούς ρυθμούς η στάθμη του ποταμού Σηκουάνα (pic+vid)

Γαλλία: Υποχωρεί με αργούς ρυθμούς η στάθμη του ποταμού Σηκουάνα (pic+vid)

Οι ασφαλιστικές εταιρείες υπολογίζουν το ύψος των ζημιών τουλάχιστον 600 εκατομμύρια ευρώ

Άρχισε να μειώνεται με αργούς ρυθμούς η στάθμη του Σηκουάνα -αφού ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο από το 1982- με τα χειρότερα να μοιάζουν να έχουν αποφευχθεί για τους κατοίκους της γαλλικής πρωτεύουσας, ακόμα κι αν οι πλημμύρες συνεχίζουν να απειλούν το κεντρικό τμήμα της χώρας.

Στο σύνολο της Γαλλίας, οι ισχυρές βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών στοίχισαν την ζωή σε τουλάχιστον 4 ανθρώπους, κι ως εκ τούτου ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες που κατέκλυσαν την Ευρώπη ανέρχεται πλέον σε 18, μεταξύ αυτών 11 στη Γερμανία, ένας στο Βέλγιο και 2 στη Ρουμανία.

Στο Παρίσι, η στάθμη του Σηκουάνα παρέμεινε και το Σάββατο (04/06) σε εντυπωσιακά επίπεδα με τα λασπόνερα να καλύπτουν τα μονοπάτια δίπλα στην όχθη και ένα μεγάλο μέρος των υποστυλωμάτων των γεφυρών.

Οι πυροσβέστες απευθύνουν έκκληση στους περίεργους «να αποφεύγουν να θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα» ωστόσο πολλοί είναι εκείνοι που συνεχίζουν να πηγαίνουν στις γέφυρες και τις αποβάθρες για να απαθανατίσουν το εντυπωσιακό για εκείνους θέαμα που προσφέρει ο Σηκουάνας.

Η στάθμη αναμένεται να επανέλθει στα συνηθισμένα επίπεδα σε διάστημα 5 έως 15 ημερών, εκτιμά η αρχή επιτήρησης Vigicrues.

Παραμένουν σε ισχύ τα προληπτικά μέτρα

Εν αναμονή της υποχώρησης των υδάτων, τα προληπτικά μέτρα που εφαρμόστηκαν αυτήν την εβδομάδα παραμένουν σε ισχύ. Τα μουσεία του Λούβρου και του Ορσέ, όπου χιλιάδες έργα τέχνης που φυλάσσονταν στα υπόγεια μεταφέρθηκαν σε ασφαλέστερους χώρους, θα παραμείνουν κλειστά για το κοινό έως την Τρίτη (07/06).

Επιπλέον, δύο σταθμοί του μετρό και μια γραμμή του προαστικού που εκτελεί δρομολόγια κατά μήκος του Σηκουάνα θα παραμείνουν κλειστοί.

Αν και στο Παρίσι μονάχα ορισμένα κελάρια, υπόγεια και χώροι στάθμευσης πλημμύρισαν, σε άλλες περιοχές «θρηνούμε για την απώλεια 4 ανθρώπων και έχουμε καταμετρήσει 24 τραυματίες σε αυτό το στάδιο» δήλωσε ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς.

Μεταξύ των θυμάτων, που καταγράφθηκαν στο νότιο τμήμα της γαλλικής πρωτεύουσας, βρίσκεται ένα αγοράκι ηλικίας 3 ετών, ένας 74χρονος και μια 60χρονη γυναίκα. Απομένουν να επιβεβαιωθούν τα αίτια του θανάτου μιας γυναίκας 86 ετών, η σορός της οποίας βρέθηκε στο πλημμυρισμένο της σπίτι.

Από την έναρξη της κακοκαιρίας, 20.000 άνθρωποι συνολικά απομακρύνθηκαν από τις εστίες του και περίπου 13.000 σπίτια παραμένουν σήμερα στο σκοτάδι.

Σχετικές ειδήσεις