ΚΟΣΜΟΣ

Μακελειό στις ΗΠΑ: Γιατί η δολοφονική επίθεση στο Ορλάντο ήταν τόσο θανατηφόρα

Μακελειό στις ΗΠΑ: Γιατί η δολοφονική επίθεση στο Ορλάντο ήταν τόσο θανατηφόρα

Η ένοπλη επίθεση στο νυχτερινό κέντρο διασκέδασης του Ορλάντο των ΗΠΑ “Pulse”, με 49 νεκρούς και 53 τραυματίες, τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, καταγράφεται ως η πιο θανατηφόρα μαζική δολοφονία στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Ένας στους τρεις ανθρώπους στη ντισκοτέκ Pulse σκοτώθηκε ή τραυματίστηκε από τα πυρά του 29χρονου, Ομάρ Σεντίκε Ματίν. Ποιοι όμως ήταν οι λόγοι που η επίθεση ήταν τόσο θανατηφόρα σύμφωνα με τους New York Times;

To νυχτερινό κέντρο ήταν ασφυκτικά γεμάτο και η ένταση της μουσικής πολύ δυνατή

Οι μαζικές δολοφονίες έχουν μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων σε μεγάλους και πολυσύχναστους κλειστούς χώρους, γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη τη διαφυγή, σύμφωνα με τον Πιτ Μπλερ, καθηγητή στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Τέξας, ο οποίος εκπαιδεύει αστυνομικούς στην αντιμετώπιση καταστάσεων ένοπλων επιθέσεων. Επίσης, ο θόρυβος από τη μουσική αποτέλεσε ενδεχομένως σημαντικό παράγοντα. Όταν ο Ματίν ξεκίνησε να πυροβολεί, ένας αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε ότι η πρώτη σκέψη που έκανε ήταν πως οι πυροβολισμοί ήταν κροτίδες ως μέρος του σόου, ενώ άλλοι θεώρησαν ότι ήταν μέρος της μουσικής.

Clipboard01 copy

Ο δολοφόνος βρισκόταν στο νυχτερινό κέντρο επί τρεις ώρες

Η αστυνομία δεν σταμάτησε την επίθεση παρά μόνο έπειτα από τρεις ώρες, ένα ασυνήθιστα μεγάλο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τον Άνταμ Λάνκφορντ, καθηγητή του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα, ειδικού στην ιστορία των μαζικών εκτελέσεων. Σε κάποιο χρονικό σημείο μετά τους πρώτους πυροβολισμούς, ο Ματίν βγήκε έξω από το κλαμπ και επέστρεψε, δημιουργώντας έτσι αναπόφευκτα «μια κατάσταση ομηρίας», σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας του Ορλάντο.

Ο χρόνος που χρειάζεται για την αντιμετώπιση μιας τέτοιας επίθεσης από την αστυνομία αποτελεί ισχυρό προγνωστικό δείκτη του τελικού αριθμού των θανάτων, επισημαίνει ο Λάνκφορντ, καθώς για παράδειγμα όπως και στην περίπτωση της μαζικής δολοφονίας στο Λύκειο Κόλουμπαιν το 1999, οι αστυνομικές δυνάμεις χρειάστηκαν περισσότερες από τρεις ώρας για να επέμβουν, με αποτέλεσμα πολλοί τραυματίες να ξεψυχήσουν πριν τους παρασχεθεί η απαραίτητη ιατρική βοήθεια που θα τους έσωζε ενδεχομένως τη ζωή.

8500 R Mt92d8ha1p5g



Το τυφέκιο του δολοφόνου ήταν πολύ ισχυρό με γεμιστήρες υψηλής χωρητικότητας σφαιρών

Ο δράστης ήταν οπλισμένος με ένα ημιαυτόματο τουφέκι τύπου AR-15 και ένα πιστόλι 9 χιλιοστών, σύμφωνα με την αστυνομία. Τα AR-15 που κατασκευάστηκαν για στρατιωτική χρήση με έμφαση στον πόλεμο του Βιετνάμ, θεωρούνται πολύ ισχυρά και γρήγορα όπλα.

Ckx8kfcWYAAIEl6


Source: Nytimes.com

Δείτε φωτογραφίες των θυμάτων, όπως θα ήθελαν ο κόσμος να τους θυμάται.

Το μακελειό στο Ορλάντο των ΗΠΑ σε εικόνες.

Διαβάστε ΕΔΩ το χρονικό της επίθεσης στο Ορλάντο.

Σχετικές ειδήσεις