ΚΟΣΜΟΣ

Δημοψήφισμα Βρετανία: Τι δείχνουν οι πρώτες δημοσκοπήσεις αφού έκλεισαν οι κάλπες

Δημοψήφισμα Βρετανία: Τι δείχνουν οι πρώτες δημοσκοπήσεις αφού έκλεισαν οι κάλπες

«Η συμμετοχή φαίνεται ότι είναι εξαιρετικά υψηλή και μοιάζει σαν η Παραμονή να έχει προβάδισμα».

Το Bremain φαίνεται ότι προηγείται με 52%, ενώ το Brexit συγκεντρώνει το 48%, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας YouGov που διεξήχθη την Πέμπτη (23/06), ημέρα που διεξήχθη το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

Αντίθετα με τα συνηθισμένα exit poll, η έρευνα αυτή βασίστηκε στις απαντήσεις ενός προεπιλεγμένου δείγματος μέσω Διαδικτύου, αφού ψήφισαν.

Ο ηγέτης του Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) Νάιτζελ Φάρατζ παραδέχθηκε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο αυτό πως «φαίνεται ότι η Παραμονή έχει το προβάδισμα».

Η στερλίνα κατέγραψε άνοδο 0,75% έναντι του δολαρίου μετά τη μετάδοση των αποτελεσμάτων της έρευνας της YouGov και των δηλώσεων του Φάρατζ.

«Είναι ακόμη αμφίρροπο και είναι ακόμη πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε ακριβώς. Όμως με βάση τα στοιχεία που βλέπουμε και με βάση τις τάσεις που καταγράφηκαν και το ιστορικό προηγούμενο, θεωρούμε ότι η "Παραμονή" βρίσκεται στην ισχυρότερη θέση», σημείωσε ο Τζο Τουάιμαν, στέλεχος της YouGov, μιλώντας στο Sky News.

Το δείγμα της εταιρείας αποτελείται από ψηφοφόρους που είχαν ήδη συμμετάσχει σε προηγούμενες έρευνες της YouGov και συμφώνησαν να αποκαλύψουν τι ψήφισαν μετά την αποχώρησή τους από τα εκλογικά κέντρα.

Δεν έγιναν δημοσκοπήσεις εξόδου για λογαριασμό των μεγάλων βρετανικών τηλεοπτικών δικτύων, καθώς το περιθώριο στατιστικού σφάλματος για αυτό το χωρίς προηγούμενο δημοψήφισμα κρίθηκε ότι ήταν υπερβολικά μεγάλο.

Τέλος, μια νέα εκτίμηση της δημοσκοπικής εταιρείας Ipsos Mori δείχνει το Bremain να έχει προβάδισμα κατά 8 μονάδες με 54% έναντι του Brexit 46%.

Δείτε εδώ όλο το χρονικό του δημοψηφίσματος στη Βρετανία

Σχετικές ειδήσεις