ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Ποινικοποιείται η άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων

Γαλλία: Ποινικοποιείται η άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων

Οι γάλλοι βουλευτές ενέκριναν χθες ομόφωνα μια κυβερνητική τροπολογία η οποία ποινικοποιεί την άρνηση ή την υποτίμηση του συνόλου των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, περιλαμβανομένων της σκλαβιάς και της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Αυτή η τροπολογία, η οποία ψηφίστηκε σε πρώτη ανάγνωση, απαγορεύει την άρνηση των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας επί ποινή φυλάκισης ενός έτους και προστίμου 45.000 ευρώ.

Τα εγκλήματα που αφορά είναι αυτό «της γενοκτονίας», τα «άλλα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», «τα εγκλήματα της υπαγωγής στη σκλαβιά ή της εκμετάλλευσης ενός προσώπου που τελεί σε κατάσταση σκλαβιάς» και «τα εγκλήματα πολέμου», όπως αναφέρεται στο κείμενο που ψηφίστηκε.

«Ενώ σήμερα μόνο η άρνηση του Σοά (σ.σ. του Ολοκαυτώματος) διώκεται, αυτό το κείμενο θα επιτρέψει να τιμωρείται η άρνηση ή η υποβάθμιση του συνόλου των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας ή των εγκλημάτων πολέμου, κατά τρόπο μη περιοριστικό, εφόσον έχουν αναγνωριστεί ως τέτοια από μια δικαιοδοσία», δήλωσε η υφυπουργός Ισότητας Έρικα Μπαρέτς.

Το κείμενο θα «ισχύει για την αρμενική γενοκτονία», διαβεβαίωσε η Μπαρέτς τους βουλευτές.

Η τροπολογία εκπληρώνει μια υπόσχεση που είχε κάνει ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, μετά την ακύρωση το 2012 ενός προηγούμενου νόμου που ποινικοποιούσε την άρνηση της αρμενικής γενοκτονίας, ο οποίος είχε προκαλέσει την οργή της Άγκυρας.

Εν ονόματι της ελευθερίας της έκφρασης, το Συνταγματικό Συμβούλιο είχε ακυρώσει αυτό τον νόμο, που ποινικοποιούσε την άρνηση μιας γενοκτονίας «η οποία αναγνωρίζεται βάσει του νόμου στη Γαλλία», όπως η γενοκτονία των Αρμενίων. Αυτή τη φορά, το κείμενο δεν αναφέρεται πλέον σε γενοκτονίες που αναγνωρίζονται από τον νόμο, αλλά από όργανα που διαθέτουν δικαιοδοσία.

Σε περίπτωση άρνησης εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, θα είναι δυνατή η άσκηση δίωξης όταν «η άρνηση ή η υποτίμηση θα διαπράττεται σε περιστάσεις που υποκινούν μίσος ή βία».

Η τροπολογία αυτή θα πρέπει τώρα να συζητηθεί στη Γερουσία.

Η Τουρκία απορρίπτει τον όρο γενοκτονία, παρότι αναγνωρίζει τις σφαγές των Αρμενίων από τα οθωμανικά στρατεύματα. Περίπου 1,5 εκατ. Αρμένιοι, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, σφαγιάστηκαν σύμφωνα με ιστορικούς στην Ανατολία από το 1915 μέχρι το 1917 στην Ανατολία

Σχετικές ειδήσεις