ΚΟΣΜΟΣ

Πραξικόπημα Τουρκία: Ηχηρή παρέμβαση Ομπάμα υπέρ του Ερντογάν

Πραξικόπημα Τουρκία: Ηχηρή παρέμβαση Ομπάμα υπέρ του Ερντογάν

Να υποστηρίξουν τη «δημοκρατικά εκλεγμένη» κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε όλες τις πλευρές στην Τουρκία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε επίσης - έπειτα από μια συνομιλία που είχε με τον υπουργό του των Εξωτερικών Τζον Κέρι - να «επιδειχθεί αυτοσυγκράτηση και να αποφευχθεί η βία και ένα λουτρό αίματος» στην Τουρκία.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 17 νεκρούς αστυνομικούς στην Άγκυρα, κατάρριψη ενός ελικοπτέρου Σικόρσκι των πραξικοπηματιών από ένα μαχητικό F-16 επίσης στην πρωτεύουσα και πυρά στρατιωτικών εναντίον πολιτών στην Κωνσταντινούπολη που προκάλεσαν τραυματίες.

Τη στήριξη του Βερολίνου στην εκλεγμένη τουρκική κυβέρνηση εξέφρασε με ανάρτησή του στο Twitter, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

«Η Καγκελάριος Μέρκελ βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον Αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, τον υπουργό Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και τον προσωπάρχη της Καγκελαρίας Πέτερ Αλτμάιερ. Στήριξη στην εκλεγμένη κυβέρνηση», έγραψε ο κ. Ζάιμπερτ.

Παρά την απόπειρα πραξικοπήματος, οι αποστολές κατά του ΙΚ συνεχίζονται κανονικά από τη βάση Ιντσιρλίκ

Στο μεταξύ, οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ συνεχίζουν κανονικά τις αεροπορικές επιχειρήσεις τους εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος από την αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ της Τουρκίας, παρά το πραξικόπημα, ξεκαθάρισε στέλεχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Η κατάσταση στην Τουρκία «δεν έχει καμιά επίπτωση στις επιχειρήσεις (που διεξάγονται) από την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ. Συνεχίζουμε τις αεροπορικές αποστολές», ανέφερε ο αξιωματούχος αυτός υπό τον όρο να μην κατονομαστεί στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Σχετικές ειδήσεις