ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ - ΗΠΑ προς Τουρκία: Ξεχάστε μας αν εφαρμόσετε θανατική ποινή

ΕΕ - ΗΠΑ προς Τουρκία: Ξεχάστε μας αν εφαρμόσετε θανατική ποινή

Με προσοχή και ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθεί η Ευρώπη τις εξελίξεις στην Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το βράδυ της Παρασκευής.

Κάλεσαν την Τουρκία να σεβαστεί τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Οι σοκαριστικές εικόνες με τα βασανιστήρια των Τούρκων στρατιωτών, οι οποίοι έλαβαν μέρος στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, κάνουν το γύρο του διαδικτύου και προκαλούν φρίκη. Την ίδια ώρα η Ευρώπη και οι ΗΠΑ στέλνουν τελεσίγραφα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή τις δηλώσεις του για επαναφορά της θανατικής ποινής.

Η ΕΕ καταδικάζει έντονα την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία και επαναλαμβάνει την πλήρη υποστήριξή της προς τους νόμιμους θεσμούς της χώρας, ζητώντας παράλληλα αυτοσυγκράτηση, την πλήρη τήρηση της συνταγματικής τάξης και ξεκαθαρίζει ότι η θανατική ποινή δεν αποτελεί επιλογή για μια υποψήφια για ένταξη χώρα, σύμφωνα με τη κοινή δήλωση των 28 κρατών μελών της ΕΕ, στην οποία έλαβε μέρος και Αμερικανός ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι.

Οι «28» στην ανακοίνωσή τους καταδικάζουν την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, επιβεβαιώνοντας «την πλήρη στήριξή τους στους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας».

Επιπλέον, εκφράζουν τη λύπη τους για τον υψηλό αριθμό των θυμάτων, καθώς και την αλληλεγγύη τους με τον τουρκικό λαό. «Η ΕΕ απευθύνει έκκληση για επίδειξη αυτοσυγκράτησης από τις τουρκικές αρχές, μεταξύ άλλων από την αστυνομία και τις δυνάμεις ασφαλείας. Πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατό για την αποφυγή περαιτέρω βίας, την προστασία της ζωής και την αποκατάσταση της ηρεμίας» αναφέρει η ανακοίνωση, ζητώντας την «πλήρη τήρηση της συνταγματικής τάξης στην Τουρκία» και τονίζοντας τη σημασία «επικράτησης του κράτους δικαίου».

«Είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί ο πλήρης σεβασμός όλων των δημοκρατικών θεσμών της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της εκλεγμένης κυβέρνησης και της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης» υπογραμμίζουν οι 28 στην ανακοίνωσή τους, ενώ επισημαίνουν την ανάγκη πλήρους σεβασμού και «της δημοκρατίας, των ανθρώπινων δικαιωμάτων, των θεμελιωδών ελευθεριών καθώς και του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη, σε πλήρη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών, συμπεριλαμβανομένου του πρωτοκόλλου 13 σχετικά με την κατάργηση της θανατικής ποινής».

Υπενθυμίζουν δε πως «η κατηγορηματική κατάργηση της θανατικής ποινής αποτελεί βασικό στοιχείο του κεκτημένου της Ένωσης».

Καταλήγοντας, η ανακοίνωση αναφέρει πως «η Τουρκία είναι υποψήφια χώρα και βασικός εταίρος για την Ευρωπαϊκή Ένωση» και πως «η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στη συνεργασία με μια δημοκρατική, χωρίς αποκλεισμούς και σταθερή Τουρκία για την αντιμετώπιση των κοινών μας προκλήσεων».

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Τουρκίας του επισήμανε ότι εάν επανέλθει σε ισχύ η ποινή του θανάτου στη χώρα αυτή μετά την αποτυχημένη απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος, αυτό θα σημάνει το τέλος κάθε προοπτικής εισδοχής της χώρας του στην ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνδιάλεξης αυτής, η Άνγκελα Μέρκελ υπογράμμισε με «μεγάλη σαφήνεια» στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η Γερμανία, όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της, αντιτίθεται στη θανατική ποινή και για να του επισημάνει ότι αυτή δεν είναι «σε καμία περίπτωση συμβατή με μια εισδοχή στην ΕΕ», ανέφερε ο εκπρόσωπός της Στέφεν Ζάιμπερτ.

Ο Ζάιμπερτ είχε σημειώσει ήδη νωρίτερα, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, τη θέση του Βερολίνου ότι «η επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία θα σήμαινε το τέλος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων».

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας των δύο ηγετών, η Μέρκελ υπογράμμισε παράλληλα ότι το κύμα συλλήψεων και απομακρύνσεων στις τάξεις των ένοπλων δυνάμεων, της αστυνομίας και της δικαιοσύνης της Τουρκία προκαλούν «έντονη ανησυχία» στο Βερολίνο, ενώ κάλεσε εκ νέου τον Ερντογάν να σεβαστεί το κράτος του δικαίου.

Σχετικές ειδήσεις