ΚΟΣΜΟΣ

Άγρια ξυλοκοπημένος και μες στα αίματα υψηλόβαθμος πραξικοπηματίας δηλώνει πίστη στον Γκιουλέν

Άγρια ξυλοκοπημένος και μες στα αίματα υψηλόβαθμος πραξικοπηματίας δηλώνει πίστη στον Γκιουλέν

Τη συμμετοχή του στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, ως πιστός οπαδός του «κινήματος Γκιουλέν», φέρεται να ομολόγησε ο αντισυνταγματάρχης Λεβέντ Τουρκάν, «δεξί χέρι» του αρχηγού του τουρκικού Γενικού Επιτελείου στρατού, Χουλούσι Ακάρ.

Ο πρώην υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος τελεί υπό κράτηση, καθώς όχι μόνο εικάζεται ότι εμπλέκεται στo πραξικόπημα που σημειώθηκε την περασμένη Παρασκευή, αλλά παραδέχθηκε ότι διατηρεί διασυνδέσεις με την οργάνωση FETO του Γκιουλέν, ο οποίος ήταν πρώην στενός φίλος του Τούρκου προέδρου και τώρα η τουρκική κυβέρνηση τον «δείχνει» ως υποκινητή του αποτυχημένου πραξικοπήματος.

«Είμαι μέλος του παράλληλου κράτους, ή FETO. Υπηρέτησα οικιοθελώς την παράλληλη αυτή δομή για χρόνια. Υπάκουσα ακριβώς στις εντολές και τις οδηγίες των μεγάλων αδελφών», φέρεται να κατέθεσε ο Τουρκάν, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως προέρχεται από φτωχή οικογένεια από τη βορειοδυτική συνοικία της Προύσας, ενώ ήρθε σε επαφή με την οργάνωση τον καιρό που φοιτούσε στο Λύκειο και ζούσε σε εστία.

«Από τότε που ήμουν πέντε ετών, η μεγαλύτερη επιθυμία μου ήταν να γίνω στρατιωτικός. Το όνειρό μου να γίνω στρατιωτικός τούς ικανοποίησε», συμπλήρωσε, εξηγώντας πως έπειτα από εξετάσεις εισήχθη στη στρατιωτική σχολή το 1989.

Σύμφωνα πάντα με το Anadolu, ο Τούρκαν δήλωσε ότι ήταν καλός σπουδαστής και ότι ήταν σίγουρος πως θα σημείωνε επιτυχία στις εξετάσεις χάρη στην προσπάθεια που καταλάμβανε.

«Αλλά τη νύχτα πριν τις εξετάσεις, οι μεγάλοι αδελφοί μού έδωσαν τις απαντήσεις στις ερωτήσεις των εξετάσεων σε ένα σπίτι που ανήκει σε εκείνους στην Προύσα», φέρεται να εκμυστηρεύτηκε.

Κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του πιστεύεται πως συνέχισε να συναντά τους «μεγάλους αδελφούς», παίρνοντας μέρος «σε αποστολές στην Κωνσταντινούπολη, στην Τραπεζούντα, στο Ντιγιάρμπακιρ, την Λευκωσία, το Κιζίλτεπε και εν τέλει την Άγκυρα», ενώ υπέκλεψε τις τηλεφωνικές συνομιλίες του πρώην αρχηγού του γενικού επιτελείου, Νετζέτ Οζέλ.

Αν και δήλωσε πάντως μετανιωμένος για τη συμμετοχή του στο πραξικόπημα όταν έμαθε για τον βομβαρδισμό του κοινοβουλίου και τις επιθέσεις στους πολίτες, μάλλον είναι πλέον αργά…

«Μετανιώνω ειλικρινά όχι μόνο για τη συμμετοχή μου στο πραξικόπημα αλλά και γενικά για τη συμμετοχή μου στο κίνημα Γκιουλέν. Έχω ευθύνη γα αυτά τα γεγονότα, όμως δεν είμαι προδότης. Δεν πυροβόλησα αστυνομικούς ή πολίτες ποτέ δε θα το έκανα αυτό», είπε ο Τουρκάν, ωστόσο λίγο αργότερα δόθηκαν στη δημοσιότητα σοκαριστικές φωτογραφίες του.

Σε αυτές απεικονίζεται άγρια ξυλοκοπημένος με «αλλοιωμένα» τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, φέροντας μώλωπες και σημάδια από αίμα, ενώ η κοιλιακή χώρα και τα χέρια του είναι τυλιγμένα με επιδέσμους.

tourkan4

Σε παλαιότερες φωτογραφίες (γκάλερι) μπορείτε να δείτε τον Τουρκάν να εμφανίζεται στο πλευρό του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, και του προέδρου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιντσάρογλου.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί πως η ομολογία του αντισυνταγματάρχη, όπως γράφει η Ηurriyet, αποτελεί για την Άγκυρα δείγμα της διάβρωσης του στρατεύματος από τους πραξικοπηματίες…

Σχετικές ειδήσεις