ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Αν το αποφασίσει η Βουλή, θα εγκρίνω τη θανατική ποινή

Ερντογάν: Αν το αποφασίσει η Βουλή, θα εγκρίνω τη θανατική ποινή

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε σε συνέντευξή του ότι δεν έχει τελειώσει η μάχη κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης του Γκιουλέν - Θα είναι μεγάλο λάθος των ΗΠΑ αν δεν τον εκδώσουν - Υπόνοιες για εμπλοκή ξένων χωρών στην απόπειρα πραξικοπήματος - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες η Τουρκία.

Σε διάγγελμα που απηύθυνε στον τουρκικό λαό μετά το υπουργικό συμβούλιο, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κήρυξε τη γειτονική χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες, πέντε μέρες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Νωρίτερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Al Jazeera ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε πως η θέληση για την επιβολή της ποινής του θανάτου προέρχεται από τον λαό. «Τη ζητά ο κόσμος συνέχεια. Αν το κοινοβούλιο την ψηφίσει εγώ ως πρόεδρος θα την υπογράψω».

Μπορεί να υπήρξε ανάμειξη ξένων χωρών στην απόπειρα πραξικοπήματος δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος εν μέσω της εκκαθάρισης-μαμούθ στο όνομα του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Παράλληλα, απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι γίνεται αυταρχικός και ότι η τουρκική δημοκρατία απειλείται. «Θα παραμείνουμε εντός του δημοκρατικού κοινοβουλευτικού συστήματος, δεν θα απομακρυνθούμε ποτέ από αυτό», τόνισε.

Επιπλέον, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως δεν επιθυμεί να συνδέσει το θέμα της χρήσης από τις ΗΠΑ της τουρκικής αεροπορικής βάσης Ιντσιρλίκ με το αίτημα της Άγκυρας για έκδοση του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ.

Επισήμανε δε, πως μια μειοψηφία των ενόπλων δυνάμεων ενεπλάκη στο αποτυχημένο πραξικόπημα, τονίζοντας όμως, πως δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι ακριβώς άνθρωποι συμμετείχαν στην απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης. «Είναι σαφές ότι ήταν μια μειοψηφία των ενόπλων δυνάμεων. Η τρομοκρατική οργάνωση επιχειρούσε η μειοψηφία αυτή να κυριαρχήσει επί της πλειοψηφίας», δήλωσε ο Ερντογάν.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας κατηγόρησε τον Γκιουλέν ότι οργάνωσε το πραξικόπημα, σημειώνοντας πως: «Δεν νομίζω ότι έχουμε φτάσει στο τέλος της μάχης ενάντια στην τρομοκρατική οργάνωση του Γκιουλέν».

Ακόμα, σχολίασε και τις δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Jean-Marc Ayrault ο οποίος προειδοποίησε την Άγκυρα κατά τη διάρκεια της καταστολής μετά το πραξικόπημα.

«Θα πρέπει να κοιτάζει τη δουλειά του. Έχει τη δικαιοδοσία να κάνει τέτοιες δηλώσεις για το άτομό μου; Όχι δεν έχει. Αν θέλει ένα μάθημα δημοκρατίας, μπορεί πολύ εύκολα να το πάρει από εμάς», είπε σε αυστηρό τόνο ο Ερντογάν.

Σε σχετική ερώτηση για το εάν έχει επανέλθει οριστικά ισορροπία στη χώρα ο κ. Ερντογάν σημείωσε: «έχουμε τον απόλυτο έλεγχο της χώρας αλλά είναι πιθανό να μην έχουν τελειώσει τα σχέδια κάποιων».

Τέλος, αποκάλυψε ότι ενημερώθηκε από το συγγενικό του περιβάλλον ότι βρίσκεται πραξικόπημα σε εξέλιξη.

Σχετικές ειδήσεις