ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Ο Ερντογάν στηρίζει ισλαμιστικές και τρομοκρατικές οργανώσεις - Τι απαντά η Τουρκία

Γερμανία: Ο Ερντογάν στηρίζει ισλαμιστικές και τρομοκρατικές οργανώσεις - Τι απαντά η Τουρκία

Το πρώτο κανάλι της δημόσιας γερμανικής τηλεόρασης ARD δημοσιοποίησε αυτή την εβδομάδα ένα τμήμα μιας διαβαθμισμένης γερμανικής κυβερνητικής έκθεσης, για την οποία ανέφερε πως αποτελεί την πρώτη επίσημη εκτίμηση που συνδέει τον Ερντογάν και την κυβέρνηση της Τουρκίας με την υποστήριξη προς ισλαμιστικές και τρομοκρατικές οργανώσεις.

Τη δημοσιοποίηση των στοιχείων που διαθέτει η κυβέρνηση σχετικά με τη σχέση της τουρκικής κυβέρνησης με ριζοσπαστικούς Ισλαμιστές, ζήτησαν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), ενώ οι Πράσινοι ανέφεραν ότι η Τουρκία θεωρείται εδώ και καιρό χώρα διέλευσης όπλων και λαθραίου πετρελαίου για ισλαμιστικές οργανώσεις της Συρίας. Για «σκάνδαλο» μιλάει η Αριστερά (Die Linke).

Εάν έχουν σχεδιαστεί πιθανές βίαιες ενέργειες από μεμονωμένες οργανώσεις ή άτομα στην Τουρκία, πρέπει αυτές οι πληροφορίες να τεθούν υπόψη του Κοινοβουλίου, δήλωσε ο αρμόδιος για την Εξωτερική Πολιτική του SPD Ρολφ Μούτσενιχ, για να προσθέσει ότι τότε θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι συνέπειες.

Από την πλευρά των Πρασίνων, ο αρμόδιος επίσης για την Εξωτερική Πολιτική Γιούργκεν Τριτίν δήλωσε ότι η Τουρκία θεωρείται εδώ και καιρό η χώρα διέλευσης όπλων και πετρελαίου για ισλαμιστικές οργανώσεις στη Συρία και, επομένως, φέρει μερίδιο ευθύνης για την προσφυγική κρίση.

Αφορμή για τις αντιδράσεις στάθηκε η δημοσιοποίηση, από το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, εμπιστευτικής απάντησης της κυβέρνησης σε κοινοβουλευτική ερώτηση της Αριστεράς (Die Linke), στην οποία η Τουρκία περιγράφεται ως «κεντρική πλατφόρμα δράσης» ισλαμιστικών οργανώσεων της περιοχής.

Ο όρος «πλατφόρμα δράσης» αποτελεί σοβαρή κατηγορία, δήλωσε ο κ. Μούτσενιχ στην «Frankfurter Rundschau» και προσέθεσε ότι «το βασικό κριτήριο θα είναι το εάν αυτή η πλατφόρμα χρησιμοποιήθηκε για βίαιες ενέργειες». Η στάση του SPD ερμηνεύεται πάντως και από το γεγονός ότι την απάντηση προς την Αριστερά ετοίμασε το υπουργείο Εσωτερικών, χωρίς να ζητήσει -λόγω διαδικαστικού σφάλματος, όπως δήλωσε σήμερα εκπρόσωπός του- τη συνδρομή του συναρμόδιου υπουργείου Εξωτερικών.

Ο κ. Τριτίν προχώρησε ακόμη περισσότερο, περιγράφοντας την Τουρκία, σε συνέντευξή του στην Γερμανική Ραδιοφωνία, ως «σοβαρό παράγοντα» και «μέρος τόσο του προβλήματος όσο και της λύσης», στην προσπάθεια αντιμετώπισης των αιτίων της προσφυγιάς, προσθέτοντας ότι αποτελεί εδώ και καιρό τη χώρα των «logistics» των Ισλαμιστών στην Συρία. Χωρίς οικονομική, υλικοτεχνική και οργανωτική στήριξη το τρομοκρατικό σύστημα δεν θα μπορούσε να υπάρχει, αλλά και χωρίς την Τουρκία δεν μπορεί να τελειώσει ο πόλεμος στη Συρία, δήλωσε και μίλησε για «μια πικρή πραγματικότητα». Αναφερόμενος στο γεγονός ότι το υπουργείο Εξωτερικών δεν γνώριζε για την κοινοβουλευτική ερώτηση, έκανε λόγο για παραβίαση του κανονισμού λειτουργίας της κυβέρνησης.

Από την πλευρά της Χριστιανικής Ένωσης (CSDU/CSU), ο εκπρόσωπος της Κ.Ο. για την Εξωτερική Πολιτική Γιούργκεν Χαρτ, ζήτησε από την Τουρκία «να μην επιτρέψει καμία αμφιβολία ότι βρίσκεται στο δυτικό στρατόπεδο, ότι αναγνωρίζει την ύπαρξη του Ισραήλ και ότι δεν έχει τίποτα κοινό με τους Ισλαμιστές.

Η επικεφαλής της Κ.Ο. της Αριστεράς Ζάρα Βάγκενκνεχτ μίλησε για «σκάνδαλο» και σε ανάρτησή της στο Twitter κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απέκρυψε την αξιολόγησή της για την Τουρκία. «Να τελειώσει η σύμπραξη με τον νονό της τρομοκρατίας Ερντογάν!», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Τουρκία απάντησε με σκληρές εκφράσεις στη Γερμανία λέγοντας πως οι ισχυρισμοί της γερμανικής κυβέρνησης πως η Τουρκία έχει γίνει ένα κεντρικό πεδίο δράσης για ισλαμιστικές οργανώσεις αντανακλά μια «στρεβλή νοοτροπία» που προσπαθεί να στοχοθετήσει τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Η έκθεση αναφέρει πως η Τουρκία έχει γίνει «το κεντρικό πεδίο δράσης για ισλαμιστικές οργανώσεις στη Μέση Ανατολή», μετέδωσε το ARD.

Σε δήλωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει: «Οι ισχυρισμοί αποτελούν μια νέα εκδήλωση της στρεβλής νοοτροπίας, που εδώ και κάποιο καιρό προσπαθεί να κάμψει τη χώρα μας, στοχοθετώντας τον πρόεδρό μας και την κυβέρνησή μας».

Αποστάσεις του γερμανικού ΥΠΕΞ από την έκθεση - κόλαφο για την Τουρκία

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν υιοθετεί τις δηλώσεις που δημοσιεύθηκαν στα ΜΜΕ «σε αυτή τη γενικότητά τους», δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Σαουσάν Σέμπλι, αναφερόμενη στα περί του ρόλου της Τουρκίας ως «πλατφόρμας δράσης ισλαμιστικών οργανώσεων».

Επιπλέον, αρνήθηκε να τοποθετηθεί σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο του εγγράφου του υπουργείου Εσωτερικών που δόθηκε ως απάντηση σε κοινοβουλευτική ερώτηση της Αριστεράς (Die Linke), καθώς, όπως εξήγησε, είναι διαβαθμισμένο ως «εμπιστευτικό».

Από την πλευρά του υπουργείου Εσωτερικών, ο εκπρόσωπος Γιοχάνες Ντίμροτ παραδέχθηκε ότι από διαδικαστικό λάθος το υπουργείο Εξωτερικών δεν συμμετείχε στη σύνταξη του κειμένου, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ σημείωσε ότι, αντιθέτως, η καγκελαρία συμμετείχε, όπως και διάφοροι άλλοι παράγοντες της κυβέρνησης.

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση έχει σκοπό να προσθέσει στο εξής κάτι στην απάντηση, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει κάτι σχετικό, ενώ η κ. Σέμπλι ανέφερε ότι ήδη χθες υπήρξε επικοινωνία της γερμανικής με την τουρκική κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες για το επίπεδο της επαφής ή το περιεχόμενό της.

Σε ό,τι αφορά τη σχέση Βερολίνου-Άγκυρας, ο κ. Ζάιμπερτ τόνισε κατ΄ επανάληψη ότι είναι «κάτι πολύ περισσότερο από ό,τι η κλασική διμερής σχέση που έχει η Γερμανία με πολλές άλλες χώρες, μόνο και μόνο λόγω του γεγονότος ότι ζουν εδώ πάνω από τρία εκατομμύρια άνθρωποι με τουρκικές ρίζες», για να προσθέσει: «Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός εταίρος που βρίσκεται στο όριο μιας από τις πολιτικά πιο δύσκολες και σε ένταση περιοχής του κόσμου, και γνωρίζει ότι και η Γερμανία είναι ένας σοβαρός και αξιόπιστος εταίρος που υπερασπίζεται τις αξίες και τα συμφέροντά του και όταν δεσμεύεται για κάτι εμμένει σε αυτό».

Ο κ. Ντίμροτ, ωστόσο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει αφέλεια σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην Τουρκία, υπάρχει όμως το αποτέλεσμα μιας νηφάλιας ανάλυσης, ότι η Τουρκία, όχι μόνο λόγω της γεωπολιτικής της θέσης, αλλά και λόγω του ότι η ίδια είναι θύμα τρομοκρατίας, είναι ο σημαντικότερος εταίρος στην περιοχή για την αντιμετώπιση του "Ισλαμικού Κράτους" και σε αυτό δεν αλλάζει τίποτα με αυτά που συζητούμε σήμερα ή με το έγγραφο».

Οι γερμανικές αρχές ασφαλείας, συνέχισε ο κ. Ντίμροτ, δεν είναι βεβαίως αφελείς σε ό,τι αφορά την Τουρκία ως εταίρο, «αλλά είμαστε πεπεισμένοι, και σε αυτό δεν αλλάζει τίποτα με αυτά που συζητούμε σήμερα, ότι η Τουρκία είναι και για τις δικές μας αρχές ασφάλειας ο σημαντικότερος εταίρος στο θέμα αντιμετώπιση του λεγόμενου "Ισλαμικού Κράτους". Υπήρξε στο πρόσφατο παρελθόν πραγματική πρόοδος στην συνεργασία -αλλά για ακόμη μία φορά, αυτή η συνεργασία δεν διεξάγεται ούτε αφελώς ούτε στα τυφλά, παραμερίζοντας δηλαδή ότι υπάρχουν και κάποιες δυσκολίες, αλλά με μεγάλη ευαισθησία, οξύτητα και βάσει την ανάλογης νομοθεσίας, η οποία, σε ό,τι αφορά π.χ. το Κράτος Δικαίου, δίνει πολύ συγκεκριμένες κατευθύνσεις».

Σε ό,τι αφορά τη σχέση της τουρκικής κυβέρνησης με την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, ο κ. Ζάιμπερτ δήλωσε ότι δεν πρόκειται για νέα πληροφορία και προσέθεσε ότι το Βερολίνο έχει και κατά το παρελθόν προβληματιστεί σχετικά. «Ήταν ακριβώς αυτή η σχέση που επιβάρυνε τη σχέση της Τουρκίας με το Ισραήλ και αποτέλεσε μεγάλο πρόβλημα στην επαναπροσέγγιση των δύο χωρών, την οποία τώρα χαιρετίζουμε», δήλωσε.

Σχετικές ειδήσεις