ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Ξεκίνησε η νέα προσπάθεια για εκεχειρία

Συρία: Ξεκίνησε η νέα προσπάθεια για εκεχειρία

Η δεύτερη φετινή προσπάθεια της Ουάσινγκτον και της Μόσχας για εκεχειρία στην κατεστραμμένη και τόσο «πονεμένη» Συρία, ξεκίνησε στις επτά το απόγευμα της Δευτέρας (12/09).

Γεγονός πάντως είναι ότι ούτε η συριακή κυβέρνηση αλλά ούτε και οι αντάρτες που προσπαθούν να ανατρέψουν τον πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ, έχουν δηλώσει δημόσια ότι θα σεβαστούν την κατάπαυση του πυρός, αλλά πηγές και από τις δύο πλευρές έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα το κάνουν.

Πάντως σήμερα ο συριακός στρατός ανακοίνωσε την εφαρμογή της εκεχειρίας, διάρκειας επτά ημερών, σε όλη την Συρία με αφετηρία, επιβεβαιώνοντας την αποδοχή του στην συμφωνία ΗΠΑ–Ρωσίας για παύση των εχθροπραξιών.

Η ανακοίνωση των συριακών ενόπλων δυνάμεων που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση της χώρας υπογράμμιζε πως ο στρατός διατηρεί το δικαίωμα να απαντά αποφασιστικά «χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα πυρός ενάντια σε οποιαδήποτε μορφή βίας ενόπλων οργανώσεων».

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη υποστηρικτής του Άσαντ ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζουν κάποιες από τις ομάδες ανταρτών, όπως και η Τουρκία, η οποία έχει ανακοινώσει ότι θα στηρίξει την συμφωνία.

Όπως σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, αρχικοί στόχοι της συμφωνίας για εκεχειρία είναι να μπορέσει να φτάσει στις πληγείσες περιοχές η ανθρωπιστική βοήθεια αλλά και να πραγματοποιηθούν επιθέσεις κατά τζιχαντιστικών στόχων, όπως το Ισλαμικό Κράτος, από τις δυνάμεις ΗΠΑ και Ρωσίας.

«Επικρατεί ηρεμία»

Λίγο μετά την έναρξη εφαρμογής της παύσης των εχθροπραξιών, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε πως επικρατεί ηρεμία στις κύριες περιοχές συγκρούσεων.

«Επικρατεί ηρεμία«, δήλωσε χαρακτηριστικά στο Reuters ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ραμί Άμπντελ Ραχμάν, προβαίνοντας με μια πρώιμη εκτίμηση της τήρησης της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν ΗΠΑ και Ρωσία.

Πρόσθεσε όμως πως έχουν σημειωθεί κάποιοι βομβαρδισμοί και από τις δυνάμεις των ανταρτών και από τις κυβερνητικές δυνάμεις στις νοτιοδυτικές περιοχές της χώρας.

Παράλληλα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του ότι κάποιες ένοπλες οργανώσεις της αντιπολίτευσης, ανάμεσα τους η ισχυρή οργάνωση Άχραρ αλ Σαμ, αρνήθηκαν να τηρήσουν την συμφωνία εκεχειρίας.

Όπως τόνισε το ρωσικό ΥΠΕΞ με ανακοίνωση που εξέδωσε, βασίζεται στις ΗΠΑ να ασκήσουν την επιρροή τους «στην μετριοπαθή αντιπολίτευση» της Συρίας για να διασφαλιστεί η πλήρης συμμόρφωση με την παύση των εχθροπραξιών.

Επιπρόσθετα ανέφερε πως η διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στο Χαλέπι θα ξεκινήσει άμεσα, διαμέσω της βόρειας οδού Καστέλο. Ένας δρόμος στα νότια της πόλης που περνά από την περιοχή Ραμούσα θα ανοίξει «σταδιακά».

Τα Ηνωμένα Έθνη για τον άμαχο πληθυσμό

Τα Ηνωμένα Έθνη είναι έτοιμα να διεξάγουν επιχειρήσεις στο ανατολικό Χαλέπι και σε άλλες περιοχές στην Συρία που τελούν υπό πολιορκία για να παράσχουν βοήθεια σε άμαχο πληθυσμό, έπειτα από τη συμφωνία ΗΠΑ–Ρωσίας για την παύση των εχθροπραξιών στη χώρα, δήλωσε σήμερα στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής ομάδας κρούσης της Διεθνούς Ομάδας Υποστήριξης της Συρίας (ISSG), Γιαν Έγκελαντ.

«Τα Ηνωμένα Έθνη και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις που συνεργάζονται είναι έτοιμα να πραγματοποιήσουν αυτή την εβδομάδα επιχειρήσεις περνώντας από σημεία διέλευσης και συνόρων για να βοηθήσουν αμάχους στο ανατολικό Χαλέπι και σε άλλες περιοχές που βρίσκονται περικυκλωμένες και πολιορκούμενες. Η κατάσταση είναι ολοένα και πιο ανησυχητική για τους αμάχους, τις γυναίκες, τα παιδιά και τους αρρώστους και τους τραυματίες σε περίπου 18 περιοχές σε όλη την Συρία», τόνισε ο Έγκελαντ.

Το κάλεσμα της Ρωσίας

Νωρίτερα σήμερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κάλεσε τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό να σταματήσει τη διεξαγωγή πολεμικών επιχειρήσεων εναντίον μονάδων των κούρδων μαχητών για να βοηθήσει στην εφαρμογή της επικείμενης κατάπαυσης των εχθροπραξιών.

Παράλληλα σημείωσε πως αεροσκάφη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας θα συνεχίσουν να διεξάγουν επιδρομές εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και του (πρώην γνωστού) Μετώπου Αλ Νόσρα.

Λίγες ώρες πριν την προγραμματισμένη έναρξη της εφαρμογής της εκεχειρίας στην Συρία, το ρωσικό υπουργείο ανακοίνωνε πως εγκαθιδρύεται ένα ρωσο-αμερικανικό κέντρο συντονισμού για τον καθορισμό των ρωσικών στόχων και των στόχων του δυτικού συνασπισμού δυνάμεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

«Η Ρωσία έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες για να διασφαλίσει την εφαρμογή της συμφωνίας παύσης των εχθροπραξιών στην Συρία», πρόσθεσε ο Ρώσος στρατηγός Σεργκέι Ρουντσκόι.

Σχετικές ειδήσεις