ΚΟΣΜΟΣ

Αυτός είναι ο βραβευμένος με Νόμπελ Ιατρικής για το 2016

Αυτός είναι ο βραβευμένος με Νόμπελ Ιατρικής για το 2016

Στον Ιάπωνο κυτταροβιολόγο Γιοσινόρι Οσούμι απονεμήθηκε σήμερα, Δευτέρα (03/10/2016) το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής 2016, για τις έρευνές του σχετικά με την κυτταρική αυτοφαγία.

Σύμφωνα με τον Guardian, η αυτοφαγία είναι ένας μηχανισμός εσωτερικής ανακύκλωσης κατεστραμμένων κυττάρων, με τον οποίο αποδεσμεύονται χρήσιμα μέρη του, για να παράγουν ενέργεια ή να δημιουργηθούν νέα κύτταρα.

ozumi

Κατά την ίδια πηγή, πρόκειται για μια λειτουργία ζωτικής σημασίας, αφού χάρη σε αυτή αποτρέπεται η ανάπτυξη καρκινωμάτων, ενώ με τη διατήρηση ενός υγιούς μεταβολισμού, βοηθά στην προστασία απέναντι σε παθήσεις, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης.

Οι διαταραχές του μηχανισμού αυτοφαγίας έχουν συνδεθεί με τη νόσο Πάρκινσον, τον διαβήτη τύπου 2, τον καρκίνο και άλλες διαταραχές που συνδέονται με την ηλικία.

Οι μεταλλάξεις στα αυτοφαγικά γονίδια μπορούν να προκαλέσουν γενετικές ασθένειες. Ενδελεχείς επιστημονικές έρευνες είναι ήδη σε εξέλιξη για την ανάπτυξη φαρμάκων που μπορούν να εκμεταλλευτούν τον μηχανισμό της αυτοφαγίας για την καταπολέμηση διαφόρων ασθενειών και παθήσεων.