ΚΟΣΜΟΣ

Η Ινδονησία αλλάζει τη νομοθεσία για τους γάμους ανηλίκων

Η Ινδονησία αλλάζει τη νομοθεσία για τους γάμους ανηλίκων

Σύμφωνα με στοιχεία από τη στατιστική υπηρεσία της Ινδονησίας και της UNESCO το 2015, το 23% των κοριτσιών κάτω των 18 έχουν παντρευτεί - Ο μέσος αριθμός των ανήλικων νυμφευμένων ζευγαριών ανέρχονται σε 340.000 κατ’ έτος.

Η κυβέρνηση της Ινδονησίας σχεδιάζει να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για τους γάμους ανηλίκων σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις περιπτώσεις σεξουαλικών αδικημάτων σε βάρος γυναικών και παιδιών, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Χειραφέτησης των Γυναικών και Προστασίας των Παιδιών Γιοχάνα Γιεμπίσε.

Σύμφωνα με την υπουργό, έχει ήδη δρομολογηθεί η διαδικασία τροποποίησης του νόμου περί γάμου του 1974 που επιτρέπει σε 16χρονια κορίτσια να παντρεύονται. Η υπουργός επεσήμανε ότι το ποσοστό των γάμων ανηλίκων είναι υψηλό σε πολλές περιοχές της χώρας.

«Η έκδοση της νομοθετικής ρύθμισης είναι επείγουσα ανάγκη στην προσπάθειά μας να αποτρέψουμε τους γάμους ανηλίκων και να προστατεύσουμε τα νεαρά κορίτσια από τη βία», δήλωσε η υπουργός.

Η υπουργός αναφέρθηκε στα αποτελέσματα έρευνας που διεξήγαγε η βρετανική οργάνωση Coram Children's Legal Centre (CCLC) στην πόλη Μπογκόρ της Δυτικής Ιάβας και η οποία έδειξε ότι το 2015 το 38% των γυναικών εκεί παντρεύονταν πριν κλείσουν το 18ο έτος της ηλικίας τους.

Η υπουργός πρόσθεσε ότι η νομοθετική ρύθμιση σχετίζεται με την πρόσφατη ψήφιση του νόμου για τον ευνουχισμό και τη θανατική ποινή όσων έχουν καταδικαστεί για σεξουαλικά εγκλήματα σε βάρος παιδιών. Σύμφωνα με την ίδια, ο γάμος ανηλίκων δημιουργεί υψηλότερους κινδύνους για τα νεαρά κορίτσια, καθώς μπορεί να υποστούν ενδοοικογενειακή βία, να στερηθούν τη μόρφωση, να αντιμετωπίσουν ψυχολογικά προβλήματα ακόμα και βλάβες στα όργανα αναπαραγωγής τους.

Η Ινδονησία επικύρωσε τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού (CRC) που απαιτεί από τις χώρες να καταργήσουν τους γάμους για άτομα κάτω των 18 ετών για λόγους υγείας.

Σχετικές ειδήσεις