ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Μία μόλις ώρα διήρκησε η «ανθρωπιστική» εκεχειρία στο Χαλέπι (Vid)

Συρία: Μία μόλις ώρα διήρκησε η «ανθρωπιστική» εκεχειρία στο Χαλέπι (Vid)

Η «ανθρωπιστική» εκεχειρία που κηρύχθηκε από τη Μόσχα για να επιτραπεί σε αμάχους και αντάρτες να εγκαταλείψουν τη συριακή μητρόπολη του Χαλεπίου ετέθη σε ισχύ σήμερα, (20/10) έπειτα από μία πολυαίμακτη επίθεση εβδομάδων κατά των συνοικιών της πόλης που τελούν υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών δυνάμεων.

Παρόλα αυτά, πυρά πυροβολικού ακούγονται στην περιοχή σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP) στους «ανθρωπιστικούς» διαδρόμους που έχουν ορισθεί από τη Μόσχα ελάχιστη ώρα μετά την εφαρμογή της εκεχειρίας στο Χαλέπι.

Φωτογράφος του AFP που βρίσκεται στον τομέα που τελεί υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών ανταρτών επιβεβαίωσε από την πλευρά του ότι άκουσε πυρά κοντά στο πέρασμα που βρίσκεται στο κέντρο του Χαλεπίου, ενώ το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων Sana επιρρίπτει την ευθύνη για τα πυρά σε «τρομοκρατικές οργανώσεις».

Η εκεχειρία ετέθη σε ισχύ στις 08.00 (τοπική και ώρα Ελλάδος) αν και οι δυνάμεις της Δαμασκού και της Μόσχας έχουν διακόψει από την Τρίτη (18/10) τις φονικές αεροπορικές επιδρομές κατά των ανατολικών συνοικιών της πόλης, όπου ζουν 250.000 άνθρωποι.

Η Μόσχα ανακοίνωσε χθες ότι η εκεχειρία θα διαρκούσε 11 ώρες, και όχι 8, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί. Ωστόσο, το βράδυ, ο συριακός στρατός ανακοίνωσε ότι η εκεχειρία θα διαρκέσει τρεις ημέρες. Στο Βερολίνο, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε έτοιμος για παράταση «για όσο διάστημα χρειαστεί» της διακοπής των αεροπορικών επιδρομών.

Οκτώ «ανθρωπιστικοί» διάδρομοι θα ανοιχτούν, οι έξι από τους οποίους προορίζονται για την απομάκρυνση των αμάχων, των ασθενών και των τραυματιών, και δύο για την αποχώρηση των ανταρτών, αλλά που θα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν από τους αμάχους, ανακοίνωσε χθες το ρωσικό στρατιωτικό επιτελείο.

Η εκεχειρία εφαρμόζεται καθώς η Μόσχα επικρίνεται σφοδρά εδώ και εβδομάδες στη διεθνή σκηνή, με τους Δυτικούς να καταγγέλλουν εγκλήματα πολέμου, τη στιγμή που οι εξαιρετικής σφοδρότητας βομβαρδισμοί που ξεκίνησαν στις 22 Σεπτεμβρίου έχουν σκοτώσει εκατοντάδες αμάχους και καταστρέψει τις υποδομές της πόλης, κυρίως τα νοσοκομεία.

Το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ και οι Ρώσοι σύμμαχοί του δηλώνουν ότι βομβαρδίζουν τις ανατολικές συνοικίες της πόλης για να εξοντώσουν του «τρομοκράτες», κυρίως τους τζιχαντιστές του Μετώπου Φάτεχ αλ-Σαμ (πρώην Μέτωπο αλ Νόσρα, συριακή πτέρυγα της αλ Κάιντα).

Η πάλαι ποτέ οικονομική πρωτεύουσα της Συρίας, το Χαλέπι, έχει αναδειχθεί σε ένα από τα σύμβολα του εμφυλίου πολέμου που ρημάζει τη Συρία από τον Μάρτιο 2011. Η συριακή μητρόπολη είναι χωρισμένη από το 2012 στον δυτικό, φιλοκαθεστωτικό, τομέα και τον ανατολικό τομέα που τελεί υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών ανταρτών.

Ο ΟΗΕ δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί την εκεχειρία χωρίς διαβεβαιώσεις

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι δεν διαθέτει τις εγγυήσεις που απαιτούνται για ασφάλεια προκειμένου να διεξαγάγει ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στο ανατολικό Χαλέπι ή να απομακρύνει ασθενείς και τραυματίες από τη συριακή πόλη, δήλωσε σήμερα ο Γενς Λέρκε εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha).

«Όταν σιγήσουν τα όπλα, πρέπει να σιγήσουν τα όπλα. Χρειαζόμαστε διαβεβαιώσεις από όλες τις πλευρές που εμπλέκονται στη σύγκρουση, όχι μόνο μια μονομερή ανακοίνωση ότι θα ισχύσει κάτι. Χρειαζόμαστε όλοι να μας δώσουν αυτές τις διαβεβαιώσεις προτού είναι χρήσιμο για εμάς να κάνουμε οτιδήποτε σημαντικό», τόνισε ο Λέρκε.

«Η ανακοίνωση που ακούσαμε αφορούσε μια διακοπή οκτώ ωρών, αλλά για συνεχόμενες ημέρες, για περισσότερο από μία ημέρα», είπε ο Λέρκε.

Ένα ζευγάρι και τα τρία του παιδιά σκοτώθηκαν από βομβαρδισμούς τη νύχτα στο Χαλέπι

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι, ένα ζευγάρι με τα τρία του παιδιά, σκοτώθηκαν από τους σφοδρούς ρωσικούς βομβαρδισμούς στο Χαλέπι στη διάρκεια της νύχτας, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το Παρατηρητήριο επεσήμανε ότι «τα ρωσικά αεροπλάνα διεξήγαγαν σφοδρούς βομβαρδισμούς τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη σε πολλές συνοικίες του ανατολικού Χαλεπιού».

Στη συνοικία Μπούσταν αλ Κασρ μια πολυκατοικία επλήγη από μια βόμβα με αποτέλεσμα πέντε άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, μεταξύ αυτών και παιδιά. Η μη κυβερνητική οργάνωση διευκρίνισε ότι επρόκειτο για μέλη της ίδιας οικογένειας: ένα ζευγάρι με τα τρία του παιδιά.

Επιφυλακτική η Ουάσινγκτον για την ανακοίνωση της Μόσχας περί αναστολής των βομβαρδισμών στο Χαλέπι

Η αμερικανική διπλωματία εξέφρασε πάντως επιφυλάξεις για την απροσδόκητη ανακοίνωση της Μόσχας ότι διακόπτονται άμεσα οι επιδρομές της ρωσικής και της συριακής Πολεμικής Αεροπορίας στο Χαλέπι προκειμένου να επιτραπεί η απομάκρυνση των αμάχων από τις συνοικίες τις οποίες ελέγχουν οι αντάρτες.

«Είμαστε προφανώς ικανοποιημένοι που ακούσαμε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες μπορεί να υπάρξει μια μείωση της βίας», σχολίασε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι μιλώντας στο CNN.

Όμως «είναι ακόμα νωρίς για να πούμε τι θα συμβεί ή πόσο καιρό θα κρατήσει. Έχουμε ήδη δει δεσμεύσεις και υποσχέσεις αυτού του είδους. Και τις έχουμε δει να αθετούνται», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, ερωτηθείς σχετικά.

«Το εξετάζουμε με προσοχή, είναι μια καλοδεχούμενη ανακοίνωση αλλά μένει να δούμε εάν θα αποδειχθεί βάσιμη», επέμεινε ο Κίρμπι.

Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας αντέδρασε έτσι στην ανακοίνωση της Μόσχας ότι διακόπτονται άμεσα οι αεροπορικές επιδρομές στο Χαλέπι, μια κίνηση «καλής θέλησης» όπως τη χαρακτήρισε το Κρεμλίνο, προκειμένου να μπορέσουν να απομακρυνθούν οι άμαχοι από τις συνοικίες της πόλης που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Αυτή η ανακοίνωση ακολούθησε τις έντονες επικρίσεις της Δύσης για τους βομβαρδισμούς του συριακού καθεστώτος και των ρωσικών αεροσκαφών στο Χαλέπι.

Σχετικές ειδήσεις