ΚΟΣΜΟΣ

«Θρίλερ» για γερά νεύρα η μάχη για την προεδρία των ΗΠΑ (Vid)

«Θρίλερ» για γερά νεύρα η μάχη για την προεδρία των ΗΠΑ (Vid)

Με τους δύο προεδρικούς υποψηφίους Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ βρίσκονται πλέον στην τελική προεκλογική ευθεία για τις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, το κέντρο βάρος της πολιτικής προσπάθειας τους φέρεται να μετατοπίζεται στις εκατέρωθεν επιθέσεις για τα προσωπικά στοιχεία του χαρακτήρα του κάθε υποψηφίου.

Η εξέλιξη αυτή της προεκλογικής διαδικασίας ενισχύει το κλίμα πόλωσης, ενώ διεξάγονται τόσο η διαδικασία της πρόωρης ψηφοφορίας, όσο και της επιστολικής ψήφου.

Παράλληλα, η αλλαγή προσανατολισμού του προεκλογικού αγώνα δίνει στο προεκλογικό επιτελείο της Χίλαρι Κλίντον τη δυνατότητα που ψάχνει προκειμένου ν' αντιστρέψει την τακτική άμυνας που έχει υιοθετήσει λόγω της χιονοστιβάδας αποκαλύψεων στην υπόθεση της διαρροής δεκάδων χιλιάδων emails που εκθέτουν την Κλίντον.

Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ στη διάρκεια προεκλογικής εκδήλωσης στη Φλόριντα, προέβλεψε ότι θα νικήσει, λέγοντας στους ψηφοφόρους του «Μοιάζει σαν να συμβαίνει ήδη. Το αισθάνεστε έτσι δεν είναι; Θα είμαστε ευγενικοί και ψύχραιμοι. Ευγενικοί και ψύχραιμοι. Μείνε συγκεντρωμένος Ντόναλντ. Όχι παρεκτροπές, Ντόναλντ. Μείνε ευγενικός και ψύχραιμος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ, παροτρύνοντας τον εαυτό του να παραμείνει «προεδρικός» χωρίς να προσβάλει ή να επιτίθεται σε ανθρώπους και προκειμένου να δρομολογήσει θετική δυναμική στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων.

Η ψύχραιμη στάση που κρατάει ο Ντόναλντ Τραμπ στις προεκλογικές εκδηλώσεις των τελευταίων ημερών προβληματίζει το εκλογικό επιτελείο της Χίλαρι Κλίντον, καθώς του στερεί το πολιτικό επιχείρημα που ψάχνει προκειμένου να ξεφύγει από τη θέση άμυνας, έναντι του ζητήματος με το χειρισμό των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Κλίντον όταν ήταν ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

Ο δισεκατομμυριούχος υποστήριξε περνώντας στην επίθεση, ότι η Κλίντον δε διαθέτει τα προσόντα για την άσκηση των προεδρικών καθηκόντων, ενώ υποστήριξε ότι η προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών είναι «πλήρως αποκομμένη» από την αμερικανική κοινωνία.

(Δείτε ολόκληρη την ομιλία του Ντόναλτ Τραμπ που έδωσε στη Φλόριντα χθες 2 Νοεμβρίου)

Σχετικές ειδήσεις