ΚΟΣΜΟΣ

Αμερικανικές εκλογές: Εσείς γνωρίζετε γιατί γίνονται πάντα Τρίτη;

Αμερικανικές εκλογές: Εσείς γνωρίζετε γιατί γίνονται πάντα Τρίτη;

Αμερικανικές εκλογές αποτελέσματα:Μπορεί στις περισσότερες χώρες του κόσμου οι εκλογές να διεξάγονται ημέρα Κυριακή, ωστόσο οι Αμερικανοί πρωτοτυπούν και σε αυτό, ψηφίζοντας για την εκλογή προέδρου την Τρίτη.

Και αυτό γιατί η «Election Day», όπως άλλωστε και το σύστημα διεξαγωγής των εκλογών, αποτελούν μια ιστορική κληρονομιά της χώρας. Η συγκεκριμένη ημέρα θεσπίστηκε το 1848, ωστόσο δεν αναφέρεται ούτε στη Δήλωση Ανεξαρτησίας, ούτε στο Σύνταγμα των ΗΠΑ. Γιατί λοιπόν Τρίτη και γιατί πάντα Νοέμβριο;

Οι εκλογές οδηγούσαν αρχικά τους ψηφοφόρους στις ΗΠΑ στα παραβάν την πρώτη Τετάρτη του Δεκεμβρίου, ενώ το 1792 πέρασε ένας νόμος που καθόριζε πλέον την προεκλογική περίοδο σε 34 ημέρες πριν την ημέρα της αναμέτρησης.

Από την άλλη, ο Νοέμβριος ήταν μήνας ιδανικός για την αγροτική αμερικανική κοινωνία, καθώς ο θερισμός είχε μόλις τελειώσει και ο χειμώνας δεν είχε χτυπήσει ακόμα, κάνοντας την εποχή να φαντάζει ευοίωνη για τη μεγάλη γιορτή της δημοκρατίας.

Το 1845 η Γερουσία αποφάσισε ότι η ψήφος θα έπρεπε να γίνει την ίδια ημέρα σε όλη τη χώρα, όταν οι σοδιές έχουν μαζευτεί και το χιόνι δεν έχει ακόμη κάνει την εμφάνισή του ώστε να μπλοκάρει τους δρόμους.

Και κάπως έτσι έπεσε στο τραπέζι η… Τρίτη. Στην Αμερική εκείνης της εποχής, οι μετακινήσεις γίνονταν ακόμα με άλογο, οι αποστάσεις ήταν τεράστιες και ο πληθυσμός κυρίως αγροτικός. Σε αυτήν την Αμερική δεν υπήρχε περίπτωση οι άνθρωποι να πάνε να ψηφίσουν Κυριακή, που είναι η ημέρα αφιερωμένη στον Κύριο.

Ως εκ τούτου η ημέρα της ψηφοφορίας αποφασίστηκε να είναι η Τρίτη, ώστε οι άνθρωποι να ταξιδεύουν τη Δευτέρα, να ψηφίζουν και να επιστρέφουν άνετοι στο σπίτι τους.

Κάτι βέβαια που δεν μοιάζει τόσο λογικό σήμερα, αφού η Τρίτη είναι ημέρα εργασίας και το εκλογικό καθήκον μπορεί να είναι πρόβλημα για όσους εργάζονται. Αυτός μάλιστα είναι και ένας από τους λόγους που παρουσιάζονται μεγάλα ποσοστά αποχής.

Δείτε και ένα βίντεο το οποίο εξηγεί γιατί οι Αμερικανοί ψηφίζουν Τρίτη:

Δείτε LIVE ποιος κερδίζει τις κρίσιμες πολιτείες

Δείτε εδώ την εξέλιξη της εκλογικής διαδικασίας, όπως την καταγράφει η Google:

Σχετικές ειδήσεις