ΚΟΣΜΟΣ

Αποτελέσματα αμερικανικών εκλογών: Θρίλερ και ανατροπή υπέρ Τραμπ σε Φλόριντα και Οχάιο

Αποτελέσματα αμερικανικών εκλογών: Θρίλερ και ανατροπή υπέρ Τραμπ σε Φλόριντα και Οχάιο

Αμερικανικές εκλογές αποτελέσματα: Τρία αποφασιστικά βήματα για την είσοδό του στο Λευκό Οίκο έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ επικρατώντας της Χίλαρι Κλίντον, σε τρεις πολιτείες «κλειδιά» (Φλόριντα, Οχάιο και Β. Καρολίνα) - Μάχη ψήφο με ψήφο και αγωνία μέχρι την τελευταία στιγμή μετά την αντεπίθεση της υποψήφιας των Δημοκρατικών με Καλιφόρνια.

Ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Ντόναλντ Τραμπ, προηγείται αυτήν την ώρα στην κούρσα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών με 244 εκλέκτορες έναντι 209 της Δημοκρατικής αντιπάλου του, Χίλαρι Κλίντον.

Ενδεικτικό είναι πάντως το γεγονός ότι στις 04.40 τα ξημερώματα της Τετάρτης οι New York Times έδιναν «παράσταση νίκης» 58% στον Τραμπ, ενώ στην έναρξη της εκλογικής βραδιάς το ποσοστό ήταν 84% υπέρ της υποψήφιας των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον. Πλέον το ποσοστό του υποψήφιου των Ρεπουμπλικανών ανέρχεται στο 95%…

Ο Ρεπουμπλικανός Ντόναλντ Τραμπ και η Δημοκρατική Χίλαρι Κλίντον δίνουν μάχη στήθος με στήθος σε αρκετές ακόμη πολιτείες στην κούρσα τους για τον Λευκό Οίκο, διαψεύδοντας εμφατικά τις δημοσκοπήσεις.

Με την ψηφοφορία να έχει ολοκληρωθεί σε περισσότερες από τις μισές από τις 50 Πολιτείες των ΗΠΑ, η κούρσα εξακολουθεί να είναι αμφίρροπη σε κάποιες πολιτείες που έχουν ζωτική σημασία για το ποιος θα είναι ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου.

Αμφότεροι οι υποψήφιοι σημείωσαν από νωρίς νίκες σε Πολιτείες που αναμενόταν να κερδίσουν. Ο Τραμπ κέρδισε συντηρητικές Νότιες και Μεσοδυτικές Πολιτείες, ενώ η Κλίντον κέρδισε αρκετές Πολιτείες στην Ανατολική Ακτή και το Ιλινόι στις Μεσοδυτικές.

Οι νίκες αυτές ήταν αναμενόμενες και όχι ιδιαίτερα σημαντικές για την κούρσα, η οποία είναι πιθανό να κριθεί σε έξι Πολιτείες που έχουν κρίσιμη σημασία στη μάχη για τις 270 ψήφους που χρειάζονται για τη νίκη στο Σώμα των Εκλεκτόρων.

Η Κλίντον έχει περισσότερες επιλογές για να φθάσει τις 270 ψήφους, ενώ ο Τραμπ χρειάζεται να σαρώσει και στις έξι Πολιτείες για να κερδίσει. Μια νίκη της Κλίντον, είτε στο Οχάιο, είτε στη Φλόριντα είναι πιθανό να κλείσει την πόρτα στον Τραμπ. Μόνο που η νίκη αυτή δεν ήρθε ποτέ...

Και αυτό γιατί ο Τραμπ πήρε τόσο τους 29 εκλεκτορικούς ψήφους της Φλόριντα (καθώς με το ποσοστό των καταμετρημένων ψήφων στο 99,5% έχει προβάδισμα που δεν... γυρίζει με 49.1% έναντι 47,7% της Χίλαρι) όσο και τους 18 στο Οχάιο όπου με καταμετρημένο το 83,2% των ψήφων προηγείται με 52.8% έναντι 42.8% της υποψήφιας των Δημοκρατικών (διαφορά που επίσης δεν μπορεί να ανατραπεί).

Η Φλόριντα θεωρείται κλειδί για την ανάδειξη του προέδρου των ΗΠΑ, ενώ το Οχάιο κατά παράδοση (από το 1964) αναδεικνύει πρώτον αυτόν που κερδίζει τελικά την προεδρική κούρσα... Σημειώνεται, δε, ότι το 2012 στην πολιτεία αυτή είχε επικρατήσει ο Δημοκρατικός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα...

Παράλληλα, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για το Λευκό Οίκο κέρδισε και τη Βόρεια Καρολίνα καταφέρνοντας ένα ακόμη πολύ ισχυρό πλήγμα στη Δημοκρατική αντίπαλό του με τις 15 νέες εκλεκτορικές ψήφους.

Η Χίλαρι Κλίντον, όπως ωστόσο αναμενόταν, έκανε την αντεπίθεση και μείωσε τη διαφορά με τον Τραμπ, έπειτα από την κατάκτηση των 55 εκλεκτορικών ψήφων της Καλιφόρνια.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Με βάση τα έως τώρα αποτελέσματα και ενώ συνεχίζεται η καταμέτρηση τις περισσότερες πολιτείες όπου έκλεισαν οι κάλπες, ο Ντόναλντ Τραμπ προηγείται (ή έχει ήδη αναδειχθεί νικητής) στις πολιτείες:

Ιντιάνα
Κάνσας
Κεντάκι
Τενεσί
Δ. Βιρτζίνια
Βιρτζίνια
Αλαμπάμα
Τζόρτζια
Άρκανσο
Ν.Τζέρσεϊ
Β.Ντακότα
Οκλαχόμα
Ν.Καρολίνα
Τέξας
Κολοράντο
Λουιζιάνα
Μισσισιπί
Οχάιο
Οκλαχόμα
Νότια Ντακότα
Γουισκόνσιν

Η Χίλαρι Κίντον των Δημοκρατικών προηγείται (ή έχει ήδη αναδειχθεί νικήτρια) στις πολιτείες:

Ιλινόις
Βερμόντ
Μέριλαντ
Μασσαχουσέτη
Μίτσιγκαν
Ν.Χαμσάιρ
Βόρεια Καρολίνα
Πενσυλβάνια
Κονέκτικατ
Ντελαγουέαρ
Μέην
Μιζούρι
Ρόουντ Άιλαντ
Κολούμπια
Νεμπράσκα
Νιου Μέξικο
Νέα Υόρκη

Στις υπόλοιπες πολιτείες είτε δεν έχει κλείσει ακόμη οι κάλπες, είτε δεν υπάρχουν ακόμη εκλογικά αποτελέσματα.

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΕΔΩ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Δείτε εδώ την εξέλιξη της εκλογικής διαδικασίας, όπως την καταγράφει η Google:

Σχετικές ειδήσεις