ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Τουλάχιστον 59 νεκροί σε συριακούς και ρωσικούς βομβαρδισμούς

Συρία: Τουλάχιστον 59 νεκροί σε συριακούς και ρωσικούς βομβαρδισμούς

Έπειτα από έναν μήνα σχετικής ηρεμίας, οι βομβαρδισμοί άρχισαν ξανά χθες από τις κυβερνητικές δυνάμεις στις ανατολικές συνοικίες του Χαλεπιού, συμπίπτοντας με την ανακοίνωση μιας νέας επίθεσης από τη Μόσχα, εναντίον των τζιχαντιστών στις επαρχίες Ιντλίμπ και Χομς.

Ρωσικά και συριακά καταδιωκτικά-βομβαρδιστικά σφυροκοπούν σήμερα για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα την επαρχία Ιντλίμπ και συνοικίες της πόλης του Χαλεπιού οι οποίες ελέγχονται από αντάρτες, όπου η επισιτιστική βοήθεια εξαντλείται έπειτα από τέσσερις μήνες πολιορκίας.

Οι βομβαρδισμοί από αεροσκάφη και το πυροβολικό στοίχισαν τη ζωή 32 αμάχων, συμπεριλαμβανομένων έξι παιδιών, τις τελευταίες 24 ώρες στις συνοικίες του Χαλεπιού και άλλων 11 στο χωριό Μπάτμπο, 40 χλμ. δυτικά της πόλης, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στην επαρχία Ιντλίμπ, έξι άμαχοι, ανάμεσά τους ένα παιδί, σκοτώθηκαν στο Καφάρ Τζάλες.

Στο ανατολικό Χαλέπι, το παιδιατρικό νοσοκομείο, στο οποίο γίνονται 4.000 εξετάσεις τον μήνα, και η Τράπεζα Αίματος, η οποία συγκεντρώνει 1.500 σάκους αίματος για νοσοκομεία, υπέστησαν ζημιές από «βαρέλια με εκρηκτικά», αυτοσχέδιες βόμβες που ρίπτονται από ελικόπτερα, σύμφωνα με την ΜΚΟ Ένωση Ανεξάρτητων Γιατρών.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αυξήσει σημαντικά τη διαθέσιμη δύναμη πυρός τους, χάρη στα αεροσκάφη που απονηώνονται από το μοναδικό ρωσικό αεροπλανοφόρο, το «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ», το οποίο πλέει από την περασμένη εβδομάδα στα ανοικτά των συριακών ακτών.

Η Μόσχα έχει ενισχύσει τις στρατιωτικές της δυνάμεις που επιχειρούν στη Συρία εδώ και πάνω από έναν χρόνο, υποστηρίζοντας το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, όπως επίσης μαχητές από το Ιράν, της οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου κ.ά.

Η επανέναρξη των βομβαρδισμών καταγράφηκε μία εβδομάδα μετά τη νίκη του Ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν στις ΗΠΑ. Ο τελευταίος έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι η προτεραιότητά του θα είναι ο πόλεμος εναντίον των τζιχαντιστών και όχι η ανατροπή του Άσαντ, κάτι που επιδιώκει η σημερινή αμερικανική κυβέρνηση.

Ο Άσαντ δήλωσε ότι αν ο Τραμπ εφαρμόσει μια τέτοια πολιτική, θα αποτελέσει έναν «φυσικό σύμμαχο» στον αγώνα εναντίον της «τρομοκρατίας» σε μια συνέντευξή του που μεταδόθηκε χθες βράδυ από την πορτογαλική δημόσια τηλεόραση RTP.

Όσον αφορά την ανθρωπιστική κατάσταση η κατάσταση γίνεται όλο και πιο κρίσιμη για τους 250.000 κατοίκους του ανατολικού Χαλεπιού, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με ολοκληρωτική πολιορκία από την 17η Ιουλίου. Οι προμήθειες τελειώνουν και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι έκανε την περασμένη Κυριακή την τελευταία διανομή.

«Οι αποθήκες μας είναι άδειες, δεν έχουμε πλέον να διανείμουμε τίποτα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άμαρ Κάντα, διευθυντής της αλ Σαμ αλ Ινσανίγια, μιας οργάνωσης ανθρωπιστικής βοήθειας. Εθελοντές διένειμαν τις τελευταίες προμήθειες χθες Τρίτη, μετέδωσε χθες ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο ΟΗΕ είχε ήδη προειδοποιήσει την περασμένη εβδομάδα ότι διένειμε τις τελευταίες ποσότητες βοήθειας που είχε στους κατοίκους του ανατολικού Χαλεπιού. Στο μεταξύ στη Ράκα, η αραβοκουρδική συμμαχία των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ) προελαύνει προς την de facto «πρωτεύουσα» των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στη Συρία.

Σχετικές ειδήσεις