ΚΟΣΜΟΣ

Κωνσταντινούπολη: Ο τρόμος επέστρεψε - 38 νεκροί σε διπλή βομβιστική επίθεση (pics+vid)

Κωνσταντινούπολη: Ο τρόμος επέστρεψε - 38 νεκροί σε διπλή βομβιστική επίθεση (pics+vid)

Ειδήσεις | Βομβιστική επίθεση Τουρκία: Σε τουλάχιστον 38 ανέρχονται οι νεκροί -εκ των οποίων οι 30 ήταν αστυνομικοί- και σε 136 οι τραυματίες από την διπλή βομβιστική επίθεση που έπληξε στις 22:30 το βράδυ του Σαββάτου 10 Δεκέμβρη, μια περιοχή έξω από το στάδιο της ποδοσφαιρικής ομάδας Μπεσίκτας στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με απολογισμό που ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Παρακλάδι του PKK ανέλαβε την εύθυνη για το μακελειό - Θρήνος στην κηδεία των θυμάτων - Βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή της έκρηξης έξω από το στάδιο της Μπεσίκτας

Όπως έγινε γνωστό το απόγευμα της Κυριακής (11/12/2016) ένα παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) ανέλαβε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση. Σε δήλωση που ανάρτησε στην ιστοσελίδα της η οργάνωση «Γεράκια για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν (TAK)» ανέφερε ότι πραγματοποίησε τις επιθέσεις.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά τι ανέφερε στην προκήρυξή της για το μακελειό η οργάνωση TAK

Συγκλονιστικό βίντεο από τη στιγμή της έκρηξης

Την ίδια στιγμή, σοκ προκαλούν οι εικόνες ενός βίντεο που ήδη προβάλλεται από τα τουρκικά ΜΜΕ και απεικονίζει τη στιγμή της έκρηξης.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς δήλωσε πως η διπλή βομβιστική επίθεση ξεκίνησε με μια έκρηξη οχήματος παγιδευμένου με εκρηκτικά την οποία ακουλούθησε επίθεση βομβιστή αυτοκτονίας, ο οποίος ανατινάχθηκε 45 δευτερόλεπτα μετά.

Η επίθεση φέρεται να είχε ως στόχο αστυνομικές δυνάμεις, λίγες ώρες μετά την λήξη ενός ποδοσφαιρικού αγώνα του τουρκικού πρωταθλήματος.

Ο καμικάζι ανατίναξε τα εκρηκτικά στο πάρκο Ματζκά, δίπλα στο στάδιο, ενώ η δεύτερη έκρηξη σημειώθηκε ακριβώς έξω από το γήπεδο, σύμφωνα με τον Σοϊλού.

Όπως ανέφερε ο Σοϊλού σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, 23 νοσηλεύονταν σε κρίσιμη κατάσταση. Δέκα άνθρωποι συνελήφθησαν και τέθηκαν υπό κράτηση με βάση αποδεικτικά στοιχεία του οχήματος στο οποίο ήταν παγιδευμένες οι εκρηκτικές ύλες.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στην παραπάνω gallery του Newsbomb.gr - ΠΡΟΣΟΧΗ! Σκληρές εικόνες!

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν νωρίτερα χαρακτήρισε «τρομοκρατική» την επίθεση, επισημαίνοντας ότι στόχευε να προκαλέσει τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό θυμάτων.

«Ως αποτέλεσμα αυτών των επιθέσεων δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι τραυματίστηκαν», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι με την βούληση του Θεού, εμείς, ως χώρα και ως έθνος, θα νικήσουμε τον τρόμο, τις τρομοκρατικές οργανώσεις και τις δυνάμεις πίσω από αυτές», τόνισε.

«Έμοιαζε με κόλαση. Οι φλόγες έφταναν ως τον ουρανό. Έπινα τσάι σε ένα καφέ δίπλα στο τέμενος», τόνισε ο Ομέρ Γιλμάζ, που εργάζεται ως καθαριστής στο κοντινό τέμενος Ντολαμπαχτσέ, που βρίσκεται στο δρόμο ακριβώς απέναντι από το στάδιο.

«Οι άνθρωποι έσκυψαν κάτω από τα τραπέζια, οι γυναίκες έκλαιγαν. Οι φίλαθλοι που έπιναν τσάι στο καφέ έψαχναν να κρυφτούν, ήταν φρικτό», τόνισε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Ένας φωτογράφος του Ρόιτερς αντίκρισε πολλούς αστυνομικούς σοβαρά τραυματίες.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι είδε «ανθρώπινα μέλη να τινάσσονται στον αέρα», ενώ δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου αντίκρισε σπασμένα τα τζάμια ενός λεωφορείου που χρησιμοποιείτο για την μεταφορά αστυνομικών δυνάμεων. Το γεγονός επιβεβαιώνει και το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, το οποίο μετέδωσε πως μία από τις εκρήξεις φέρεται να είχε στόχο την «κλούβα» της αστυνομίας που αποχωρούσε από το στάδιο, καθώς οι φίλαθλοι και θεατές του ποδοσφαιρικού αγώνα είχαν ήδη διασκορπιστεί.

Θρήνος στην κηδεία των αστυνομικών

Την ίδια στιγμή, μέσα σε κλίμα οργής και ανείπωτης θλίψης κηδεύτηκαν την Κυριακή (11/12/2016) πέντε από τα θύματα της επίθεσης, όλοι τους αστυνομικοί.

Στην κηδεία παρέστη ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Πρωθυπουργός Μπινάλι Γιλντιρίμ, υπουργοί, τοπικοί αξιωματούχοι και πλήθος αστυνομικών.

Διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ

Δείτε φωτογραφίες από την κηδεία των αστυνομικών

584c658dc46188830c8b45e7

Οι τουρκικές Αρχές απαγόρευσαν την αναμετάδοση εικόνων από την επίθεση, ένα μέτρο που λαμβάνουν έπειτα από κάθε αντίστοιχο γεγονός.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, το γραφείο του εισαγγελέα στην Κωνσταντινούπολη διεξάγει έρευνα για τις εκρήξεις.

(Η στιγμή της έκρηξης από κάμερα κινητού, όπως αναρτήθηκε στο twitter)

besiktas

Εκδίκηση με αίμα υπόσχεται ο υπουργός Εσωτερικών

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας ορκίστηκε σήμερα εκδίκηση για τους τουλάχιστον 38 ανθρώπους που σκοτώθηκαν στη διπλή βομβιστική επίθεση και απήυθυνε προειδοποίηση σε όσους εξέφρασαν την υποστήριξή τους στους επιτιθέμενους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Αργά η γρήγορα, θα έχουμε την εκδίκησή μας. Αυτό το αίμα δεν θα μείνει στο έδαφος, όποιο κι αν είναι το τίμημα, όποιο το κόστος», δήλωσε ο Σουλεϊμάν Σοϊλού στην ομιλία του στις κηδείες των θυμάτων στο αρχηγείο της αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης.

Καταδικάζουν Ελλάδα, ΕΕ και ΗΠΑ

Την καταδίκη του για τις εκρήξεις που συνέβησαν το Σάββατο το βράδυ στην Κωνσταντινούπολη τόνισε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με ανάρτηση του στο twitter, εκφράζοντας βαθύτατα συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. «Στεκόμαστε σταθερά στο πλευρό των φίλων και γειτόνων μας», τονίζεται στην ανάρτηση.

Η αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα καταδίκασε με ανάρτηση της στο Twitter την «άνανδρη επίθεση», διαβεβαιώνοντας ότι στέκεται στο πλευρό «του τουρκικού λαού ενάντια στην τρομοκρατία».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς εξέφρασε «την αλληλεγγύη του στους τούρκους πολίτες και στις οικογένειες των θυμάτων της επίθεσης στην Κωνσταντινούπολη».

Μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων τα πρόσφατα χρόνια έχουν πλήξει την Τουρκία, με κάποιες από τις επιθέσεις να επιρρίπτονται σε τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) και άλλες σε κούρδους αντάρτες.

Τον Ιούνιο, περίπου 45 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες ακόμη τραυματίστηκαν από ένοπλη και βομβιστική επίθεση τριών φερόμενων τζιχαντιστών του ISIS στο κεντρικό αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης Ατατούρκ.

Συλλυπητήριο μήνυμα Προκόπη Παυλόπουλου

Ύστερα από εντολή του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου, ο Γενικός Γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας Πρέσβης κ. Γεώργιος Γεννηματάς, διαβίβασε σήμερα το πρωί προς τον εδώ Πρέσβη της Τουρκίας κ. Yaşar Halit Çevik, τον αποτροπιασμό του ΄Ελληνα Προέδρου, για την χθεσινοβραδυνή πολύνεκρη βομβιστική ενέργεια πλησίον του ποδοσφαιρικού γηπέδου της Μπεσίκτας στην Κωνσταντινούπολη. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβίβασε επίσης και τα συλλυπητήρια του προς τις οικογένειες των θυμάτων της απεχθούς τρομοκρατικής επίθεσης.

Το ΥΠΕΞ καταδικάζει την τρομοκρατική επίθεση

Τον αποτροπιασμό και την καταδίκη του εκφράζει απερίφραστα το υπουργείο Εξωτερικών για τη δίδυμη, πολύνεκρη, τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε χθες (10/12)στην Κωνσταντινούπολη.

«Απευθύνουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων και ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες» τονίζει η σχετική ανακοίνωση επισημαίνοντας ότι «αυτές τις δύσκολες στιγμές στεκόμαστε όλοι στο πλευρό των φίλων και γειτόνων μας».

Σχετικές ειδήσεις