ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση Τζεντιλόνι

Ιταλία: Έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση Τζεντιλόνι

Η νέα ιταλική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Πάολο Τζεντιλόνι έλαβε πριν από λίγο ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή. Υπέρ ψήφισαν 368 βουλευτές, ενώ κατά εκφράσθηκαν 105.

Στην ψηφοφορία και στην συζήτηση που προηγήθηκε δεν πήραν μέρος, όμως, οι εκπρόσωποι του Κινήματος Πέντε Αστέρων, της Λέγκας του Βορρά και η ομάδα βουλευτών που ανήκαν στις παρατάξεις του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και του Μάριο Μόντι.

Αύριο το απόγευμα, η κυβέρνηση αναμένεται να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από την ιταλική γερουσία. Θεωρείται πολύ πιθανό η πλειοψηφία που θα εξασφαλίσει να είναι οριακή, καθώς δεκαοκτώ γερουσιαστές οι οποίοι ανήκαν στις παρατάξεις των Μόντι και Μπερλουσκόνι –και σε αυτή την περίπτωση– δεν αναμένεται να στηρίξουν την κυβέρνηση Τζεντιλόνι.

Αιτία της απόφασής τους είναι ότι κανένα μέλος της ομάδας "Αla-Scelta Civica", (Ala-Επιλογή Πολιτών), δεν ορίστηκε υπουργός, στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

Τζεντιλόνι: «Δουλειά, δουλειά, δουλειά» η προτεραιότητά μας

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι αναφέρθηκε και πάλι, κατά την δευτερολογία του στην βουλή, στις κύριες προτεραιότητες της κυβέρνησής του.

«Χρειάζεται δουλειά, δουλειά, δουλειά. Είναι η προτεραιότητα των προτεραιοτήτων κυρίως για τον Νότο της χώρας», είπε ο Τζεντιλόνι.

Σε σχέση με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Πέμπτης πρόσθεσε ότι «η Ιταλία δεν θέλει να κοντράρει εκ θέσεως κανέναν, αλλά δεν μπορεί να είναι και η χώρα που σηκώνει το βάρος των μεταναστευτικων ρευμάτων για λογαριασμό όλης της ΕΕ χωρίς την αναγκαία αλληλεγγύη από τις υπόλοιπες χώρες».

Ο Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε, επίσης, ότι τις επόμενες ημέρες θα επισκεφθεί τις σεισμόπληκτες περιοχές της κεντρικής Ιταλίας και εκτίμησε ότι η κεντροαριστερά έλαβε το μήνυμα που προέκυψε με το "όχι" στο στο συνταγματικό δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου.

Εξέφρασε, τέλος, την πρόθεση να στηριχθεί η ανάπτυξη, «δεδομένων και των πρώτων μηνυμάτων ανάκαμψης».

Σχετικές ειδήσεις