ΚΟΣΜΟΣ

Δήμαρχος Άγκυρας για τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη: Η επίθεση είχε στόχο τις διμερείς σχέσεις Ρωσίας

Δήμαρχος Άγκυρας για τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη: Η επίθεση είχε στόχο τις διμερείς σχέσεις Ρωσίας

Την άποψη ότι η δολοφονία του πρεσβευτή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην τουρκική πρωτεύουσα ήταν προμελετημένη με στόχο να υπονομεύσει τη διαδικασίας διπλωματικής επαναπροσέγγισης ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις, εξέφρασε ο δήμαρχος της Άγκυρας Μελίχ Γκιοκτσέκ.

«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι αυτή η δολοφονία είχε στόχο να πλήξει τις σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και στην Τουρκία», είπε ο Γκιοκτσέκ στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Την ίδια άποψη εξέφερε σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο ακόλουθος Τύπου της πρεσβείας της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον Φατίχ Εκέ: «η σφαίρα εναντίον του πρεσβευτή (της Ρωσίας στην Τουρκία, Αντρέι) Καρλόφ δεν είχε στόχο μόνο τον ίδιο. Είχε επίσης στόχο τις τουρκορωσικές σχέσεις», έγραψε.

Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε επίσης, από την πλευρά του, τη δολοφονία του Ρώσου πρεσβευτή εξ ονόματος του Μπαν Κι-μουν, όπως και η επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι.

Από την άλλη, η πρεσβευτίνα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Σαμάνθα Πάουερ, έκανε λόγο για «βάρβαρη» δολοφονία του πρεσβευτή σε ανάρτησή της στον λογαριασμό της στο Twitter, τονίζοντας πως «οι σκέψεις μας είναι στα θύματα (της επίθεσης στην Άγκυρα) και στις οικογένειές τους».

Το φόνο του πρεσβευτή Καρλόφ καταδίκασε και ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ εκφράζοντας τα «συλλυπητήριά του στην οικογένεια (του διπλωμάτη) και στο ρωσικό λαό», σημειώνοντας πως πρόκειται για «ειδεχθή» επίθεση χωρίς «καμιά δικαιολογία».

Σχετικές ειδήσεις