ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές Ολλανδία: Άνοιξαν οι κάλπες – Δείτε ποιος προηγείται

Εκλογές Ολλανδία: Άνοιξαν οι κάλπες – Δείτε ποιος προηγείται

Ειδήσεις - Ολλανδικές εκλογές:Οι κάλπες άνοιξαν στην Ολλανδία για τις βουλευτικές εκλογές και σχεδόν 13 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες για να αποφασίσουν ποια κόμματα θα κερδίσουν τις περισσότερες έδρες στο κοινοβούλιο.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το κεντροδεξιό κόμμα VVD του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε έχει μικρό προβάδισμα επί του PVV (Κόμμα για την Ελευθερία) του Γκέερτ Βίλντερς, που υιοθετεί θέσεις κατά του ισλάμ και κατά της ΕΕ.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 7:30 π.μ. (08:30 ώρα Ελλάδας) σε όλη τη χώρα και θα κλείσουν στις 9:00 μ.μ. (22:00 ώρα Ελλάδας).

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις όλες τις νεότερες ειδήσεις για τις ολλανδικές εκλογές.

Ενώ οι απόψεις του συγκέντρωσαν κάποια υποστήριξη στο απόγειο της μεταναστευτικής κρίσης, πολλοί Ολλανδοί τις θεωρούν υπερβολικά ακραίες.

Κατακερματισμένο τοπίο

Ακόμη και αν το PVV βγει από τις κάλπες ως ο μεγαλύτερος σχηματισμός της χώρας, κάτι που κρίνεται λίγότερο πιθανό σύμφωνα με τους ειδικούς, ο Γκέερτ Βίλντερς δεν αναμένεται να βρεθεί στην κυβέρνηση, καθώς τα περισσότερα άλλα κόμματα αρνούνται να συνεργασθούν μαζί του. Όμως το αναλογικό ολλανδικό εκλογικό σύστημα υποχρεώνει σε δημιουργία κυβερνητικών συνασπισμών.

Το πολιτικό τοπίο ήρθε να περιπλέξει η πολιτική κρίση που ξέσπασε το Σαββατοκύριακο ανάμεσα στη Χάγη και την Άγκυρα, αφού οι ολλανδικές αρχές απαγόρευσαν σε Τούρκους υπουργούς να συμμετάσχουν σε συγκεντρώσεις υπέρ του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Είκοσι οκτώ κόμματα, ένας αριθμός ρεκόρ, συμμετέχουν στις εκλογές. Σ' ένα τόσο κατακερματισμένο τοπίο, ο σχηματισμός του νέου κυβερνητικού συνασπισμού μπορεί να απαιτήσει μήνες -το ρεκόρ μέχρι σήμερα είναι 208 ημέρες- και να έχει ως αποτέλεσμα μια συμφωνία τεσσάρων ή πέντε κομμάτων.

Capture

Ενώ οι Εργατικοί σημειώνουν μια άνευ προηγουμένου οπισθοχώρηση, οι οικολόγοι του GroenLinks δείχνουν να τετραπλασιάζουν τις έδρες τους στις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Προς αυτήν την κατεύθυνση, στη διάρκεια της τηλεμαχίας, ο επικεφαλής των οικολόγων, ο 30χρονος Γέσε Κλάβερ, δήλωσε πως η χώρα του έχει ανάγκη «από έναν νέο τύπο ηγέτη».

Σχετικές ειδήσεις