ΚΟΣΜΟΣ

Αμετανόητος ο Ντάισελμπλουμ: Δεν παραιτείται, δεν ζητάει συγγνώμη και απλά… λυπάται

Αμετανόητος ο Ντάισελμπλουμ: Δεν παραιτείται, δεν ζητάει συγγνώμη και απλά… λυπάται

Δεν «ιδρώνει» το αυτί του προέδρου του Eurogroup – Τώρα λέει ότι παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις του επικαλούμενος την «ολλανδική αμεσότητα».

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ εξέφρασε σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα τη «λύπη» του αν όσα είπε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης που παραχώρησε σε γερμανική εφημερίδα πρόσβαλαν κάποιους, αλλά τόνισε ότι δεν έχει πρόθεση να παραιτηθεί, παρά το ότι ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας τον κάλεσε να αποχωρήσει από το αξίωμα μετά τις «ξενοφοβικές» –όπως τις αποκάλεσε– τοποθετήσεις του.

«Λυπάμαι αν κάποιος προβλήθηκε από αυτό το σχόλιο. Ήταν άμεσο, και μπορεί να εξηγηθεί (αν ιδωθεί) από μια αυστηρή ολλανδική, καλβινιστική κουλτούρα, με ολλανδική αμεσότητα», είπε ο Ντάισελμπλουμ.

«Αντιλαμβάνομαι ότι αυτό δεν γίνεται πάντοτε κατανοητό ούτε εκτιμάται αλλού στην Ευρώπη. Αυτό είναι άλλο ένα μάθημα που παίρνω», πρόσθεσε.

«Ταυτόχρονα, νομίζω ότι με εκτιμούν για το ότι διατηρώ το δικό μου στιλ και ότι απευθύνομαι με κάποια αυστηρότητα σε όλους τους υπουργούς—πρέπει να είμαι αυστηρός μερικές φορές. Και ναι, το ύφος μου είναι άμεσα και ξανά, εάν υπάρχουν άνθρωποι που προσβάλλονται από αυτό, φυσικά λυπούμαι», συνέχισε ο Ντάισελμπλουμ.

«Δεν έχω καμιά πρόθεση να παραιτηθώ», συμπλήρωσε ο ολλανδός.

Η επίμαχη δήλωση του Ντάισελμπλουμ, ότι δεν μπορεί να δαπανά κανένας τα χρήματά του σε αλκοόλ και «σε γυναίκες» και μετά να ζητά αλληλεγγύη, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε χώρες του Νότου της Ευρώπης.

Πυρ ομαδόν κατά Ντάισελμπλουμ – «Τρίζει» η καρέκλα του

Να μαζέψει τα ασυμμάζευτα προσπάθησε, νωρίτερα την Τετάρτη (22/3) ο εκπρόσωπος του ε, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αναφορικά με τις δηλώσεις του τελευταίου για τα λεφτά, τα ποτά και τις γυναίκες, που προκάλεσαν κύμα αντιδράσεων σε αρκετές χώρες και θεωρήθηκαν αρνητικά για τις χώρες της νότιας Ευρώπης, τροφοδοτώντας φωνές που ζητούν την παραίτησή του.

Εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup, μετά τα σχόλιά του σε γερμανική εφημερίδα, υποστήριξε πως ο Ντάισελμπλουμ δεν επέκρινε κάποια συγκεκριμένη χώρα ή περιοχή, σημειώνοντας ότι οι δηλώσεις του παρερμηνεύθηκαν.

«Ο Ντάισελμπλουμ δεν αναφέρθηκε σε κάποια χώρα ή ομάδα χωρών. Το μήνυμά του είχε αποδέκτες όλες τις χώρες της ευρωζώνης: η αλληλεγγύη συνοδεύεται από υποχρεώσεις. Πρέπει να τηρούμε τους δημοσιονομικούς κανόνες. Αυτό είναι σημαντικό σε προσωπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο», δήλωσε, όπως μετέδωσε το Reuters και αναμετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκτιμά την εργασία του πρόεδρου του Eurogroup ο οποίος είναι στο επίκεντρο μιας αντιπαράθεσης για τα σχόλια που έκανε για τις χώρες της νότιας Ευρώπης, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου.

Απαντώντας σε ερώτηση αν ο Ντάισελμπλουμ είναι αποδεκτός ως πρόεδρος του Eurogroup, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε σήμερα στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου: «Ο κ. Σόιμπλε εκτιμά παρά πολύ την εργασία του κ. Ντάισελμπλουμ ως προέδρου του Eurogroup».

«Αναμένουμε, όσο καιρό αυτή η κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία, ότι θα έχουμε έναν πρόεδρο του Eurogroup σε πλήρη λειτουργία», είπε η εκπρόσωπος και πρόσθεσε: «Δεν δίνω βαθμούς για το στυλ στις συνεντεύξεις».

Οργή και αντιδράσεις σε όλη την Ευρώπη

Να παραιτηθεί από την προεδρία του Eurogroup καλούν τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι και ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα μετά τη δήλωση για τα… ποτά και τις γυναίκες.

Να το…. βουλώσει και να παραιτηθεί από την προεδρία του Eurogroup παροτρύνει ο Ματέο Ρέντσι τον Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Νωρίτερα, ο κ. Ντάισελμπλουμ ήταν... αμετανόητος, καθώς αρνήθηκε να πάρει πίσω τις απαξιωτικές του δηλώσεις για τις χώρες του Νότου, που υποφέρουν από ύφεση, μνημόνια και λιτότητα.

Τις δηλώσεις τις έκανε σε συνέντευξή του τη Δευτέρα 20 Μαρτίου σε γερμανική εφημερίδα και επέμεινε σε αυτές ενώπιον του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

«Όχι, σίγουρα όχι», απάντησε ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, σε έναν ευρωβουλευτή που του είπε ότι πρέπει να ζητήσει συγγνώμη στη διάρκεια μιας ακρόασης ενώπιον μιας επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, ο κ. Ρέντσι κάνει λόγο για «ηλίθιο αστείο» εκ μέρους του κ. Ντάισελμπλουμ και γράφει με δηκτικό τρόπο ότι ο πρόεδρος του Eurogroup έχασε μια καλή ευκαιρία να το… βουλώσει.

«Θεωρώ ότι άνθρωποι σαν τον Ντάισελμπλουμ, ο οποίος ανήκει στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, αλλά ίσως δεν το έχει αντιληφθεί, δεν αξίζoυν την θέση που τους έχει δοθεί», έγραψε ο πρώην επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, ο οποίος θα είναι και πάλι υποψήφιος, σε έναν μήνα, για την ηγεσία του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος.

«Αν ο Ντάϊσελμπλουμ θέλει να προσβάλει την Ιταλία, ας το κάνει σπίτι του, όχι με τον θεσμικό του ρόλο», έγραψε επίσης ο Ρέντσι και έκανε λόγο για «δηλώσεις που αρμόζουν σε συζήτηση καφενείου».

Από την πλευρά του ο Αντόνιο Κόστα σχολιάζοντας τη δήλωση ζήτησε να πάψει να είναι επικεφαλής του Eurogroup, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών.

«Η Ευρώπη θα είναι αξιόπιστη ως κοινό σχέδιο την ημέρα που ο κ. Ντάισελμπλουμ θα σταματήσει να είναι επικεφαλής του Eurogroup και θα ζητήσει ξεκάθαρα συγγνώμη από όλες τις χώρες και τους πολίτες που προσβλήθηκαν βαθιά από τα σχόλιά του», δήλωσε σε δημοσιογράφους.

Ο Πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών Αουγκούστο έκανε παρόμοια σχόλια κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στην Ουάσινγκτον. «Ο πρόεδρος δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να παραμείνει επικεφαλής του Eurogroup», σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε αργά χθες στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης.

Μαζεύουν υπογραφές για να φύγει τώρα από την Προεδρία του Eurogroup!

Ήδη στο διαδίκτυο έχει ξεκινήσει συλλογή υπογραφών με την απαίτηση να παραιτηθεί τώρα από την θέση του επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του.

ΜΠΕΙΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΤΕ

Ακολουθήστε βήμα βημα τη διαδικασία που αναγράφεται στο παραπάνω λινκ. Μπείτε στο δεξί μέρος της οθόνης και ψηφίστε βάζοντας το email και το όνομά σας.

Διαδώστε την ψηφοφορία μέσω των social media, Facebook και twitter.

Σχετικές ειδήσεις