ΚΟΣΜΟΣ

Αυτός είναι ο τζιχαντιστής που αιματοκύλισε το Λονδίνο - Και πέμπτος νεκρός (vids+pics)

Αυτός είναι ο τζιχαντιστής που αιματοκύλισε το Λονδίνο - Και πέμπτος νεκρός (vids+pics)

Τρομοκρατική επίθεση - Λονδίνο:Ο 52χρονος Βρετανός Khalid Masood είναι ο δράστης της επίθεσης στο Λονδίνο - Οκτώ ύποπτοι που συνελήφθησαν μετά την επίθεση πιστεύεται ότι προετοίμαζαν τρομοκρατικές ενέργειες.

Η Σκότλαντ Γιαρντ έδωσε στη δημοσιότητα το όνομα του τζιχαντιστή που αιματοκύλησε το Λονδίνο το μεσημέρι της Τετάρτης (22/03) προκαλώντας το θάνατο τεσσάρων ανθρώπων και τραυματίζοντας τουλάχιστον 40 άτομα.

Πρόκειται για τον Khalid Masood, καθηγητή Αγγλικών, γεννημένο στη Βρετανία, πατέρα τριών παιδιών.

Στο παρελθόν είχε καταδικαστεί για διαφορά αδικήματα, όπως πρόκληση σωματικής βλάβης και κατοχή όπλων, αλλά ποτέ δεν είχε απασχολήσει τις αρχές για τρομοκρατικό αδίκημα. Η τελευταία καταδίκη του ήταν το Δεκέμβριο του 2003 για κατοχή μαχαιριού.

«Ο Masood δεν βρισκόταν στο στόχαστρο καμίας έρευνας στην παρούσα φάση και δεν υπήρχαν πληροφορίες από πριν σχετικά με την πρόθεσή του να διαπράξει μια τρομοκρατική επίθεση», επισημαίνεται σε μια ανακοίνωση των Αρχών.

Ο 52χρονος έπεσε με το αυτοκίνητό του πάνω στο πλήθος που βρισκόταν στη γέφυρα του Ουεστμίνστερ, ενώ στη συνέχεια μαχαίρωσε έναν αστυνομικό έξω από τη βρετανική Βουλή πριν τραυματιστεί θανάσιμα από αστυνομικά πυρά.

Η αστυνομία έχει προχωρήσει σε οκτώ συλλήψεις σε Λονδίνο και Μπέρμινχαμ.

Παράλληλα, το αυτοκίνητο το οποίο χρησιμοποίησε ο δράστης είχε ενοικιαστεί από το Μπέρμιγχαμ, τόνισε η εταιρεία Enterprise.

«Επιβαιώνουμε ότι το αυτοκίνητo που χρησιμοποιήθηκε στην τραγική επίθεση στο Λονδίνο χθες το απόγευμα ήταν ένα τα οχήματα της εταιρείας μας», τόνισε ο εκπρόσωπος της εταιρείας Enterprise, προσθέτοντας ότι ενοικιάστηκε από το υποκατάστημα της στο Spring Hill στο Μπέρμιγχαμ.

«Ένας εργαζόμενος αναγνώρισε το όχημα από την πινακίδα κυκλοφορίας του, από φωτογραφία στο διαδίκτυο.

Πραγματοποιήσαμε ακόμη έναν έλεγχο για να το εξακριβώσουμε και επικοινωνήσαμε κατευθείαν με τις Αρχές. Συνεργαζόμαστε πλήρως και θα χορηγήσουμε οποιαδήποτε βοήθεια που μπορούμε στην διεξαγωγή της έρευνας», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας.

Μαρτυρία γειτόνισσας του μακελάρη έδωσε «φως» στις έρευνες

Μία 45χρονη γυναίκα με το όνομα, Iwona Romek, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ταυτοποίηση του 52χρονου μακελάρη του Λονδίνου.

Πρόκειται για μία γειτόνισσα του Masood στην πολυκατοικία του Μπέρμιγχαμ, όπου έμενε μαζί με τη σύζυγο και τα παιδιά του.

«Έπαθα σοκ μόλις είδα τις φωτογραφίες και τα τηλεοπτικά πλάνα από την επίθεση στο Λονδίνο», δήλωσε στον Guardian η Romek. «Δεν ήξερα το όνομα του, είχε έρθει στην πολυκατοικία πριν από λίγους μήνες, αλλά έφυγαν ξανά μετά από λίγο καιρό. Τον έβλεπα κάθε μέρα. Ήταν ήρεμος, δεν δημιουργούσε ποτέ πρόβλημα και απασχολούταν πολλές ώρες της ημέρας με τον κήπο», συμπλήρωσε η 45χρονη, η οποία, καταλήγοντας, αναφέρθηκε και στη χθεσινοβραδινή αστυνομική έφοδο.

«Χθες το βράδυ άκουσα φωνές, όταν ήρθαν οι αστυνομικοί, τρόμαξα λίγο ειδικά όταν άκουσα τον θόρυβο από το ελικόπτερο της αστυνομίας», κατέληξε η Romek.

Tο Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ISIS) ανέλαβε σήμερα 23 Μαρτίου, μέσω του πρακτορείου προπαγάνδας AMAQ, την ευθύνη για την επίθεση που σημειώθηκε χθες το απόγευμα έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο στο Λονδίνο και στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους.

Ο δράστης της επίθεσης έξω από βρετανικό κοινοβούλιο στο Λονδίνο είναι ένας στρατιώτης του Ισλαμικού Κράτους και η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε μετά το προσκλητήριο να πληγούν πολίτες χωρών του διεθνούς συνασπισμού που πολεμά τους τζιχαντιστές, μετέδωσε το AMAQ επικαλούμενο «πηγή ασφαλείας».

isis

Ένα ζευγάρι Ελλήνων ανάμεσα στους τραυματίες

Ζευγάρι Ελλήνων, περίπου μία ώρα μετά την επίθεση στο Λονδίνο, πήγαν μόνοι τους σε νοσοκομείο της βρετανικής πρωτεύουσας με πολύ ελαφρά τραύματα, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο επικεφαλής του Γραφείου Τύπου της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο, Αλέξης Γεωργιάδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», μετά τη σχετική αναφορά του τραυματισμού κατά τη διάρκεια ομιλίας της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι ενώπιον της βρετανικής Βουλής σήμερα.

«Έχουμε ζητήσει εγγράφως ενημέρωση, την οποία και περιμένουμε. Σε πολλές επικοινωνίες χθες αλλά και σε σημερινή πρωινή επικοινωνία είχαμε το στοιχείο ότι δεν υπήρχαν Έλληνες μεταξύ των τραυματιών. Η κ. Μέι ενημέρωσε και είπε ότι υπάρχουν δύο τραυματίες, είχαμε νεότερες επικοινωνίες κατά τη διάρκεια των οποίων μας είπαν ότι δεν ήταν από τους τραυματίες που έλαβαν τις πρώτες βοήθειες στη γέφυρα ή μεταφέρθηκαν σοβαρά με ασθενοφόρο, αλλά ήταν ένα ζευγάρι Ελλήνων που περίπου μία ώρα μετά την επίθεση, περπατώντας, μόνοι τους, πήγαν σε ένα νοσοκομείο με πολύ ελαφρά τραύματα», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Σημείωσε, ακόμη, πως δεν έχει επικοινωνήσει κανείς Έλληνας με την ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο για να ζητήσει βοήθεια και πως η ίδια η πρεσβεία αναζητεί στοιχεία για να εντοπίσει το ζευγάρι και να τους συνδράμει αν κάτι χρειαστεί.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, μιλώντας στο βρετανικό Κοινοβούλιο τραυματίες είναι 2 Έλληνες, 12 Βρετανοί, 3 Γάλλοι, 2 Ρουμάνοι, 4 Νοτιοκορεάτες, ένας Γερμανός, ένας Κινέζος, ένας Ιρλανδός και ένας Ιταλός.

Αυτοί είναι οι νεκροί και τραυματίες της επίθεσης

Μία γυναίκα περιλαμβάνεται στους νεκρούς της χθεσινής επίθεσης στο Λονδίνο, σύμφωνα με τον διοικητή της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Σκότλαντ Γιαρντ Μάρκ Ρόουλι. Σκοτώθηκε στη γέφυρα του Ουεστμίνστερ, όπου ο δράστης της επίθεσης έριξε το αυτοκίνητό του επάνω στο πλήθος.

Από ισπανική διπλωματική πηγή έγινε γνωστό ότι «πρόκειται για μία γυναίκα βρετανικής υπηκοότητας, η μητέρα της οποίας είναι Ισπανή». «Δεν έχει την ισπανική υπηκοότητα, αλλά ο γενικός πρόξενος ήλθε σε επαφή με τα μέλη της οικογενείας της στην Ισπανία για να τους προσφέρει τη βοήθεια του προξενείου. Η οικογένειά της βρίσκεται στη Γκαλίθια, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Σύμφωνα με την τοπική ισπανική εφημερίδα Voz de Galizia, πρόκειται για την 43χρονη Aysha Frade, εκπαιδευτικό που ζούσε στο Λονδίνο με τα δύο της παιδιά 7 και 9 ετών, σύμφωνα με τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης.

AYSA



Το δεύτερο θύμα, που επίσης χτυπήθηκε επάνω στη γέφυρα του Ουέστμινστερ, είναι ένας 50χρονος άνδρας. Ο Kurt Cochran είχε πάει διακοπές στην Αγγλία για να γιορτάσει την 25η επέτειο γάμου του με τη σύζυγό του Melissa Payne Cochran. Θα επέστρεφαν στην Αμερική σήμερα.

kurt

Το ζευγάρι ήταν μαζί όταν ο δράστης έπεσε με το αυτοκίνητό του πάνω σε κόσμο στην γέφυρα Westminster. Όπως αναφέρει η οικογένεια του Cochran, ο άτυχος άνδρας μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο και πέθανε λίγο αργότερα εξαιτίας των τραυμάτων του.

Στο νοσοκομείο βρίσκεται ακόμα η γυναίκα του, η οποία έχει σπάσει ένα πόδι, ένα πλευρό και έχει τραυματιστεί στο κεφάλι.

Ο τρίτος νεκρός είναι ο 48χρονος αστυνομικός Keith Palmer. Βρισκόταν μπροστά σε μία από τις πύλες του Κοινοβουλίου τη στιγμή που ο δράστης της επίθεσης, που είχε εγκαταλείψει το αυτοκίνητό του στη μεταλλική περίφραξη του κτιρίου, προσπάθησε να εισέλθει. Ο άνδρας, οπλισμένος με μαχαίρι, τον μαχαίρωσε επανειλημμένως στο πίσω μέρος του κεφαλιού και του λαιμού, σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες.

astinomikos

Ο βουλευτής Τομπάιας Έλγουντ προσπάθησε να τον επαναφέρει, ματαίως.

«Προσπάθησα να σταματήσω την αιμορραγία και του έκανα τεχνητή αναπνοή περιμένοντας τους γιατρούς, αλλά νομίζω ότι είχε ήδη χάσει πολύ αίμα», δήλωσε ο βουλευτής που έχει φωτογραφηθεί στην αγωνιώδη προσπάθειά του με ματωμένο πρόσωπο και ρούχα.

Το τέταρτο θύμα, είναι ένας 75χρονος άνδρας ο οποίος είχε τραυματιστεί στην επίθεση που διαπράχθηκε χθες Τετάρτη κοντά στο Ουεστμίνστερ.

Διαβάστε συγκλονιστική μαρτυρία της επίθεσης

Οι τραυματίες

Περί τους σαράντα άνθρωποι τραυματίσθηκαν, οι 29 από τους οποίους χρειάσθηκε να νοσηλευθούν.

Μεταξύ των τραυματιών, τρεις μαθητές του γαλλικού λυκείου Saint-Joseph του Κονκαρνό που βρίσκονταν σε σχολική εκδρομή. Δύο βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, αλλά δεν κινδυνεύει η ζωή τους, σύμφωνα με Γάλλο τοπικό αξιωματούχο.

Πέντε Νοτιοκορεάτες τουρίστες - τέσσερις γυναίκες και ένας άνδρας ηλικίας 50 έως 60 ετών- τραυματίσθηκαν επίσης κατά τον πανικό που κατέλαβε το πλήθος μετά την επίθεση με το αυτοκίνητο, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας.

Μία Ρουμάνα τουρίστρια, ανασύρθηκε βαριά τραυματισμένη από τον Τάμεση. Μεταξύ των τραυματιών υπάρχουν επίσης ένας Πορτογάλος, ένας Κινέζος και δύο Ρουμάνοι.

nintchdbpict000310941036

Δείτε στο βίντεο καρέ-καρέ πώς εκτυλίχθηκε η διπλή επίθεση - (Προσοχή! Σκληρές εικόνες):

Επιδρομή και συλλήψεις στο Μπέρμινχαμ

Οι οκτώ ύποπτοι που συνελήφθησαν μετά την επίθεση στη Γέφυρα του Γουεστμίνστερ, στο Λονδίνο, πιστεύεται ότι προετοίμαζαν τρομοκρατικές ενέργειες, ανακοίνωσε απόψε η βρετανική αστυνομία.

Στις επιχειρήσεις αυτές μετέχουν εκατοντάδες αστυνομικοί. Σύμφωνα με την αστυνομία, δύο από τους τραυματίες της επίθεσης βρίσκονται «μεταξύ ζωής και θανάτου» ενώ η κατάσταση άλλων πέντε θεωρείται «κρίσιμη».

epithesi londino

Σύμφωνα με τον Μαρκ Ρόουλι, υψηλόβαθμο Βρετανό αξιωματούχο, αρμόδιο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, 29 άνθρωποι νοσηλεύονται σε νοσοκομείο, επτά από τους οποίους σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο Ρόουλι δήλωσε πως η αστυνομία ερεύνησε διευθύνσεις στο Λονδίνο, το Μπέρμιγχαμ και άλλα μέρη της χώρας.

«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε... πως αυτός ο δράστης ενήργησε μόνος και είχε εμπνευσθεί από τη διεθνή τρομοκρατία. Στο στάδιο αυτό δεν έχουμε συγκεκριμένη πληροφόρηση για περαιτέρω απειλές για το κοινό», δήλωσε ο Ρόουλι.

Η Γέφυρα του Ουεστμίνστερ παραμένει κλειστή για την κυκλοφορία και η αστυνομική παρουσία είναι ισχυρή.

astinomia

Η επίθεση προκάλεσε πανικό στο κέντρο του Λονδίνου: περαστικοί έτρεχαν στο πλησιέστερο μετρό, αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί μαζικά, το κοινοβούλιο αποκλείσθηκε με οδοφράγματα.

«Άκουσα καθαρά πυροβολισμούς. Είδα να πέφτει κάποιος ντυμένος στα μαύρα. Νομίζω ήταν αστυνομικός», είπε υπάλληλος της Βουλής των Κοινοτήτων στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Capture

Ντυμένη στα μαύρα, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι κατήγγειλε χθες το βράδυ μια «διεστραμμένη» επίθεση, σε δηλώσεις που έκανε μπροστά από την πρωθυπουργική κατοικία της Ντάουνινγκ Στριτ. «Οι δυνάμεις του κακού δεν θα μας διαιρέσουν», τόνισε μιλώντας έπειτα από μια διυπουργική συνεδρίαση κρίσης.

Πρόκειται για την πιο φονική επίθεση στη Βρετανία μετά τις επιθέσεις καμικάζι της 7ης Ιουλίου 2005, την ευθύνη για τις οποίες είχαν αναλάβει συμπαθούντες της αλ-Κάιντα και οι οποίες είχαν αποτέλεσμα να βρουν θάνατο 56 άνθρωποι στα λονδρέζικα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η Μέι δήλωσε ωστόσο πως το επίπεδο του συναγερμού για απειλή τρομοκρατικής επίθεσης παραμένει σταθερά στο «σοβαρό επίπεδο», το τέταρτο σε μια κλίμακα με πέντε επίπεδα, όπως ισχύει από τον Αύγουστο 2014.

3E86F19300000578 4338998 image a 5 1490227473100

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη Gallery του Newsbomb.gr

Με πληροφορίες από: Reuters, Sky News, BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις