ΚΟΣΜΟΣ

Δυτικά Βαλκάνια: Στα πρόθυρα πολέμου- Την σπίθα...θα ανάψουν τα Σκόπια

Δυτικά Βαλκάνια: Στα πρόθυρα πολέμου- Την σπίθα...θα ανάψουν τα Σκόπια

Τον κώδωνα του κινδύνου για τα Δυτικά Βαλκάνια με αφορμή την πολιτική κρίση στα Σκόπια,κρούει οΚαρλ Μπίλντ (Nils Daniel Carl Bildt) που ασχολήθηκε εντατικά με τα θέματα της πρώην Γιουγκοσλαβίας και διετέλεσε σημαντικό στέλεχος στη διάσκεψη Ειρήνης του Ντέιτον για τη Βοσνία –Ερζεγοβίνη στη δεκαετία του ’90.

Ο ίδιος έχοντας την εμπειρία των βαλκανικών πολέμων της αναφερόμενης δεκαετίας, κατά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, πιστεύει ότι η έκταση της κρίσης δεν είναι τόση όσο κατά τους εθνοτικούς πολέμους στα Βαλκάνια, πριν από 27 χρόνια.

Ωστόσο, σε ένα κείμενο στη μη κερδοσκοπική οργάνωση της Τσεχίας, «Project Syndicate» επισημαίνει ότι αν και η κατάσταση είναι διαφορετική σήμερα, ο ίδιος ανησυχεί ότι στην περιοχή προωθείται αργά αλλά σταθερά ακόμη μία σύγκρουση και αυτή τη φορά «οι σπινθήρες της έκρηξης θα προέλθουν από τα Σκόπια».

Ο Μπίλντ εκτιμά ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν μια σαφή επιλογή: ή να ασχοληθούν με τα προβλήματα πριν αυτά εκδηλωθούν ή να περιμένουν να τα αντιμετωπίσουν κατά την εκδήλωσή τους.

Ο ίδιος προτείνει να επιταχυνθεί η διαδικασία της διεύρυνσης καθώς και το πρόγραμμα «Ανατολική Εταιρική Σχέση της ΕΕ» που θα αντικαταστήσει το «Βαλκανική Εταιρική Σχέση» που θα φέρει τις κοινωνίες πιο κοντά στην ΕΕ.

Σχετικές ειδήσεις