ΚΟΣΜΟΣ

Προεδρικές εκλογές Γαλλία: Ανεβαίνουν τα ποσοστά της Λεπέν μετά το τρομοκρατικό χτύπημα

Προεδρικές εκλογές Γαλλία: Ανεβαίνουν τα ποσοστά της Λεπέν μετά το τρομοκρατικό χτύπημα

Η ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν εμφανίζεται να κερδίζει έδαφος, σύμφωνα με την πρώτη δημοσκόπηση που διεξήχθη στο σύνολό της μετά την επίθεση στο Παρίσι, όμως ο κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν προβλέπεται ότι θα την κερδίσει στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της 23ης Μαΐου, αλλά και ότι θα επικρατήσει της Λεπέν στον δεύτερο και τελικό γύρο δύο εβδομάδες αργότερα.

Στη δημοσκόπηση που διεξήγαγε το ινστιτούτο Odoxa για λογαριασμό του περιοδικού Le Point και δημοσιεύτηκε σήμερα, ο Εμανουέλ Μακρόν προβλέπεται ότι θα είναι ο νικητής του πρώτου γύρου εξασφαλίζοντας ποσοστό 24,5% των ψήφων, καταγράφοντας πτώση 0,5% σε σύγκριση με προηγούμενη δημοσκόπηση.

Η Λεπέν καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στη δημοσκόπηση αυτή συγκεντρώνοντας ποσοστό 23%, με άνοδο 1%.

Ο υποψήφιος της κεντροδεξιάς Φρανσουά Φιγιόν και ο αριστερός Ζαν-Λικ Μελανσόν βλέπουν τα ποσοστά τους να μειώνονται κατά 0,5% και να πέφτουν στο 19%, συνεπώς δεν προβλέπεται να καταφέρνουν να πάρουν το εισιτήριο για τον γύρο της 7ης Μαΐου.

Ο Μακρόν «έχει καλές πιθανότητες να καταλάβει την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο και επομένως είναι απίθανο να αποκλειστεί» επισήμανε ο Γκαέλ Σλιμάν του Odoxa στο κείμενο που επεξηγεί τα στοιχεία της δημοσκόπησης.

Στον ΄β γύρο ο Εμανουέλ Μακρόν προβλέπεται ότι θα νικήσει με άνεση τη Λεπέν, όπως καταδεικνύει η δημοσκόπηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις