ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός στη Βρετανία: Κυβερνοεπίθεση στα νοσοκομεία της χώρας

Συναγερμός στη Βρετανία: Κυβερνοεπίθεση στα νοσοκομεία της χώρας

Κυβερνοεπίθεση στα νοσοκομεία της Μεγάλης Βρετανίας εξαπέλυσαν χάκερ και προκάλεσαν χάος.

Θύματα επίθεσης έπεσαν τα λειτουργικά συστήματα βρετανικών νοσοκομείων, η οποία όπως ανέφεραν νοσοκομεία στη χώρα τα ανάγκασε να αναβάλουν ραντεβού και να παραπέμψουν αλλού ασθενείς.

«Είμαστε ενήμεροι για ένα περιστατικό ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και εργαζόμαστε σε μια απόκριση», δήλωσε εκπρόσωπος του NHS Digital, μιας διεύθυνσης του NHS [Εθνικού Συστήματος Υγείας] που ασχολείται με θέμα πληροφοριακής τεχνολογίας.

Νωρίτερα, τα βρετανικά νοσοκομεία ανακοίνωσαν ότι υποχρεώθηκαν να παραπέμψουν αλλού επείγοντα περιστατικά περιστατικά έπειτα από επίθεση που φέρεται να πραγματοποιήθηκε στον κυβερνοχώρο σε εθνικό επίπεδο, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Έπειτα από μια φερόμενη ως εθνική επίθεση στον κυβερνοχώρο λαμβάνουμε όλα τα προληπτικά μέτρα που είναι δυνατό προκειμένου να προστατεύσουμε τα τοπικά συστήματα και τις υπηρεσίες του NHS», ανέφερε το NHS του Μερσισάιντ στη βόρεια Αγγλία σε ανάρτησή του στο twitter.

Καθησυχαστικές οι Αρχές

O υπουργός Υγείας της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ ενημερώθηκε από αξιωματούχους ειδικούς στην ασφάλεια του κυβερνοχώρου, όπως επίσης και η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, σχετικά με την κυβερνοεπίθεση που έπληξε τα ηλεκτρονικά συστήματα του βρετανικού NHS, του εθνικού συστήματος υγείας της χώρας, επιβεβαίωσε εκπρόσωπος τύπου του πρωθυπουργικού γραφείου.

«Ο υπουργός Τζέρεμι Χαντ ενημερώνεται από το Εθνικό Κέντρο Ασφάλειας του Κυβερνοχώρου και η πρωθυπουργός λαμβάνει συνεχώς ενημέρωση σχετικά με το πώς διαμορφώνεται η όλη κατάσταση» τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου.

Αυτός ο ιός κρυπτογραφεί τα δεδομένα που περιλαμβάνονται σε έναν υπολογιστή, προτού απαιτήσει από τον ιδιοκτήτη του να του καταβληθούν λύτρα με αντάλλαγμα έναν κωδικό αποκρυπτογράφησης. «Σε αυτό το στάδιο δεν διαθέτουμε στοιχεία που μας επιτρέπουν να σκεπτόμαστε ότι υπήρξε πρόσβαση σε δεδομένα ασθενών» διευκρίνισε το NHS.

Αυτή η επίθεση «δεν εξαπολύθηκε ειδικά εναντίον του NHS κι επηρεάζει και άλλους τομείς» σημειώνεται από τις αρχές, χωρίς ωστόσο να δίνουν περαιτέρω λεπτομέρειες.

«Μας είπαν να κλείσουμε τους υπολογιστές μας και το σύστημα wifi των τηλεφώνων μας. Κανένας υπολογιστής δεν λειτουργεί αυτή τη στιγμή» δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο δύο εργαζόμενοι του νοσοκομείου του Λονδίνου St Bartholomew, που δεν θέλησαν να κατονομαστούν.

Τουλάχιστον 21 νοσοκομεία και ιατρεία στην Αγγλία και τη Σκωτία ανέφεραν ότι έπεσαν θύματα των χάκερς, απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες να σπεύδουν στα νοσοκομεία μόνο σε περίπτωση επείγουσας ανάγκης.

Η καθηγήτρια Έλεν Στόουκς Λάμπαρντ, επικεφαλής του Royal College of General Practitioners περιέγραψε την επίθεση «σκανδαλώδη και εξαιρετικά ανησυχητική».

Μεταξύ άλλων τα νοσοκομεία κατήγγειλαν προβλήματα στα τηλεφωνικά συστήματα, τα μηχανήματα ακτινογραφιών και τα συστήματα εισαγωγής ασθενών. Γιατρός στην ανατολική Αγγλία είπε ότι όλες οι αντικαρκινικές θεραπείες χρειάστηκε να ακυρωθούν.

Μέι: Ηταν διεθνούς κλίμακας επίθεση – Δεν στοχοποιήθηκε το βρετανικό Σύστημα Υγείας

H πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δήλωσε ότι τα βρετανικά νοσοκομεία δεν ήταν συγκεκριμένα ο στόχος των χάκερ που εξαπέλυσαν σήμερα την κυβερνοεπίθεση.

«Δεν στοχοθέτησε (συγκεκριμένα) το NHS, πρόκειται για μια επίθεση σε διεθνή κλίμακα και πολλές χώρες και οργανισμοί επηρεάστηκαν» επισήμανε η Μέι. «Γνωρίζουμε ότι ένας αριθμός μονάδων του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) ανέφερε ότι βρέθηκε στο στόχαστρο μιας κυβερνοεπίθεσης ιού τύπου ransomware» προσέθεσε η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης.

«Δεν έχουμε καμία ενημέρωση για στοιχεία που να καταδεικνύουν ότι προσωπικά δεδομένα ασθενών κινδύνευσαν».

Σχετικές ειδήσεις