ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός σε όλο τον πλανήτη: Μαζικές επιθέσεις χάκερς σε τουλάχιστον 74 χώρες

Συναγερμός σε όλο τον πλανήτη: Μαζικές επιθέσεις χάκερς σε τουλάχιστον 74 χώρες

Συνολικά μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 57.000 επιθέσεις παγκοσμίως μέσα σε λίγες μόνο ώρες.

Σε πανικό οι υπηρεσίες κυβερνοασφάλειας όλων των χωρών - «Ομηρία» χιλιάδων υπολογιστών

Το εν λόγω λογισμικό έχει ως αποτέλεσμα να κλειδώνει τους υπολογιστές, ζητώντας λύτρα για να ξεκλειδώσουν, ενώ την ίδια στιγμή απειλεί με διαγραφή όλων των αρχείων (ransomware).

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται μέχρι στιγμής στη Βρετανία, αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις της Ισπανίας έχουν μπει στο στόχαστρο.

Συγκεκριμένα, το ransomware, γνωστό ως WanaCrypt0r 2.0, πιστεύεται έχει μολύνει νοσοκομεία της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας (NHS) στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη μεγαλύτερη εθνική τηλεπικοινωνιακή εταιρεία της Ισπανίας, την Telefonica.

EPITHESEIS

Η «παράλυση» του εθνικού συστήματος Υγείας της Βρετανίας λόγω των κυβερνοεπιθέσεων προκάλεσε την αντίδραση των Εργατικών, οι οποίοι ζητούν εξηγήσεις απ’ την κυβέρνηση Μέι για το πώς κατάφεραν οι χάκερς να το παραβιάσουν.

Σύμφωνα με την εταιρεία ασφάλειας διαδικτύου Avast, κρούσματα έχουν καταγραφεί σχεδόν σ’ όλο τον πλανήτη και ειδικότερα σε Ευρώπη και Ρωσία μέχρι την Κίνα, την Ιαπωνία, την Ταϊβάν και χώρες της Νότιας Αμερικής, καθώς επίσης και τις ΗΠΑ.

To Kaspersky Lab Alert ενημερώνει πως έχουν γίνει επιθέσεις σε τουλάχιστον 74 χώρες. Ο ιός ονομάζεται #WannaCry και προκαλεί σοβαρά λειτουργικά προβλήματα, όπως μεταδίδει το RT.

Διαβάστε εδώ ποιος είναι ο ιός που θέτει υπολογιστές σε «ομηρία»

Παρέλυσαν τα νοσοκομεία της Μ. Βρετανίας

Χάος προκάλεσε στη Μεγάλη Βρετανία η μαζική κυβερνοεπίθεση στα νοσοκομεία. Το ψηφιακό χτύπημα είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν εκτεταμένες δυσλειτουργίες, οι οποίες δημιούργησαν σημαντικά προβλήματα στην περίθαλψη των ασθενών, σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ.

Η μαζική επίθεση μέσω του διαδικτύου και κατά 16 νοσηλευτικών ιδρυμάτων της χώρας είχε ως αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός στο χώρο της υγείας, ενώ οι αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες εξέδωσαν οδηγία με την οποία ζητούσαν όλες οι μη επείγουσες δραστηριότητες να αναβληθούν.

«Είμαστε ενήμεροι για ένα περιστατικό ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και εργαζόμαστε σε μια απόκριση», δήλωσε εκπρόσωπος του NHS Digital, μιας διεύθυνσης του NHS (Εθνικού Συστήματος Υγείας) που ασχολείται με θέμα πληροφοριακής τεχνολογίας.

Οι Αρχές της Μεγάλης Βρετανίας διεξάγουν εκτεταμένη επιχείρηση για να εντοπίσουν τα ψηφιακά ίχνη της κυβερνοεπίθεσης και να μπορέσουν να συλλάβουν τους δράστες.

Κυβερνοεπιθέσεις σε ισπανικές εταιρείες

Ο κολοσσός των τηλεπικοινωνιών Telefonica και πολλές άλλες ισπανικές εταιρείες βρέθηκαν επίσης στο στόχαστρο κυβερνοεπίθεσης όπως έγινε γνωστό από τις ισπανικές Αρχές.

Το υπουργείο Ενέργειας της χώρας επισήμανε ότι «επιβεβαίωσε διαφορετικές κυβερνοεπιθέσεις εναντίον ισπανικών επιχειρήσεων», από ένα ιό τύπου «ransomware», που εμποδίζει την πρόσβαση σε αρχεία έως ο χρήστης να καταβάλει λύτρα.

Σε δελτίο τύπου που δημοσιεύτηκε στη Μαδρίτη, το υπουργείο εμφανίζεται καθησυχαστικό: Η επίθεση επηρέασε μεμονωμένα εξοπλισμούς επεξεργασίας δεδομένων χρηστών που εργάζονται σε διαφορετικές επιχειρήσεις και δεν επηρεάζει την παροχή των υπηρεσιών ούτε τη λειτουργική ασφάλεια του δικτύου ούτε τον χρήστη αυτών των υπηρεσιών.

Η επίθεση «δεν θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των δεδομένων και δεν πρόκειται για μια διαρροή δεδομένων» επιμένει το υπουργείο Ενέργειας.

Η επίθεση «πλήττει τα συστήματα Windows κρυπτογραφώντας όλα τους τα αρχεία και τα αρχεία των δικτύων με τα οποία συνδέονται» εξήγησε το CCN.

Η Telefonica επίσης υποχρεώθηκε να κλείσει τους υπολογιστές της στην έδρα της στη Μαδρίτη, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή από την εταιρεία που δεν θέλησε να κατονομαστεί. Ο ιός «έπληξε εκατοντάδες υπολογιστές, εδώ, στην έδρα της επιχείρησης» συμπλήρωσε η ίδια πηγή, διαβεβαιώνοντας ότι οι υπηρεσίες προς τους πελάτες της εταιρείας δεν έχουν επηρεαστεί.

Σχετικές ειδήσεις