ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση Παρίσι: «Αυτό είναι για τη Συρία» φώναζε ο δράστης που επιτέθηκε σε αστυνομικό (pics+vid)

Επίθεση Παρίσι: «Αυτό είναι για τη Συρία» φώναζε ο δράστης που επιτέθηκε σε αστυνομικό (pics+vid)

Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία του Παρισιού έχει ξεκινήσει έρευνα μετά από την επίθεση ενός άνδρα σε αστυνομικούς με σφυρί

Ελαφρά τραυματίας ένας αστυνομικός - Οι Αρχές πυροβόλησαν τον δράστη - Οι τουρίστες κλείστηκαν μέσα στο Ναό για να προστατευτούν

Περίπου 1.000 άνθρωποι εγκλωβίστηκαν μέσα στην Παναγία των Παρισίων νωρίς σήμερα το απόγευμα, μετά την επίθεση που εξαπέλυσε ένας άνδρας εναντίον αστυνομικού στον προαύλιο χώρο του Καθεδρικού.

Ένας τουρίστας που βρισκόταν μέσα στον Ναό έγραψε στο Twitter: «Δεν ήταν η εμπειρία που επιθυμούσα από τις διακοπές. Παγιδευμένοι στον Καθεδρικό της Παναγίας των Παρισίων αφού αστυνομικοί πυροβόλησαν έναν άνδρα. Είμαστε εδώ με 2 τρομοκρατημένα παιδιά».

PARISI9

Σε ένα μήνυμά της στο Twitter η γαλλική αστυνομία ανέφερε ότι «η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, ένας αστυνομικός τραυματίστηκε, ο δράστης εξουδετερώθηκε και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο». Στα ρούχα του άνδρα, οι αστυνομικοί βρήκαν μια ταυτότητα Αλγερινού φοιτητή.

«Ένας άνδρας έφτασε πίσω από αυτούς τους αστυνομικούς και οπλισμένος με ένα σφυρί, άρχισε να χτυπά έναν από αυτούς. Οι συνάδελφοί του αντέδρασαν με ψυχραιμία... και πυροβόλησαν», είπε υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράρ Κολόμπ.

«Ήταν κάποιος που εμφανιζόταν ως Αλγερινός φοιτητής. Είχε στην κατοχή του μια ταυτότητα, της οποίας ελέγχουμε την αυθεντικότητα» είπε ο υπουργός στους δημοσιογράφους, διευκρινίζοντας ότι πιθανότατα έδρασε μόνος του.

Οι αστυνομικοί πυροβόλησαν τον ύποπτο και τον τραυμάτισαν στον θώρακα όταν εκείνος τους απείλησε με ένα σφυρί και αρνήθηκε να υπακούσει στην εντολή τους να σταματήσει. Μάλιστα, ο άνδρας φώναζε: «Αυτό είναι για τη Συρία».

PARISI8

Ο άνδρας δήλωσε μετά τη σύλληψή του ότι είναι «στρατιώτης του χαλιφάτου», δηλαδή μέλος της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Στην κατοχή του υπόπτου βρέθηκαν επίσης μερικά κουζινομάχαιρα.

Η Παναγία των Παρισίων υποδέχεται κάθε χρόνο 13 εκατομμύρια επισκέπτες, προσκυνητές και πιστούς. Είναι το δεύτερο τουριστικό αξιοθέατο της Γαλλίας μετά την Ντίσνεϊλαντ και το πρώτο ιστορικό μνημείο σε επισκεψιμότητα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Κατά μέσο όρο, καθημερινά περνούν τις πύλες της 30.000 άνθρωποι ενώ σε περιόδους αιχμής οι επισκέπτες φτάνουν ακόμη και τις 50.000.

Δείτε το βίντεο μέσα από την Παναγία των Παρισίων:

Η Γαλλία είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εδώ και σχεδόν ενάμιση χρόνο, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που σημειώθηκαν στα τέλη του 2015 στο Παρίσι. Στρατιώτες περιπολούν στους δρόμους μαζί με αστυνομικούς, ιδίως κοντά σε τουριστικές περιοχές και σε κυβερνητικά κτίρια ενώ αυξημένα μέτρα λαμβάνονται και κατά τη διάρκεια διαφόρων εκδηλώσεων.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη Gallery του Newsbomb.gr

Δείτε το βίντεο από την εκκένωση της περιοχής:

Επικράτησε η ψυχραιμία και ο επαγγελματισμός

Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό χαιρέτισε σήμερα τη «ψυχραιμία, τον επαγγελματισμό και την ηρεμία που επέδειξαν οι αστυνομικοί και το προσωπικό της Παναγίας των Παρισίων».

Η δήμαρχος του Παρισιού, η οποία μετέβη πολύ σύντομα στην περιοχή, επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «εντυπωσιάστηκε, μόλις εισήλθε στο ναό, από την ηρεμία» που επικρατούσε.

«Υπήρχαν περίπου 900 έως 1.000 άνθρωποι, μεταξύ αυτών πολλοί τουρίστες» περιέγραψε η Ινταλγκό και κατόπιν σημείωσε «η μεγάλη ψυχραιμία και η ηρεμία που επέδειξαν οι άνθρωποι, οι αστυνομικοί που τους περικύκλωσαν όπως επίσης και το προσωπικό της Παναγιάς των Παρισίων που συνέδραμαν ώστε να επικρατήσει ηρεμία, επέτρεψαν σε ανθρώπους που το επιθυμούσαν να προσευχηθούν».

«Πρέπει να ζούμε με αυτές τις απειλές, με επιχειρήσεις που δύσκολα προβλέπονται» συμπλήρωσε η ίδια σημειώνοντας ότι «όλα τα τουριστικά αξιοθέατα προστατεύονται με αυστηρά μέτρα ασφαλείας: συστήματα καμερών παρακολούθησης, αστυνομική παρουσία και στρατιώτες» συμπλήρωσε η δήμαρχος.

Πηγή φωτογραφιών: Mirror, Twitter

Με πληροφορίες από: Mirror, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις