ΚΟΣΜΟΣ

Αποτελέσματα βρετανικές εκλογές: Θρίλερ στις κάλπες – Κίνδυνος πολιτικής αστάθειας

Αποτελέσματα βρετανικές εκλογές: Θρίλερ στις κάλπες – Κίνδυνος πολιτικής αστάθειας

Δύσκολος ο σχηματισμός κυβέρνησης – Μάχη μέχρι την τελευταία ψήφο

Αναταραχή και προβληματισμός επικρατεί στη Μεγάλη Βρετανία μετά τη δημοσιοποίηση των exit polls των εκλογών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, οι Συντηρητικοί της Τερέζα Μέι προηγούνται με μια διαφορά που μεταφράζεται ως... οριακή!

Πιο συγκεκριμένα, το Συντηρητικό Κόμμα εξασφαλίζει 314 έδρες στην Βουλή των Κοινοτήτων, έναντι 266 εδρών του Εργατικού Κόμματος. Ακολουθεί το Σκωτσέζικο εθνικό κόμμα με 34 έδρες και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες με 14 έδρες.

Αν τα exit polls αποδειχθούν σωστά τότε το κόμμα των Συντηρητικών έχει χάσει 16 έδρες σε σχέση με τις εκλογές του 2015, το κόμμα των Εργατικών είναι ενισχυμένο κατά 34 έδρες, το Σκωτικό Εθνικό Κόμμα έχει χάσει 22 έδρες, ενώ οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες έχουν κερδίσει 6 έδρες.

Υπενθυμίζεται ότι χρειάζονται 326 έδρες για την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Αυτό σημαίνει πως η απερχόμενη πρωθυπουργός δεν αποκτά την πολυπόθητη αυτοδυναμία και ο σχηματισμός κυβέρνησης γίνεται μια εξαιρετικά δύσκολη εξίσωση.

Στις 03:00 τα ξημερώματα αναμένεται το πρώτο αποτέλεσμα - «κλειδί» από την περιφέρεια Nuneaton που στις εκλογές του 2015 την είχαν κερδίσει οι Συντηρητικοί.

Αμέσως μετά η ροή των αποτελεσμάτων θα είναι συνεχόμενη. Μέχρι τις 08:00 το πρωί της Παρασκευής, θα έχουν ανακοινωθεί τα περισσότερα αποτελέσματα.

Σχετικές ειδήσεις