ΚΟΣΜΟΣ

Ηχηρό «χαστούκι» στον Ερντογάν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ηχηρό «χαστούκι» στον Ερντογάν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε σήμερα 6 Ιουλίου να ανασταλούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, αν η χώρα προχωρήσει στη συνταγματική αναθεώρηση που προβλέπει την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχει μεγάλη επιρροή στο θέμα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι κυβερνήσεις της ΕΕ έχουν ήδη αγνοήσει τις εκκλήσεις του να αναστείλουν επισήμως τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, οι οποίες ούτως ή άλλως έχουν περιέλθει σε τέλμα.

Νωρίτερα σήμερα ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων Ομέρ Τσελίκ δήλωσε ότι η Άγκυρα θα απορρίψει οποιαδήποτε πρόταση να ανασταλούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας του με την ΕΕ, υπέρ μιας στενότερης συνεργασίας σε άλλους τομείς.

Η απόφαση που υιοθετήθηκε σήμερα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητεί «από την Επιτροπή και τα κράτη μέλη (…) να αναστείλουν επισήμως τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία χωρίς καθυστέρηση, αν εφαρμοστεί χωρίς αλλαγές η συνταγματική μεταρρύθμιση».

Η συνταγματική μεταρρύθμιση που προτείνει ο Ερντογάν θα διευρύνει σημαντικά τις εξουσίες του, κάτι το οποίο είναι απαραίτητο, σύμφωνα με τον ίδιο, για τη σταθερότητα της Τουρκίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ζητούν παράλληλα να εξετασθεί το ενδεχόμενο αύξησης της βοήθειας από τον ΜΠΒ, για τη δημοκρατία και τα δικαιώματα του ανθρώπου προς την τουρκική κοινωνία των πολιτών.

Προτρέπουν την Επιτροπή, το Συμβούλιο της Ευρώπης και την Επιτροπή της Βενετίας (κατεξοχήν όργανα για τα ανθρώπινα δικαιώματα) να παράσχουν πρόσθετη δικαστική συνδρομή στις τουρκικές Αρχές.

Υπογραμμίζουν τέλος τη στρατηγική σημασία που έχουν οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας και για τις δύο πλευρές, θα πρέπει όμως να υπάρχει εκατέρωθεν πολιτική βούληση για συνεργασία. Επ΄ αυτού εκτιμούν ότι η Τουρκία δεν επιδεικνύει αυτήν την πολιτική βούληση, δεδομένου ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης εκτρέπουν ακόμη περισσότερο την Τουρκία από την ευρωπαϊκή πορεία.

omer celic

«Δεν παίρνουμε στα σοβαρά το ψήφισμα σας»

Η ψήφος των ευρωβουλευτών υπέρ της προσωρινής διακοπής των ενταξιακών συνομιλιών της Τουρκίας με την ΕΕ παραβιάζει θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες, δήλωσε σήμερα (24/11) ο τούρκος υπουργός αρμόδιος για τις υποθέσεις της ΕΕ προσθέτοντας πως η Τουρκία δεν παίρνει στα σοβαρά την ψηφοφορία αυτή.

Ο Ομέρ Τσελίκ δήλωσε πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν βλέπει τα σημαντικά όταν ασχολείται με την Τουρκία και πως θα πρέπει να προσέχει πώς μιλάει όταν αναφέρεται στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σχετικές ειδήσεις