ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε ο Τζοτζ Ρομέρο, o σκηνοθέτης-θρύλος των γνωστότερων ταινιών θρίλερ στην ιστορία του σινεμά

Πέθανε ο Τζοτζ Ρομέρο, o σκηνοθέτης-θρύλος των γνωστότερων ταινιών θρίλερ στην ιστορία του σινεμά

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 77 ετών, ο σκηνοθέτης Τζόρτζ Ρομέρο, θρύλος των ταινιών τρόμου του Χόλιγουντ, ο οποίος έδινε μάχη με τον καρκίνο.

«Ο θρυλικός κινηματογραφιστής Τζορτζ Ρομέρο πέθανε την Κυριακή ακούγοντας το σάουντρακ, της πιο αγαπημένης του ταινίας, “The Quiet Man” (Ο Ήσυχος Άνθρωπος) έχοντας τη σύζυγό του, Σούζαν Ντέζροσερ και την κόρη του, Τίνα Ρομέρο στο πλευρό του. Πέθανε ήσυχα στον ύπνο του, μετά από σύντομη, αλλά επιθετική μάχη με τον καρκίνο των πνευμόνων αφήνοντας πίσω την αγαπημένη του οικογένεια, πολλούς φίλους και μία κινηματογραφική κληρονομιά που συνεχίζει να αντέχει στον χρόνο» αναφέρεται σε ανακοίνωση του μάνατζέρ του Κρις Ρο.

Το 1968, με την επαναστατική για την εποχή ταινία του «Η Νύχτα των Ζωντανών Νεκρών» ξεκίνησε το είδος ταινιών ζόμπι.

Η συμβολή του στην pop κουλτούρα είναι σημαντική, καθώς ταινίες ζόμπι γυρίζονταν και πριν το 1968, όμως ο Ρομέρο έθεσε τις βάσεις για τα σύγχρονα κινηματογραφικά θρίλερ.

Λήψη σε μαύρο και άσπρο, εστιάζει σε μια ομάδα ανθρώπων που είναι παγιδευμένοι σε σπίτι στην ύπαιθρο, καθώς τα ζόμπι αρχίζουν να περιπλανώνται στα χωράφια. Η ταινία είναι αξιοσημείωτη για τα φρικιαστικά ειδικά εφέ της και ο πρωταγωνιστής είναι Αφρο-Αμερικανός, φαινόμενο που σπανίζει στις ταινίες τρόμου εκείνης της περιόδου.

Η ταινία γυρίστηκε έξω από το Πίτσμπουργκ με προϋπολογισμό 114.000 δολαρίων, αλλά είχε έσοδα 30 εκατομμύρια δολάρια, έγινε κλασική καλτ και ακολούθησαν αμέτρητες του είδους.

Ο Ρομέρ σκηνοθέτησε τις συνέχειες της ταινίας, «Η Αυγή των Ζωντανών Νεκρών», «Η Ημέρα των Ζωντανών Νεκρών» και «Η Γη των Ζωντανών Νεκρών».

Ο Τζορτζ Ρομέρο σκηνοθέτησε και ταινίες επιστημονικής φαντασίας και μυστηρίου χωρίς ζόμπι, «Τhe Crazies» (Παράνοια) , «Season of the Witch» (Κυνήγι των Μαγισσών) και την ανθολογία τρόμου «Creepshow».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις